عنن یا ناتوانی جنسی زوج و فسخ نکاح

عنن یا ناتوانی جنسی زوج و فسخ نکاح

شکیبا کاظمی

عنن یا ناتوانی جنسی زوج و فسخ نکاح

مقدمه:

در خصوص فسخ نکاح موارد محصوری در ماده ۱۱۲۲ قانون مدنی ذکر شده است.وقتی صحبت از فسخ نکاح می نماییم یعنی می خواهیم نکاحی که منعقد شده را به حالت قبل از انعقاد برگردانیم.فسخ نکاح برای آن طرفی که خواهان فسخ است مزیت ها و معایبی دارد.از این لحاظ که ازدواجی به هم خورده است و طرفین در رویاهای خود با طرف مقابل آینده سازی نموده بودند. پس فسخ می تواند رنج آفرینی نماید ولی اگر به جنبه های مثبت فسخ نگاهی بیاندازیم میبینیم که خواهان فسخ فرد فریب خورده ای است که با اکاذیبی که شنیده و یا مخفی کاری هایی،که بعد از عقد تازه متوجه واقعیت شده این حق فسخ نوعی برای او حمایت قانونی است.

عنن در لغت به چه معناست؟

واژه عنن در لغت به معنی سستی و ضعف کمر،لاغری، و ضعف قوای جسمانی است و در اصطلاح به معنی ساده این است که زوج ناتوان بر انجام رابطه جنسی با همسر خود باشد.علت این ناتوانی عدم نعوذ در مرد است.

مردی که این حالات را دارد در حقوق به نام عنین معروف است.همانطور که توضیح دادیم این نوع بیماری صرفا مخصوص آقایان است و تحت شرایطی از موارد فسخ نکاح برشمرده شده است.

در صورت تمایل با وکلای هموکیل در ارتباط باشید

زمان ایجاد این حق فسخ در بیماری عنن:

برخلاف مواردی که در مقاله های دیگه از مورد های فسح نکاح نام بردیم (غیر از فسخ نکاح به علت جنون زوج)عنن از مواردی است که تفاوتی ندارد این بیماری از قبل عقد یا بعد عقد در بدن بیمار باشد چرا که نوع بیماری اقتضا دارد که زوجین بعد از عروسی تازه متوجه چنین مواردی شود و فریبی در این نوع فسخ نکاح موجود نیست.آقا خود تازه متوجه این بیماری شده و شاید با یک درمان سطحی سلامت خود را به دست آورد.

ماده قانونی عنن:

ماده ۱۱۲۵ قانون مدنی در خصوص عنن شروط ایجاد حق فسخ را به صورت واضح و بدون ابهام بیان نموده استدرواقع عنصر قانونی بیماری عنن ماده 1125 است.

آیا حق فسخ نکاحی که بر اثر عنن بودن مرد ایجاد می شود فوری است؟

بله به محض اطلاع زوجه می تواند از حق خود استفاده نماید و اگر قید فوریت را رعایت ننماید از موجبات زائل شدن آن است‌.برخی فقها معتقدند که باید به مرد فرصت کافی برای درمان و امتحان دوباره بدهیم پس فرصت زوجه برای اعمال فوری حق فسخ بعد از عجز شوهر از درمان محاسبه می گردد.

شرط اصلی ایجاد حق فسخ برای بیماری عنن:

در مواد قانون مدنی صراحتا ذکر شده که مرد حتی یک بار نتواند رابطه جنسی با همسرش برقرار نماید پس اگر فقط و فقط یک بار همسر شما توانسته است بدون مشکلی این اقدام را انجام دهد حق فسخی برای شما ایجاد نمی شود و نمی توانید از این طریق نکاح را منحل نمایید. 

اگر بعد از آن یک بار، دیگر همسر شما نتوانست نعوذ داشته باشد شاید تحت شرایطی بتوانید از دادگاه به دلیل عسر و حرج تقاضای طلاق نمایید‌.باقی مقالات ما را درخصوص طلاق دنبال نمایید.

عدم هوس رانی و شهوت عنن محسوب نخواهد شد:

صرف این که مرد تمایلی به برقراری رابطه جنسی با همسر خود نداشته باشد و نسبت به او دچار هیج حس علاقه و شوقی نشود نمی توان عنن محسوب نمود.

