میزان تراکم اعطایی به ساختمانها و نحوه اعتراض به آن
میزان تراکم اعطایی به ساختمانها و نحوه اعتراض به آن
مقدمه تراکم های ساختمان ها :
در زمان های گذشته شکل شهر ها و نحوه ی ساخت و ساز ها به کیفیت ساخت و ساز امروزه نبود و در چند دهه ی گذشته در شهر های بزرگ مناظر شهر ها از ساختمان های بلند و چندین طبقه مملو شد که از جمله مهم ترین عوامل این موضوع می توان به افزایش جمعیت در شهر ها اشاره کرد و این جمعیت باعث تقاضا ی بیشماری برای سکونت و ساخت و ساز های زیاد شده.
رعایت ضوابط و مقررات قانونی باعث شده که سازندگان یا مالکان املاک وقتی قصد ساخت و ساز دارند مکلف اند قوانین و مقررات قانونی در شهر ها را برای ساخت و ساز خود رعایت کنند . یکی از این قوانین که باعث شده رشد نا معقول و غیر قانونی در شهر ها صورت نگیرد محدودیت هایی که قوانین شهرداری برای ساخت و ساز ایجاد کرده است می باشد و این قوانین باعث شده تا ساخت و ساز در شهر ها به شکل منظم و مدیریت شده صورت گیرد.
شهرداری ها علاوه بر اجرای طرح های قانونی مسئولیت اجرای طرح های خدماتی و رفاهی را نیز انجام می دهد.
مثلاً در مواردی که نیاز به خیابان یا کوچه یا تعریض آن ها باشد این طرح های عمومی توسط شهرداری برای زیبایی شهر و راحتی شهروندان ضروری بوده حتی اگر شهرداری مجبور باشد قسمتی از املاک خصوصی شهروندان را نیز داخل در این طرح های عمومی نماید البته اجرای طرح های عمومی نباید موجب خسارت و از بین رفتن حقوق افراد شود و اگر اجرای این طرح های عمومی شهردای را مجبور کند که املاک خصوصی شهروندان را داخل در این طرح ها نماید شهرداری مکلف است علاوه بر جبران خسارت مزایایی نیز برای مالکان در نظر بگیرد.
هم چنین در برخی از بافت های شهری که املاک فرسوده ای وجود دارد شهرداری می تواند برای ترقیب مالکان مطابق ضوابط قانونی به ان ها تراکم اضافی به جهت ساخت و ساز اعطا کند.
البته این تراکم اضافی به ضوابط و مقررات های شهرداری بستگی دارد مثلاً در بعضی مواقع در ساخت وساز ها شهرداری 1 تا 2 طبقه برای ساختمان تراکم اضافی به عنوان بخشش برای مالک در نظر می گیرد اما این تراکم اضافی تماماً به شرایط ساختمان یا با هدف اجرای طرح های عمومی یا ساخت در بافت های فرسوده و امثال آن می باشد.
پس این تراکم اضافی ممکن است حتی در یک محل برای ساختمان های اطراف یک دیگر متفاوت باشد و شهرداری مکلف است در تمامی مواردی که مقررات و ضوابط برای دریافت تراکم اضافی ایجاب می کند برای مالک این مزایا را در نظر بگیرد و اگر شهرداری از این اقدام سر باز زند مالکین این املاک می توانند در دیوان عدالت اداری برای خود داری شهرداری از تراکم اضافی شکایت کنند.
این دادخواست ابتدا به شعبه بدوی دیوان ارجاع شده و مورد بررسی قرار می گیرد . بعد از تصمیم شعبه ی دیوان اگر شکایت را صحیح بداند تصمیم شهرداری را نقض کرده در غیر این صورت شکایت را رد می نماید البته از آرای شعبه بدوی دیوان می توان ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ در مرجع تجدید نظر ، تجدید نظر خواهی کرد.
تصمیم شهرداری در جهت نحوه اعطایی تراکم :
شهرداری برای تصمیم گیری در این موضوع با در نظر گرفتن میزان فضای سبز تعداد واحد های ساختمان و میزان جمعیت همان منطقه موضوع را بررسی می کند.
چنان چه مالک بخواهد در ملک خود ساخت و ساز بنماید که این ساختمان در محلی قرار دارد که فضای سبز میزان بالایی دارد در حالی که جمعیت کم است و ساختمان های ساخته شده در آن محل نیز کم باشد.
اعتراض به میزان تراکم اعطایی شهرداری :
اگر شهرداری در این موارد در پروانه ی ساختمان تراکم کمی را بدهد یا از اقدام مالک برای ساخت و ساز اضافی جلوگیری کند مالک می تواند به تصمیم شهرداری در دیوان عدالت اداری شکایت کند.
توصیه ی آخر :
به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود که با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.