تعریض خیابان توسط شهرداری و نکات آن

تعریض خیابان توسط شهرداری و نکات آن

وحید نراقی پور

تعریض خیابان توسط شهرداری و نکات آن

مقدمه : 

با افزایش جمعیت و هجوم به شهر ها تقاضای سکونت در شهر ها به عنوان اساسی ترین تغییر در بافت و چهره ی شهر ها به شمار می آید چرا که با افزایش جمعیت و توسعه ی شهر نشینی اقداماتی هم چون احداث واحد های مسکونی، مراکز تجاری و خدماتی و ... را به همراه دارد  و این باعث تغییراتی در کوچه ها و خیابان ها می شود. امروزه  در شهرها شاهد ساخت و ساز های بیشماری در خیابان ها و کوچه هایی که درایام قدیم برای تردد و سکونت افراد محدودی مشخص شده بود می باشیم.

پس با احداث ساختمان های عظیم  و افزایش مجتمع های مسکونی به طبع آن اماکن رفاهی و خدماتی به ناچار خیابان ها و کوچه ها دست خوش تغییراتی می شود. 

نقش شهرداری در تعریض خیابان ها و معابر :

شهرداری ها  به عنوان متولی سامان دهی به بافت های شهری برای این که شهری منظم  و زیبا ایجاد کنند و کوچه ها و معابر مناسب محله های سطح شهر به وجود آورند برنامه های خود را تحت عنوان طرح های تفصیلی تصویب و اجرا می کنند . که برای اجرای این طرح ها و برای تامین مناسب خیابان ها و کوچه ها شهرداری به ناچار در سطح خیابان و کوچه ها تغییراتی اعمال می کند و از آن جا که عمده ی این تغییرات در سطح خیابان یا معابر تعریض املاک می باشد .

پس به ناچار حقوق مالکینی که ملک آن ها مورد تعریض در طرح های شهرداری قرار گرفته سلب می شود که ( مطابق تبصره ی 6 ماده 96 قانون شهرداری ) نیز شهرداری برای تعریض این معابر یا خیابان ها هیچ مبلغی به مالکین پرداخت نمیکند.

 

 البته در این قانون تصریحی تحت عنوان  واگذاری مجانی زمین تعریض شده به شهرداری نیز وجود ندارد اما مالکین املاک در زمان دریافت پروانه ی ساخت و ساز یا نو سازی باید در زمان اجرا این ضوابط قانونی در مورد حریم خیابان و کوچه ها را رعایت کنند اما قانون گذار  (در بند 6 ماده 100 قانون شهرداری ) به جهت توسعه ی خیابان و کوچه ها املاکی که در این طرح تعریض قرار گرفته اند را چه دارای سابقه ی ثبتی باشند یا نباشند مشمول دریافت غرامت می داند که در این صورت مالکین اینگونه املاک می توانند برای جبران خسارت خود به شهرداری مراجعه و غرامت دریافت کنند چرا که اگر تعریض خیابان ها به صورت مجانی انجام می شد اولاً باید در قانون تصریح می گردید ، دوماً هیچ مقرره یا قانونی مبنی بر ارائه ی مجانی این زمین برای اجرای تعریض خیابان ها و کوچه ها وجود ندارد .

نحوه تعیین قیمت خرید زمین توسط شهرداری جهت تعریض خیابان:

همچنین (مطابق ماده 1 و 4 قانون  اصلاح توسعه معابر مصوب 1/4/1320) در قانون ذکر شده که اگر شهرداری برای طرح های عمومی در زمینی قصد اجرا داشته باشد باید زمین مذکور را خریداری کند همچنین قیمت زمین مطابق قیمت منطقه ای معین می شود و اگر قیمت زمین مشخص نباشد قیمت توسط کارشناسان رسمی دادگستری معین می شود و در (رأی 563 هیأت عمومی دیوان عدالت ) نیز انتقال رایگان این گونه زمین ها را به شهرداری برای اجرای طرح های عمومی بر خلاف اصل مالکیت اشخاص می داند پس اگر شهرداری طرحی تحت عنوان تعریض خیابان یا کوچه ها را دارد باید قیمت زمین را به مالکین آن بپردازد.

اگر در این زمینه به راهنمایی بیشتر
نیاز داریــد با ما در تـماس باشــید

عدم پرداخت پول زمین توسط شهرداری برای امر تعریض خیابان : 

اگر شهرداری از پرداخت این غرامت امتناع نماید مالک ملک می تواند به اقدام شهرداری و مصوبه ی او در دیوان عدالت اداری شکایت کنند. 

توصیه ی آخر :

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشور نمایید.