تامین خواسته
تامین خواسته
تامین خواسته یک اقدام احتیاطی و تامینی است به منظور جلوگیری از تضییع حق میباشد،در اینجا خواهان عین خواسته یا معادل آن را تا پایان دادرسی توقیف می نمایید تا بتواند از نقل و انتقالات مال جلوگیری نمایید،تا به وسیله آن بتواند طلب خود را وصول نمایید .
تعریف تامین خواسته :
تامین خواسته یک اقدام تامینی به جهت داشتن یک امتیازی در مرحله ی اجرا می باشد از این رو می توان قبل از اقامه ی دعوا یا هم زمان با اقامه دعوا و یا تا زمانی که حکم قطعی صادر نشده می توان درخواست تامین خواسته کرد .
پس درخواست تامین خواسته تا زمانی است که حکم قطعی صادر نشده البته استثناء در دعاوی خانوادگی می توان بعد از قطعیت رای نیز درخواست تامین خواسته داد.
مدت زمان تامین خواسته قبل از اقامه دعوا :
تامین خواسته اگر قبل از اقامه دعوا درخواست شود باید ظرف مدت 10 روز بعد از اقامه ی دعوا دادخواست دعوای اصلی ارائه شود در غیر این صورت با درخواست خوانده تامین خواسته لغومی شود .
خسارات احتمالی معین در تامین خواسته :
برای تامین خواسته خسارت احتمالی معین می شود یعنی بعد از درخواست خواهان مبنی بر تامین خواسته دادگاه خسارت احتمالی که حتما باید وجه نقد باشد را مقدار و مهلت پرداخت آن را معیین میکند اما استثناعاتی وجود دارد که خواهان تکلیفی به پرداخت خسارت ندارد.
یکی از دلایل دعوا سند رسمی باشد .
یعنی دلالیل ارئه شده در دعوا باید سند رسمی باشد نه خود خواسته.
دعوا در معرض تضیع و تفریط باشد .
یعنی خواسته ی خواهان یا به واسطه ی تلف واقعی یا تلف حکمی به عبارت ساده تر یا خواسته در حال نابودی یا معامله به قصد فرار از دین شده است.
دعوا مربوط به اسناد تجاری وا خواست شده باشد .
اسناد تجاری اگر در موعد مقرر خود وا خاست بشوند از دو امتیاز برخوردار اند یکی از این امتیازات تا مین خواسته بدون خسارت احتمالی و دیگری مسئولیت تضامنی تمامی مسئولین سند تجاری می باشد.
در سایر موارد تامین خواسته همراه با خسارت احتمالی می باشد . همچنین در خواست تامین خواسته باید به دادگاهی ارائه شود که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد اگر درخواست تامین خواسته به دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را ندارد داده شود این دادگاه نمی تواند همانند ارائه ی دادخواست به مرجع نا صالح قرار عدم صلاحیت صادر کند و در این مورد دادگاه فقط درخواست را رد می کند. اما اگر در خواست تامین خواسته هم زمان با دعوای اصلی مطرح شود در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را ندارد این دادگاه می تواند در هر دو مورد قرار عدم صلاحیت صادر و پرونده را به مرجع صالح ارجا دهد.
یکی از سوالات متعدد در خصوص تامین خواسته این است که :
آیا می شود که در مورد تمامی دعاوی درخواست تامین خواسته داد ؟
جواب این سوال در این توضیح نهفته است اول این که خواست در دعاوی به سه دسته تقسیم می شود
1) فعل
2) ترک فعل
3) مال
درخواست طرح دعوای تامین خواسته :
در خواست تامین خواسته صرفا در دعاوی قابل طرح است که خواسته ی آن مال باشد و امکان توقیف آن نیز وجود داشته باشد حال این مال یا عین معیین است یا یک مال کلی است که معمولا برای طلب یا تعهد مدت دار نمی توان اقامه ی دعوا کرد همچنین نمی توان در این مورد در خواست تامین خواسته کرد مگر اینکه آن طلب یا مال معیین مستند به سند رسمی باشد و در معرض تضیع و تفریط باشد.
وقتی در خواست تامین خواسته مطرح می شود مدیر دفتر در خواست را فوری به قاضی دادگاه ارسال می کند مقا قضایی بدون ابلاغ به طرف مقابل و بدون تشکیل جلسه در مورد قبول یا رد در خواست تامین خواسته تصمیم می گیرد اگر در خواست را رد کند خواهان نمی تواند به این رد اعتراض کند اما میتواند مجدداً درخواست تامین خواسته نماید اما اگر تامین خواسته توسط مقام قضایی پذیرفته شود به طرف مقابل ابلاغ و اجرا می شود در این مورد خوانده می تواند به این تصمیم اعتراض کند و دادگاه در اولین جلسه به اعتراض رسیدگی می کند.
توصیه ی آخردر مورد تامین خواسته :
به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی حقوقی قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت کنند.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.