دعوی حقوقی الزام به رفع مزاحمت از ملک

دعوی حقوقی الزام به رفع مزاحمت از ملک

سوگند پناهی

دعوی حقوقی الزام به رفع مزاحمت از ملک

 

مقدمه :

شاید این قاعده فقهی را در جایی خوانده یا شنیده باشید" لا ضرر و لا ضرار". این قاعده در واقع برگرفته از حدیث نبوی لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام ،بوده به این معنا که ضرر و زیان رساندن به خود و یا دیگران در اسلام ممنوع بوده و مشروعیتی ندارد. 

بر اساس همین قاعده است که قانون خود را موظف به حمایت از حقوق آسیب دیده افراد می داند البته در مواردی نیز پیش می اید که قانون به جهت وجود شرایط خاصی ناگزیر به زیر پا گذاشتن این اصل است ،  یک نمونه از آن در ماده 132  قانون مدنی قابل مشاهده است که مطابق آن کسی حق ندارد در ملک شخصی خود، تصرفات و تغییراتی نماید که موجب آزار و تضرر همسایه شود مگر آنکه آن تغییر و تصرف متعارف و معقول بوده و چهت رفع یک نیاز یا دفع یک ضرر انجامش لازم باشد و در واقع مالک ناچاراً و با خاطر شرایط پیش گفته مجبور به ایجاد ضرر برای همسایه خود می شود.

اما اگر این شرایط ویژه و به اصطلاح اضطرار و تنگنا بر او حاکم نباشد و با این وجود باز هم موجبات اذیت و ازار را فراهم کند چه ؟

حتماً که قانون وارد عمل شده و حمایت خود را از ذی حق و متضرراعلام می کند، یکی از موارد حمایتی قانون گذار تصویب ماده قانونی در خصوص رفع مزاحمت است .

مزاحمت در معنای حقوقی خود راجع به املاک چگونه اتفاق می افتد؟

در این معنا شخص مزاحم بدون انکه خود متصرف ملک دیگری شود یا از ان استفاده ای نماید در استفاده ی شخص مالک یا شخصی که مالک ملک نیست ولی حقی در ان ملک جهت منتفع گشتن دارد ،خلل و مزاحمت ایجاد می کند و اجازه بهره برداری مناسب و بدون دردسر را به صاحب حق ندهد. به عنوان مثال ممکن است شخصی با تخلیه نمودن زباله جلوی درب ملک دیگر در عبور و مرور مالک یا مستاجر ان ملک صعوبت و دشواری ایجاد نماید و در نتیجه مزاحم استفاده مطلوب انها شود. 

حال با شخصی که در استفاده و بهره برداری مناسب از ملک اختلال ایجاد کرده چه باید کرد؟

در این شرایط می توان با تنظیم یک دادخواست حقوقی با عنوان رفع مزاحمت از ملک درخواست جلوگیری از مزاحمت آن شخص را از دادگاه مطرح نمود. 

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

جهت اثبات مزاحمت و در نتیجه اخذ حکم به رفع ان چه شرایطی لازم است؟

در وهله نخست باید ثابت شود شخص مدعی یا همان خواهان متصرف ملک بوده و حق استفاده و انتفاع از ان را داشته خواهان می تواند مالک ملک باشد یا بدون اینکه مالکیتی داشته باشد حقوقی جهت استفاده از ملک  داشته باشد .

در وهله دوم لازم است که مزاحمت خوانده یا همان شخص مزاحم عملاً واقع شده و فعلیت داشته باشد. 

در وهله سوم این امر مهم است که ایجاد مزاحمت بدون رضایت و اجازه  ذی حق  بوده و علاوه بر ان نیز قانون هم چنین اجازه ای به او نداده است.

تفاوت دعوای ممانعت از حق و مزاحمت چیست؟

در ممانعت از حق شخص مانع ، اجازه تصرفات و بهره برداری را نداده و به طور کلی شخص ذی حق را از استفاده باز می دارد اما در مزاحمت شخص مزاحم بدون انکه مانع کلی ایجاد نماید صرفاً صاحب حق را دچار زحمت و سختی در استفاده می کند.

چطور می توان پیش از صدور حکم مبنی بر رفع مزاحمت از ملک ، از ادامه مزاحمت های شخص جلوگیری کرد ؟

ذی حق می تواند پیش از صدور حکم راجع به اصل موضوع از دادگاه درخواست صدور دستور موقتی جهت توقف اعمال مزاحم نماید تا به صورت خارج از نوبت این درخواست بررسی شده و پس از احراز و اثبات موضوع با موافقت دادگاه ادامه عملیات شخص مزاحم متوقف شود البته در این نوع از دستور موقت بر اساس نظر بیشتر قضات نیازی به تایید رئیس حوزه قضایی و پرداخت خسارت احتمالی (برخلاف مابقی دستور موقت ها) از جانب خواهان نمی باشد 

ساز و کار اجرای حکم رفع مزاحمت از ملک :

پس از صدور حکم به نفع خواهان، حکم مذکور قابلیت این را دارد که پیش از تجدیدنظرخواهی و صدور رای قطعی با وصول به قسمت اجرای احکام دادگاه سریعاً اجرا شده و از مزاحمت جلوگیری شود .

نکته1: مزاحمت نسبت به یک ملک ممکن است جنبه کیفری نیز داشته باشد و در نتیجه با اثبات آن شخص خاطی قابل مجازات خواهد بود .

نکته 2: دعاوی مربوط به املاک از جمله الزام به رفع مزاحمت الزاماً باید در دادگاه محل وقوع ملک طرح شود.

سخن پایانی : جهت ارائه یک دادخواست صحیح و قانونی پیرامون موضوع یاد شده حتماً از دانش وکیل  جهت کسب نتیجه مطمئن تر ، بهره بگیرید.