چرا که این مشکل ممکن است به دلیل عدم تمایل به جنس مخالف باشد یا درواقع تمایل به جنس موافق باشد برعکس ارضای بیش از حد نسبت به زنان غیر از همسر.یعنی ممکن است آقا صرفا نسبت به همسر خود نعوذ نداشته باشد پس این موارد عنن نیست.

نتیجه آن که آن موردی در قانون عنن محسوب می گردد که عدم برقراری رابطه زناشویی بدلیل عدم نعوذ مرد باشد نه عدم خواستن زن خود.

علل عمده بیماری عنن :

مصرف غذاهای تراریخته انسان را ضعیف و از لحاظ جنسی به مرور ناتوان می نماید در جهان امروز باید بیشتر مراقب خوراک خود باشیم در قدیم مصرف گوشت و مرغ محلی و شیر تازه از مبتلا شدن به بسیازی از بیماری ها جلوگیری می نموداما امروزه مصرف غذاهای تراریخته باعث سودا و بلغم زیاد در بدن افراد و در نتیجه سردی بدن خواهد شد.

مصرف روانگردان ها نیز یکی از علل عدم نعوذ در آقایان است.نداشتن روحیه ی خوب و شاد در حد  افسردگی شدید از دیگر عوامل این مشکل می باشد.پس این مشکل جسمانی ریشه در روح و روان انسان نیز دارد ‌که موجب عدم تزدیکی با همسر می شود.

راه های درمان بیماری عنن به طور کلی:

روش های درمان بسیاری برای این بیماری وجود دارد مثل جراحی یا مصرف داروها به تجویز پزشک که بیان آن ها از حوصله ی این بحث خارج است

پرسش : اگر مردی به دنبال درمان چنین بیماری برود آیا می توان زن را طی تحت درمان گرفتن مرد، ناچار به ادامه زندگی تا زمان درمان نمود؟

این مسئله اختلافی است و بسته به سیاست های قاضی رسیدگی کننده و وضعیت روحی رابطه زوجیت زن و شوهر است.اگر آن ها رابطه خوبی باهم داشته باشند و تنها مشکل آن ها عدم نعوذ مرد باشد شاید با پیشنهاد قاضی یا شورا برای صبوری کردن زوجه تا اتمام درمان بتوان زوجه را سوق به سازش داد ولی درنهایت اجبار زوجه توسط هیچ کس امکان پذیر نیست نه قاصی و نه شوهر و نه شورای حل اختلاف .

روش های اثبات عنن :

بهترین روش برای اثبات عنن مراجعه  زوج به پزشکی قانونی است ‌که البته شرایط خاص خود را دارد اول این که باید آقا خود با پای خود به نزد پزشکی قانونی برود ثانیا در صورت عدم حضور زوج در جلسه دادرسی زوجه باید قاصی را اقناع به صدور نامه پزشکی قانونی نماید چرا که ممکن است روزی همسرش راضی شود و یا این که بعدها و بعد از تمام پرونده حرفی از این لحاظ باقی نباشد اما اگر زوج به پزشکی قانوتی نرود زوجه می تواند از ۲ زوش دیگر این بیماری را اثبات کند اول آن که ممکن است زوج در نزد افرادی این مسئله خود را بازگو نموده باشد شهادت افرادی که بگویند زوج پیش آن ها اقرار نموده و یا اگر شاهدی وجود نداشته باشد زوجه می تواتد از قسم استفاده کند در این صورت اگر زوج قسم یاد کرد دعوا به نفع زوجه به پایان می رسد و اگر به کذب یا از روی وجدان قسم یاد ننماید دعوا به نفع زوج رد می گردد  یا اقرار خود زوج که به طریق اولی از همه روشها برتر است.

 

نتیجه گیری:

در صورت اثبات عنین بودن مرد زن می تواند از طریق دادگاه نکاح را فسخ نماید البته باید شرایط خاص عنن که در فوق شرح دادیم موجود باشد. با توجه به پیچیدگی هایی که این بحث دارد به دوستان توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل دادگستری مشورت نماید.