قلع و قمع بنای غیر مجاز
قلع و قمع بنای غیر مجاز
مقدمه :
به موجب ماده 165 قانون آیین دادرسی مدنی ، چنانچه شخصی به عنوان متصرف عدوانی ملک ، در آن زراعت نیز کرده باشد، اگر زمان برداشت و درو محصول رسیده باشد، باید هرچه فورا عملیات برداشت را انجام دهد و اجرت المثل زمین را به مالک ملک پرداخت نماید و اگر زمان ان نرسیده باشد مالک سه راه دارد، یا با رضایت متصرف ،قیمت زراعت را به وی پرداخته و ان را تملک نماید یا اجازه می دهد ملک تا زمان برداشت تحت تصرف متصرف باقی مانده و از وی اجرت المثل بگیرد. و در اخر اینکه می تواند او را به معدوم کردن زراعت و اصلاح اثار و خرابی های ان در زمین خویش، اجبار نماید.
مطابق ماده 503 قانون مدنی ، اگر مستاجر بی اذن مالک، در خانه و زمین وی ،وضع بنا نموده یا درختی کاشته باشد ،هریک از موجر و مستاجر این امکان را دارند که آن بنا یا درخت را قلع و قمع نموده و در مقابل اگر در اثر این قلع و قمع خسارتی به ملک وارد اید ،مستاجر باید ان را جبران نماید. ولیکن اگر مستاجر، اجازه را از جانب مالک اخذ نموده باشد و توسط ان اذن، احداث بنا یا غرس اشجار نموده باشد ، دیگر در چنین شرایطی موجر نمی تواند وی را اجبار به قلع و قمع نماید و فقط می تواند بابت ان ،اجرت اخذ نماید .
حکم اشتباه سهوی در ساخت ملکی و یا کاشت درخت در ملک دیگری چیست ؟
پرسش : اگر شخصی بدون سوءنیت و بر اثر اشتباه محاسباتی، در ملکی بنا ساخته یا درختی غرس کرده باشد آیا او را می توان اجبار به قلع و قمع نمود؟
چنانچه برای محکمه محرز شود، فردی که ملک را متصرف است، بدون سوءنیت و در اثر اشتباه این عمل را انجام داده و میزان ضرر و خسارتی که در نتیجه قلع و قمع اثار به متصرف وارد می اید ، بسیار فاحش تر از ضرر مالک است، در صورت رضایت متصرف به پرداخت قیمت ملک به مالک ،دادگاه حکم به قلع و قمع نمی دهد بلکه حکم به پرداخت قیمت زمین توسط متصرف را صادر می نماید. مطابق رایی از دادگاه تجدیدنظر این چنین بیان شده : که در صورتی که ضررو خسارت وارده به متصرف ، در صورت خلع ید و قلع و قمع بنا، بسیار بیشتر از تجاوز وی باشد و موجب خسارات جبران ناپذیری به متصرف شود، با استناد به لایحه قانون راجع به رفع تجاوز و جبران خسارت وارد شده به املاک ، به جای خلع ید و نیز قلع و قمع اثار ،به پرداخت بها و قیمت ملک مورد تصرف و تملک ان ، حکم داده می شود .
حکم دادگاه کیفری در باب تصرف عدوانی قلع قمع می باشد ؟
پرسش : اگر بابت تصرف عدوانی، شکایت کیفری طرح کرده باشیم ، آیا دادگاه کیفری حکم به قلع و قمع مستحدثات می دهد؟
در صورت صدور رای از دادگاه کیفری مبنی بر الزام متصرف به رفع تصرف عدوانی، چنانچه در ملک متصرفه ، بنایی ایجاد شده و یا درختی کاشته شده باشد، جهت قلع و قمع بنا و یا درختان موجود در ملک باید دادخواست حقوقی مطرح شود و امکان قلع و قمع ، با محکومیت قطعی کیفری میسر نیست
مرجع صالح به رسیدگی به دعوای قلع و قمع بنای غیر مجاز کجاست؟
از انجا که این دعوی همیشه در مورد اموال غیر منقول حادث می شود، لذا دعاوی قلع و قمع در دادگاه محل وقوع ملک ،لازم است طرح گردد. بعد از اثبات دعوی از جانب خواهان، عملیات اجرایی پس از قطعی شدن حکم شروع شده و پس از صدور اجراییه، واحد اجرا می تواند راسا نسبت به قلع و قمع بنا اقدام نماید.
نکته: چنانچه نهادی همچون شهرداری در ملکی که بدون اذن و اجازه مالک ، تصرف کرده است، اقدام به ایجاد بنا و اثاری کند ،به این دلیل که مستحدثات مذکوراز محل منابع و منافع عمومی ایجاد شده است ، محکمه از صدور حکم به قلع و قمع بنا ،به جهت مصالح عمومی اجتناب خواهد کرد.
سخن پایانی : امکان طرح دعاوی دیگری که با موضوع قلع و قمع مرتبط هستند در دادخواست قلع و قمع بنای غیر مجاز ،به صورت توامان، وجود دارد ،دعاوی همچون خلع ید و رفع تصرف عدوانی. چنانچه برای شما نیز مسئله ای مشابه موضوع مطروحه حادث شده است، توصیه می شود جهت ارائه راهکار صحیح ،حتما از وکیل متخصص در امور املاک ،مشاوره دریافت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.