صدور پروانه ساخت در باغ ها
صدور پروانه ساخت در باغ ها
مقدمه :
بسیاری از افراد برای بهره مندی از هوای سالم و محیط شاداب اقدام به خرید زمین هایی در باغات می نمایند و از آن جا که برای زندگی در این اماکن نیاز به داشتن خانه دارندپس برای اخذ پروانه ساخت قانونی باید به شهرداری ها یا مراجع ذی ربط مراجعه نمایند اما اخذ پروانه ساخت و ساز در باغات یکی از سوالاتی است که همواره مطرح می شود.
از آن جا که داشتن محیطی پاک و خوش آب و هوا از مهم ترین نیاز مندی های هر جامعه ای می باشد بسیاری از کشور ها برای این که این زیبایی های دنیا و نعمت های الهی حفظ شود قوانینی به جهت حفظ این طبیعت وضع و همگان ملزم به رعایت آن می باشند در کشور ما نیز قوانین و مقرراتی به جهت جلوگیری ازنابود شدن زمین های مشجر و کشاورزی و باغات وضع شده چرا که نابودی چنین طبیعتی جامعه را با مشکلات آلایندگی های هوا و زیست محیطی روبه رو می کند .
املاک با کاربری باغ :
در املاکی که به عنوان کاربری باغ ها شناخته می شود ضوابط و محدودیت هایی از جهت تراکم صدور پروانه ساخت و ساز وجود دارد مثلا اگر اشخاصی قصد سکونت در املاک کاربری باغات را دارند و در این جهت املاک خریداری و به دنبال اخذ پروانه ی ساخت برای املاک خود می باشند و از این رو به شهرداری مراجعه و تقاضای پروانه ی ساخت می کنند.
همان طور که گفته شد صدور پروانه ساخت برای این املاک با محدودیت هایی روبه رو است مثلا در زمین های مجاور با کاربری مسکونی تراکم جهت ساخت 60% مشخص شده اما برای املاک باغات تراکم برای ساخت 10% معیین شده است .
و اگر در این گونه باغات شهرداری از صدور پروانه ساخت و ساز خود داری کند می توان الزام به صدور پروانه ساختمانی در این املاک را از دیوان عدالت اداری به طرفیت شهرداری مطرح نمود و البته دیوان الزام شهرداری به پروانه ساختمان با ضوابط باغات را در دستور کار قرار میدهد .
املاک مزروعی داخل در محدوده شهر ها :
املاک مزروعی که برای آن ها ضوابط و مقرارتی جهت اخذ پروانه ساخت و ساز معیین شده این ضوابط و مقررات محدودیت هایی برای تراکم ایجاد کرده همانند ضوابط و مقرراتی که برای املاک باغات مشخص شده می باشد.
البته مقصود از مقررات جهت اخذ پروانه ی ساخت و ساز برای املاک مزروعی فقط برای املاک مزروعی داخل در محدوده شهر ها می باشد و املاک مزروعی واقع در خارج از حریم شهر ها مد نظر نمی باشد همچنین گاهی املاک مزروعی که سابقا کاربری زراعی داشته اما امروزه با گسترش منطقه ی شهری این املاک به املاک با کاربری مسکونی طراحی شده و دیگر کاربری زراعی ندارند چرا که دیگر قابل کشت و زرع نمی باشند و داخل در محدوده ی شهر شده اند در این حالت مالکین این املاک با مراجعه به شهرداری باید تقاضای اخذ پروانه ی ساخت و ساز با کاربری مسکونی را درخواست دهند و شهرداری مکلف است مطابق ضوابط و مقررات کاربری مسکونی به این املاک پروانه ی ساخت بدهد نه کاربری زراعی.
البته این مسئله در مورد املاک باغات نیز که تبدیل به محدوده ی شهری شده نیز اجرا می شود و اگر در مقابل درخواست مالکین برای دریافت پروانه ی ساختمان با کاربری مسکونی شهرداری از این اقدام سر باز زند یا اقدام به صدور پروانه با کاربری باغات یا مزروعی با محدودیت های موجود در ضوابط این گونه املاک اقدام کند مالکین می توانند در دیوان عدالت اداری دعوای الزام به صدور پروانه با ضوابط مورد نظر (کاربری مسکونی) را مطرح کنند.
توصیه ی آخر:
به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری از یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت بگیرند.
همایون پورسا
آبان 1402/08/07