دعوای الزام به صدور پروانه ساختمانی
دعوای الزام به صدور پروانه ساختمانی
صدور پروانه ساختمانی توسط شهرداری :
شهرداری ها معمولا مطابق قوانین سن و گواهی صادر میکنند.
1)گواهی پروانه ساختمان
2)گواهی عدم خلافی ساختمان
3) گواهی پایان کار ساختمان
مالک باید پیش از الزام شهرداری به صدور پروانه ساختمانی تمامی مراحل ضروری برای دریافت پروانه را طی کند در غیر این صورت نمیتواند الزام شهرداری به صدور پروانه ساختمانی را از مراجع قانونی تقاضا نماید چرا که چنین درخواستی به دلیل عدم رعایت مراحل دریافت پروانه رد خواهد شد پس برای دریافت پروانه اشخاص اول باید در شهرداری تشکیل پرونده دهند و بعد از تشکیل مسئولین شهرداری به بررسی دقیق ملک جهت صدور پروانه میپردازند.
براساس بند 24 ماده 55 قانون شهرداری صدور پروانه ساختمان از وظایف شهرداری میباشد.در واقع در ماده 55 قانون شهرداری قانون گذار به شرح وظایف و صلاحیت های شهرداری پرداخته است.
دعوای الزام به صدور پروانه ساختمانی :
یکی از مواردی که دعوای الزام به صدور پروانه ساختمانی زمانی مطرح میشود این است که ملکی در طرح (طرح های عمومی یا کاربری های عمومی مثل فضای سبز یا اماکن آموزشی) باشد.
تعیین تکلیف صدور پروانه ساختمانی املاک واقع در طرح های دولتی و شهرداری :
مطابق قانون تعیین تکلیف اراضی واقع در طرح های دولتی و شهرداری ها اگر املاکی که در طرح های عمومی یا کاربری های عمومی هستند درخواستی جهت صدور پروانه ی ساختمانی شود مطابق این قانون یک مهلت 5 ساله پیش بینی شده است(البته در این قانون هم مهلت 5 ساله و هم مهلت 18 ماهه مشخص شده که مبهم است).در این حالت اگر اجرای طرح دولتی توسط دستگاه های اجرای به بیش از این مهلت موکول شده باشد .
مثلا ملکی در طرح فضای سبز میباشد و دستگاه اجرایی که تعهد به ایجاد فضای سبز در آن ملک نموده موعد انجام تعهد خویش را برای مدت 7 سال تعیین کرده است در این حالت شهرداری بعد از درخواست صاحب ملک جهت دریافت پروانه ساختمانی مکلف است برای مالک پروانه ی ساختمانی صادر کند با این توضیح که در زمان اجرای طرح دستگاه اجرایی باید هم قیمت عرصه و هم قیمت عیان را به مالک بدهد و سپس طرح را اجرا کند در این حالت اگر شهرداری از صدور پروانه ی ساختمانی امتناع کند یا به جهت وجود طرح در ملک مذکور پروانه ی ساختمانی صادر نکند مالک میتواند با مراجعه به دیوان عدالت اداری دادخواستی تحت عنوان دعوای الزام به صدور پروانه ی ساختمانی به طرفیت شهرداری مورد نظر مطرح نماید.
همچنین اگر اجرای طرح عمومی کمتر از 5 سال موکول شده باشد (مثلا ملکی که در طرح فضای سبز است دستگاه اجرایی جهت اجرای این طرح مدت 2 سال را تعهد نموده)در این صورت نیز همچنان شهرداری بعد از درخواست مالک جهت دریافت پروانه ساختمان مکلف به صدور پروانه ساختمانی میباشد.
با این تفاوت با مورد اول اینکه اگر مالک با صدور پروانه ساختمانی در ملک مورد نظر بنایی احداث کرده باشد در زمان اجرای طرح توسط دستگاه اجرایی این دستگاه مکلف است فقط قیمت عرصه را به مالک پرداخت کند و تکلیفی به پرداخت قیمت عیانی ندارد.
در این حالت نیز در صورت تقاضای مالک برای دریافت پروانه ساختمانی ملکی که در طرح یا کاربری عمومی میباشد اگر شهرداری از صدور پروانه ساختمانی امتناع یا به جهت وجود ملک در طرح عمومی پروانه ساختمانی صادر نکند مالک میتواند با مراجعه به دیوان عدالت اداری دادخواستی تحت عنوان دعوای الزام به صدور پروانه ساختمانی به طرفیت شهرداری مورد نظر مطرح نمایید.
دعوای الزام به صدور پروانه ساختمانی املاک دارای کاربری تجاری :
دعوای الزام به صدور پروانه ساختمانی صرفا برای کاربری های مسکونی میباشد و به هیچ عنوان در این مورد نمیتوان الزام به صدور پروانه ی کاربری تجاری را درخواست کرد پس در قسمت خواسته برای طرح دعوا در دیوان عدالت اداری حتما باید الزام به صدور پروانه ی ساختمانی با کاربری مسکونی برای این دعاوی باید تصریح شود.
توصیه ی آخر:
به دوستان و همراهان گرامی توصیه میشود با توجه به پیچیدگی های دعوای دیوان عدالت اداری قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.