کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری

کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری

وحید نراقی پور

کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری

 

مقدمه کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری : 

یکی از مواردی که در قلمرو جغرافیایی شهرداری ها وجود دارد کمیسیون ماده 77 شهرداری می باشد و از مهم ترین منبع های در آمدی برای شهرداری ها است . چرا که کمیسیون 77 یک نهاد مستقل از شهرداری می باشد و به اعتراض مودیان در مورد عوارضی که باید بپردازند و همچنین علت و چگونگی پرداخت این گونه عوارض که  باید به صورت تقسیط باشد یا فوراً پرداخت شود.

 مورد رسیدگی قرار می گیرد و با گستردگی قوانین و مقررات در مورد عوارض دریافتی از مدیران اختلاف مودی و شهرداری را ایجاد کرده و قانون گذار با ایجاد ماده 77 قانون شهرداری ها یک ضوابط و قوانین مستقلی را که از شهرداری مجزا می باشد و رسیدگی  در امور عوارض پرداختی مودیان و اختلاف با شهرداری را در آن پیش بینی نموده . 

نحوه عملکرد کمیسیون ماده 77 شهرداری : 

با توجه به این که شهرداری یک نهاد قانونی و مردمی و به صورت عمومی است نه دولتی اما وظایفی قانون گذار مطابق قانون محول  کرده و با واگذاری اختیارات قانونی ثبات حقوق متقابل مردم و شهرداری را پیش بینی نموده پس یکی از کمیسیون هایی که تمامی اشخاص و شهروندان با آن روبه رو می شوند کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری هاست و مطابق این ماده تمامی اختلافاتی که بین مودیان و شهرداری در خصوص عوارض می باشد در این کمیسیون مطرح که با حضور نماینده ی وزارت کشور و دادگستری و شورای شهر تصمیم گیری می شود و تصمیمات در کمیسیون ماده 77 قطعی است.

 پس در صورت تصمیم این کمیسیون مبنی بر پرداخت عوارض مطابق مقررات اسناد لازم الاجرا توسط اداری ثبت و اسناد قابل وصل می باشد و اجرای ثبت ملزم به صدور اجرائیه و دریافت مطالبات شهرداری مطابق تصمیم کمیسیون ماده 77 می باشد. 

مثلا عوارض شغلی واقع در شهر یا عوارض نو سازی یا عوارض سالیانه ی ساخت و ساز که در صورت عدم قبول میزان این عوارض می توان در کمیسیون ماده 77 شکایتی مطرح و در خواست رسیدگی نمود .

اعضای کمیسیون در صورتی که حضور مودی معترض را به جهت شنیدن دلایل خود لازم تشخیص دهند از او دعوت می شود تا در جلسه ی کمیسیون حاضر شود.

 

تقسیط مطالبات عوارض توسط کمیسیون ماده 77 امکان پذیر است ؟

همچنین مطابق ماده 32 آیین نامه ی مالی شهرداری ،شهرداری ها نمی تواند به  تقسیط مطالبات تصمیم بگیرد مگر کمیسیون ماده 77 تشخیص بدهد مودی قادر به پرداخت تمام بدهی خود نمی باشد در این حالت کمیسون می تواند پرداخت بدهی مودی را برای مدتی به تعویق بی اندازد البته این مدت نباید از 3 سال بیش تر شود اما برای صدور مفاصا حساب حتماً باید کلیه ی بدهی پرداخت شده باشد . 

اخذ عوارض از مشمولین که در حریم و محدوده شهرها واقع شده اند :

کمیسیون ماده 77 در مورداخذ عوارض از مشمولین  که در حریم و محدوده ی شهر ها واقع شده باشد  مطابق ماده 100 قانون شهرداری که شهرداری را مکلف به صدور پروانه ی ساخت و ساز نموده و به نوعی شهرداری در این محدوده نوعی خدمات ارائه می دهد پس اخذ عوارض در این حریم و محدوده ی شهر ها قابل توجیه است اما در خصوص شهر هایی که داخل در حریم و محدوده ی قانونی شهر ها نمی باشند.

 کمیسیون ماده 77 صلاحیت رسیدگی ندارد در نتیجه اخذ عوارض در این حریم و حدود توجیه قانونی ندارد.

بعد  تصمیم کمیسیون ماده 77 به دلیل قطعیت این تصمیم شهرداری می تواند از طریق اجرای ثبت اقدام کند و اجرای ثبت به متعهد اعلام میکند که ظرف 10 روز عوارض را پرداخت کند . 

اگر در این زمینه به راهنمایی بیشتر
نیاز داریــد با ما در تـماس باشــید

نحوه شکایت از کمیسیون ماده 77 شهرداری چگونه است ؟

تمامی اشخاص چه اشخاص حقوقی یا حقیقی می توانند از تصمیمات صورت گرفته در کمیسیون ماده 77 در دیوان عدالت اداری شکایت کنند مثلا تمامی مردم و شرکت های تجاری و امثال آن ها اگر از رای کمیسیون ماده 77 متضرر و یا این رای را بر خلاف قوانین و مقررات بپندارند میتوان اعتراض خود را در دیوان عدالت اداری مطرح نمایند . 

دیوان در صورت تشخیص به موجه بودن اعتراض مبادرت به صدور حکم مبنی بر ابطال رای کمیسون ماده 77 می نمایند.

توصیه آخر در مورد کمیسیون ماده ۷۷ شهرداری :

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود که با توجه به پبچبدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت کنند.