تفاوت ها و شباهت های فسخ نکاح و طلاق
تفاوت ها و شباهت های فسخ نکاح و طلاق
در این مقاله قصد داریم تفاوت ها و شباهات های فسخ نکاح و و طلاق و همچنین مواد های قانونی طلاق و فسخ نکاح را تا حدودی بیان کنیم.
مقدمه :
زمانی که دونفر یا یک نفر از زوجین تصمیم به جدایی می گیرند ابتدا بهتر است سعی و تلاش نمایند تا بتوانند از طریق روانشناس با چالش های زندگی متاهلی با روش های مناسب تری روبرو شوند چرا که اختلاف در بین همه ی زوج ها وجود دارد آن چه مهم است نحوه برخورد عاقلانه با این چالش های زندگی زناشویی است.
درواقع می توان اینطور گفت که اقدام به جدایی آخرین مرحله است پس توصیه می شود همانطور که در قران سفارش شده با همسر خود سازش بیشتری داشته باشید و مجموعه هم وکیل برای شما آرامش در کنار خانواده را آرزومند است.
شباهت های فسخ نکاح و طلاق :
در هر دو صورت چه فسخ و چه نکاح باید احکام و شرایط احراز موارد موحب فسخ یا طلاق در دادگاه بررسی شده و در صورت اثبات و صلاحدید قاضی در آن خصوص حکم صادر شود.پس باید بدانیم که این نیست که مانند گزارش اصلاحی شوراها فقط یک گزارش موضوع را حل کند باید در هردو نحوه جدایی یعنی هم فسخ هم طلاق علاوه بر بررسی دادگاه در حکم قضایی هم از دادگاه صالح صادر شود.
همچنین بعد از صدور حکم در هردو مورد اگر ثبت طلاق در دفاتر ازدواج و طلاق انجام نگیرد حکم باطل خواهد شد.شباهت دیگر آن ها هم زمانی است که تمام اقدامات بررسی دادگاه حکم و ثبت در دفترخانه انجام شده حال چه زوجین از طریق فسخ و چه از طریق طلاق جدا شده باشند نسبت به هم نامحرم هستند فسخ و طلاق هردو مختص عقد دائم هستند.
تفاوت های فسخ نکاح و طلاق :
۱-در فسخ نکاح عنصر تدلیس و فریب موجود است و همین امر موجب حمایت قانون از فریب خورده خواهد شد ولی در طلاق لزوما فریبی رخ نداده است.
۲-در خصوص مهریه میان احکام فسخ و طلاق تفاوت است.در طلاق اگر قبل از نزدیکی طلاق صورت بگیرد نصف مهر به زوجه تعلق خواهد گرفت ولی اگر نزدیکی میان زوجین انجام شده باشد مهریه باید به زوجه کامل پرداحت گردد و زوجه نمی تواند مهریه خود را به طور کامل مطالبه نماید.
ولی در فسخ نکاح اگر رابطه زناشویی حتی اگر فقط یک بار انجام شده باشد میان زمانی که زن تدلیس نموده است و یا اینطور نباشد تفاوت است اگر بعد از نزدیکی مرد متوجه تدلیس زوجه گردد هیچ مهری به زن تعلق نخواهد گرفت چرا که با فریب اقدام به ازدواج نموده است ولی اگر نزدیکی انجام شد ولی فسخ به دلیلی انجام شد که زن هم از قبل نسبت به آن عیب بی اطلاع بوده یعنی فاقد عنصر تدلیس باشد در این صورت زن مستحق مهر کامل است.حالتی را تصور فرمایید که زوجین رابطه زناشویی برقرار ننموده باشند حال در این زمان چه زوجه تدلیس نموده باشد و چه تدلیسی انجام نداده باشد فسخ نکاح موجب می شود مهریه به خانم تعلق نگیرد.
۳-وجود مرد محلل برای ازدواج مجدد با شوهر سابق بعد از ۳ طلاقه شدن و لزوم نزدیکی با محلل از ویژگی های مخصوص ۳ طلاقه است یعنی مردی که زن خود را ۳ بار طلاق دهد و بعد از آن دوباره آن را عقد کند در دفعه سوم طبق قانون باید مرد غریبه ای با زن سابق او ازدواج کند و حتما جماع نمایند بعد از آن از هم جدا شوند تا بتوانند برای بار چهارم باهم زندگی کنند اما در فسخ نکاح بدین صورت نیست و بعد از فسخ و ازواج مجدد فسخ دوباره با مورد جدید و ازدواج چند باره مسئله ای نخواهد داشت.
۴-طلاق در فقه اسلامی و قوانین حق زوج شناخته شده است و زوجه با اثبات عسر و حرج و موارد خاص دیگر صرفا به دشواری می تواند الزام شوهر به طلاق را از دادگاه بگیرد ولی قانون در فسخ نکاح وجود عیوب موجود در زوجین به هرکدام حسب مورد حق فسخ نکاح را می دهد.
۵-یک نوع از طلاق رجعی است که در آن مرد می تواند قبل از تموم شدن عده به زوجه ی خود برگردد اما نکته مهم آن که حتما باید این رجعت را در دفتر خانه به نام رجوع ثبت نماید اما در حق فسخ پس از صدور حکم و ثبت در دفترخانه اجازه رجوع به آقایان داده نشده است.
6-طلاق انواع مختلفی دارد ولی فسخ فاقد این وصف است.طلاق به بائن و رجعی تقسیم می شود.
7-برای خواندن صیغه طلاق باید شرایط خاصی در زوجه موجود باشد ازجمله طهر زوجه .یعنی زوجه عادت ماهیانه نباشد مگر یائسه یا حامله باشد.
مواد قانونی طلاق و فسخ نکاح:
ماده 1120الی 1132 قانون مدنی در خصوص فسخ نکاح توضیحاتی را ارائه داده است و در خصوص طلاق نیز به مواد1133 الی 1157 مراجعه نمایید.ماده 1120 به روش های انحلال نکاح پرداخته از جمله فسخ نکاح.ماده 1122 عیوب اختصاصی مرد را برای حق فسخ زن بیان می نماید.ماده متفاوت در بحث فسخ نکاح ماده 1125 قانون مدنی است که عنن و جنون را تحت شرایطی از باقی موارد فسخ جدا نموده است. ماده 1143 انواع طلاق را به طور مفصل بیان می نماید.ماده 1150 نز در خصوص عده طلاق موارمهمی رابیان نموده است.
توصیه پایانی در مورد تفاوت ها و شباهت های فسخ نکاح و طلاق:
چندین مورد از تفاوت ها و شباهت های میان این دو روش جدایی وجود داشت که به صورت موردی به آن پرداختیم در صورت ابهام در تشخیص طرح کدام نوع دعوا حتما به وکلای با تجربه مراجعه نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.