صدور چک های تابع قانون تجارت و قانون صدور چک
صدور چک های تابع قانون تجارت و قانون صدور چک
تعریف چک چیست ؟ چک های تابع قانون تجارت چه می باشند ؟ چک های مشمول قانون صدور چک چه می باشد ؟ اینها پرسشهای هست که در این مقاله ، مقاله صدور چک های تابع قانون تجارت و قانون صدور چک به آن میپردازیم.
مقدمه
مقوله صدور و وصول چک یکی از مسائل پرتکرار و پرکاربرد در دنیای امروز است که از نظر قانونگذار کشور ما نیز پوشیده نمانده و قوانین متعددی در این زمینه به تصویب رسیده اند.
تعریف چک
چک نوشته ای است که به موجب آن صادرکننده مبالغی را که نزد شخص ثالثی که به صادرکننده بدهکار است کلا یا بعضا مسترد یا به دیگری واگذار میکند و تفاوت اصلی آن با دیگر اسناد تجاری در این است که محال علیه یا شخص ثالث در چک همواره بانک است و اگر چکی بر عهده نهادی غیر از بانک صادر شود مشمول مقررات قانون صدور چک نمیشود.
چک در اصل و مطابق مواد 310 و 313 قانون تجارت سندی حال و به رویت است و علی الاصول در همان روز صدور قابل وصول میباشد اما این امر به علت عدم تطابق با عرف جامعه در عمل تعدیل گشته و چک تا پیش از انقضای موعد مذکور در آن قابل مطالبه نمیباشد.
در هنگام روبرویی با مسئله چک اولین اقدام بررسی تاریخ صدور آن و سپس تشخیص قانون حاکم بر چک مورد بحث است.در کشور ما بنا به تاریخ صدور چک احکام متفاوتی بر این سند حاکم میگردد.چک های صادره تا پیش از تاریخ 13/7/1399 تابع احکام قانون تجارت هستند در حالیکه چک های صادره پس از این تاریخ باید براساس قانون صدور چک صدور و وصل شوند.
چک های تابع قانون تجارت
صدور چک عملی حقوقی است و به همین جهت برای صدور آن باید شرایط صحت قراردادها که در ماده 190 قانون مدنی ذکر شده رعایت گردند. یکی از مسائل مورد بحث در مورد چک وجود محل چک در زمان صدور آن است. محل چک به معنای وجود وجه نزد محال علیه است و از آنجا که چک در کشور سندی مهلت دار است بنابرنظر اکثر حقوقدانان وجود محل در زمان صدور چک ضرورت ندارد.
چک برای معتبر بودن نیازمند رعایت شرایط شکلی خاصی است که مهم ترین آنها عبارتند از امضای چک، بی قید و شرط بودن دستور پرداخت، تاریخ صدور، گیرنده وجه ونام بانک محال عیله.
چک های تابع قانون تجارت برخلاف برات و چک های صادره پس از تصویت قانون صدور چک امکان صدور در وجه حامل را دارا میباشند و میتوان آنها را در وجه شخص معین ،به حواله کرد شخص معین و یا در وجه شخص حامل صادر نمود.
چک های مشمول قانون صدور چک
به علت مشکلات موجود در حوزه چک، قانونگذار، قوانین سختگیرانه تری را برای صدور چک در نظر گرفته است، در مقاله چک های مشمول قانون صدور چک به این موضوع می پردازیم.
نقل و انتقال چک
نقل و انتقال چک با مفهوم ظهره نویسی مطرح می شود ، در ظهره نویسی دارنده چک پشت و ظهر چک را امضاء میکند و آن را به شخص دیگری می دهد، در مقاله نقل و انتقال چک به این موضوع بصورت مفصل پرداخته می شود.
پیشنهاد آخر در مورد مبحث چک
با توجه به پیچیدگی هایی که مبحث وصول مطالبات دارد به دوستان توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل دادگستری متخصص در حوزه وصول مطالبات مشاوره حقوقی نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.