الزام به تغییر کاربری
الزام به تغییر کاربری
بررسی تغییر کاربری در اراضی زراعی و باغی ها ، مجازات جرم تغییر کاربری غیر مجاز چه می باشد ، وضعیت زمین های خارج از محدوده شهری و بررسی تغییر کاربری اراضی آنها ، تاثیر مرور زمان بر جرم تغییر کاربری ، شرایط تحقق جرم تغییر کاربری غیرمجاز و تاثیر قانون حفظ کاربری اراضی زراعی برای جلوگیری از تغییر کاربری غیر مجاز مقالات مرتبط با حوزه تغییر کاربری در سایت می باشد که می توانید به مطالعه آنها بپردازید .
قوانین مختلف تغییر کاربری :
برای تغییر کاربری در زمین ها و همچنین برای تغییر کاربری در ساختمان ها قوانین مختلف و متفاوتی وجود دارد که به برخی از آن ها ابتدا می پردازیم :
- تغییر کاربری برای زمین های کشاورزی که در حریم شهر ها واقع شده اند این موضوع جزء قواعد و مقررات قانون شهرداری می باشد و مالکین این گونه املاک می باید از شهرداری مجوز های لازم را دریافت کنند سپس اقدام به اجرای عملیات ساخت کنند .
- تغییر کاربری املاک مسکونی به تجاری و یا تغییر کاربری تجاری به مسکونی . این موضوع نیز جزء ضوابط و مقررات قانون شهرداری می باشد و مالک باید برای دریافت مجوز به شهرداری مراجعه نماید و در صورت عدم مراجعه به شهرداری و دریافت مجوز های لازم این گونه پرونده ها به کمیسیون ماده 100 ارسال می شود .
- تغییر کاربری در زمین های کشاورزی ای که داخل در حریم شهر ها نمی باشند . این موضوع جزء ضوابط و مقررات قانون سازمان جهاد کشاورزی بوده و مالکین برای دریافت مجوز های لازم باید به این سازمان مراجعه کنند .
- گاهی بعضی از زمین ها داخل در حریم شهر می باشند اما برای تغییر کاربری باید به دو سازمان جهاد کشاورزی و شهرداری برای دریافت مجوز مراجعه کرد .
تغییر کاربری یعنی استفاده از زمین یا ساختمان در صورتی که مطابق آن چه در پروانه ی ساختمان یا سند مالکیت معیین شده مغایرت داشته باشد .
کاربری های املاک و حدود آن ها توسط شورای عالی معماری و شهر سازی مشخص می شود و به وسیله ی شهرداری ها اجرا می شود و شهرداری برای تعیین کاربری املاک ، کاربری آن ها را در صدور پروانه ی ساختمان معیین می کند .
(مطابق ماده 50 آیین نامه نحوه ی بررسی و تصویب طرح های توسعه و عمران ) تغییر کاربری برای زمین هایی که به وسیله ی شهرداری پروانه صادر شده و کاربری آن ها در پروانه معیین شده و مالک مطابق با کاربری مصوب در پروانه اقدام به ساخت نموده مجاز نمی باشد .
همچنین مطابق قانون حفظ کاربری اراضی تغییر کاربری اگر بدون درخواست و اخذ مجوز های قانونی صورت گیرد جرم انگاری شده است و مجازات آن هم قلع و قم بنا و هم جزای نقدی معیین شده است و اگر ما لک این اقدام را تکرار کند علاوه بر جزای نقدی به حبس نیز محکوم می شود .
رأی کمیسیون ماده 5 :
کمیسیون ماده 5 متشکل از استاندار یا فرماندار نماینده وزارت مسکن ، نماینده سازمان حفاظت محیط زیست ، نماینده شورای شهر ، نماینده جهاد کشاورزی ، نماینده ی سازمان نظام مهندسی می باشد .
این کمیسیون طرح های تفصیلی شهری را بررسی کرده و در صورت موافقت تصویب می نماید همچنین تغییرات در طرح های تفصیلی به وسیله ی این کمیسیون انجام می پذیرد .
اعتراض به رأی کمیسیون در مورد تغییر کاربری :
وقتی تصمیم کمیسیون مبنی بر تغییر کاربری اراضی صادر شود مالکین معترض می توانند به این تصمیم کمیسیون اعتراض کنند . اعتراض به مرجع تجدید نظر ارسال می شود و با رسیدگی شعبه ی تجدید نظر قراری صادر می شود . بعد از صدور رأی مالک می تواند اگر هم چنان معترض باشد شکایت خود را در دیوان عدالت اداری مطرح نماید .
اگر رأی دیوان مبنی بر نقض تصمیم کمیسیون باشد پرونده را به کمیسیون ارجاع می دهد و کمیسیون مربوطه موظف است مطابق دستورات دیوان رأی صادر کند اما اگر رأی دیوان مبنی بر صحت تصمیم کمیسیون باشد شکایت را رد می نماید .
نحوه ی در خواست تغییر کاربری :
همان طور که گفته شد بررسی و تغییرات در طرح های تفصیلی در کمیسیون ماده 5 صورت می گیرد که مطابق ( ماده 47 آیین نامه نحوه بررسی و تصویب طرح های توسعه و عمران ) برای درخواست تغییر کاربری در طرح های تفصیلی باید دلایل و گزارشات لازم ارائه شود .
همچنین با توجه به مقررات و ضوابط فنی برای تغییرات در طرح تفصیلی در مورد تغییر کاربری این موارد باید رعایت شود :
- برای تغییر کاربری عمومی باید زمین مناسبی به عنوان زمین جایگزین پیشنهاد شود .
- حتماً ضرورت تغییر باید احراز شود .
- تمامی حقوق مکتسبه باید رعایت شود .
- چگونگی تأمین تأسیسات و امکانات زیر بنا ی شهری و خدمات موجود
توصیه ی آخر در مورد تغییر کاربری:
به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
برازنده
مرداد 1403/05/20محمد جعفر خدادادی
تیر 1403/04/30