مجازات توهین به کارمندان دولت
مجازات توهین به کارمندان دولت
مجازات توهین به روسای سه قوه
توهین به کارکنان دولت؛ عموم شرایطی که برای تحقق توهین به کارکنان دولت وجود دارد همان عموماتی است که دررابطه با تمامی اقسام توهین گفته شده ولی اختصارا مجددا در اینجا به تعریف جرم توهین می پردازیم.
تعریف جرم توهین به هر رفتار وهن آوری گفته می شود که شخصی به دیگری نسبت بدهد. توهین از ریشه وهن است به معنای سست گردانیدن، خارشمردن، تحقیر کردن دیگران و در معنای اصطلاحی هر رفتاری که وهن آور باشد و شخصی آن را به دیگری نسبت دهد؛ توهین گفته می شود.
بنابراین اگر کسی به دیگری به صورت شفاهی بگوید آشغال یا عوضی و ... این را روی کاغذ بنویسد و یا پیامک کند و یا این الفاظ را ضبط کند و برای دیگری بفرستد و یا با حرکات دست و بدن نشان دهد جرم تحقق یافته است.
و با توجه به شرایط ویژه ای که در ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی قسمت تعزیرات وجود دارد چندین نکته را بیان می کنیم
نکته اول؛ توهین به کارکنان دولت باید با توجه به سمت آن ها باشد که در صدرماده گفته شده است. درباره ی سمت دو دیدگاه وجود دارد. یک دیدگاه این است که می گویند معنای سمت با توجه به سمت این است که زمانی که مرتکب میخواهد به کارکنان اداری و دولتی ایران توهین کند، نسبت به سمت و جایگاه اجتماعی او اطلاع و آگاهی داشته باشد. حال اینکه شخص دقیقا بداند که او چه پستی دارد خیلی موثر نیست بلکه همین که بداند این شخص کارمند دولت است و بعد توهین کند کفایت می کند.
لذا به این معناست که فرد بداند که مخاطب توهین کارمند دولت است و اگر سایر شرایط نیز فراهم باشد موضوع ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی خواهد بود. بنابراین اگر دو همسایه با هم دعوا کنند و و فردی به همسایه خود که پلیس آگاهی هست توهین کند و اطلاعی ندارد که او سرهنگ است دیگر مشمول ماده ۶۰۹ نخواهد بود و توهین ساده موضوع ماده ۶۰۸ خواهد بود.
اما دیدگاه دیگراین است که برای اینکه جرم با توجه به سمت تحقق پیدا کند و موضوع مشمول ماده ۶۰۹قانون مجازات اسلامی قسمت تعزیرات شود دو شرط لازم است. یعنی با توجه به سمت دو معنا دارد؛ یکی همان معنایی که گفتیم فرد بداند او کارمند دولت است اما این شرط به تنهایی کافی نیست شرط دیگری هم نیاز است و آن شرط این است که باید با توجه به وظایف اداره کارمند باشد؛ که این شخص مورد توهین قرار می گیرد.
به عنوان مثال اگر در دعوا بین زن و شوهری که شوهر در شهرداری کار می کند، زن در اداره همسرش به وی توهین می کند که این توهین بر اساس و پایه وظایف اداری شوهرش نیست بلکه بر اساس اختلافات خانوادگی است. اختلاف این دو دیدگاه زمانی مطرح میشود که از نظر دیدگاه دوم دو معنا لازم است اما توهین بر اساس وظایف اداری شوهرش نیست بلکه بر اساس اختلافات خانوادگی هست بنابراین بر اساس دیدگاه دوم توهین موضوع ماده ۶۰۹ تحقق پیدا نکرده است و رویه قضایی و نظر اکثر نویسندگان بر دیدگاه اول است
نکته دوم: مخاطب توهین باید در حال انجام عمل یا کار باشد که این انجام وظیفه یعنی اینکه کارمند یا کارکنان دولت از زمانی که وارد محیط کار میشوند تا زمانی که از آن خارج میشوند در حال انجام کار هستند
فرضی را مطرح می کنیم که شخص پشت میزکارنیست ومثلا درنمازخانه یا درحال انجام کار دیگری در اداره (مثلا در آبدارخانه) و مشغول کاردیگری باشد و به او توهین شود حال سوال است که آیا اگر کسی به این اشخاص توهین کند مشمول این ماده است یاخیر؟ برخی براین باورند که چون درحال انجام کارهای شخصی می باشد مشمول ماده نخواهد بود ولی برخی دیگر بر این باورند که چون درمحیط کار است، حتی اگر مشغول کار شخصی هم باشد باز هم مشمول ماده خواهد بود.
این گروه بر این نظرند که وقتی شخصی در محیط کار قرار می گیرد تشخیص این که به کار شخصی بپردازد یا وظیفه ی کاری، کار سختی است. ودیگر اینکه وقتی شخص درمحیط کار قرار می گیرد معد وآماده است برای کار در محیط کار. اما نکته دیگر آن است که این محیط کار، فقط شامل اداره نمی شود و اگر فرد درخارج ازمحیط کاری هم قرار بگیرد (مثل به صورت ماموریت به جایی برود ) و بعد مورد توهین قرار بگیرد مشمول این ماده خواهد بود.
نکته سوم : مجازات تعیین شده در این ماده شامل تمام کارمندان اعم قضاییه و مجرییه و مقنن می شود و از عالی ترین رتبه مقامات دولتی نظیر رئیس جمهور یا رئیس قوه مقننه و .... شامل این ماده می شود پس مجازات جرم توهین به رئیس جمهور با مجازات جرم توهین به یک کارمندان ساده یکی می باشد
مجازات توهین به کارمندان دولت
هرکس با توجه به سمت یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به حبس از سه تاشش ماه یا جزای نقدی در جه شش بین پنج میلیون تومان تا بیست و چهار میلیون تومان و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد .
نحوه طرح شکایت و تعین مرجع صالح به رسیدگی جرم توهین به کارکنان دولت
این جرم در دادسرای محل وقوع جرم رسیدگی می شود و شما برای ثبت شکایت ابتدا می بایست به نزدیک ترین دفتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه نماید و شکایت خود را در آنجا ثبت نمایید و ان دفتر شکایت را به دادسرا محل وقوع جرم ارسال می نماید و در ان دادسرا روند تحقیقات و بررسی جرم آغاز می شود .
توصیه آخر در مورد مجازات توهین به کارمندان دولت
به طور کلی پرونده های کیفری دارای پیچیدگی های خاص خود می باشد لذا به عزیزان توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در امور کیفری مشورت بگیرید.
محمدی
مهر 1403/07/29