
بررسی فسخ نکاح بخاطر بیماری برص
بررسی فسخ نکاح بخاطر بیماری برص
مقدمه :
همانطور که می دانید انسان ها در زندگی برای نیل به اهداف متفاوتی ازدواج می نمایند. یکی برای تشکیل یک خانواده مستقل ا خزانواده خود یکی برای رسیدن به آرامش، دیگری برای رسیدن به ثروت و...درواقع روانشناسان بر این باورند که در ازدواج، برخورد اول بسیار مهم است.
حال فرض کنید پسری در برخورد اول با دختری که به بیماری برص مبتلاست به دلیل عدم نمود و عدم پیشرفت بیماری در چهره و صورت دختر ،او را به عنوان زن زندگی خود انتخاب می کند. پس از عقد متوجه می شود که بر روی بدن دختر اثار لک های پوستی سفید وجود دارد و در حال پیش روی است اگر زوج از آن دسته آقایانی باشد که ظاهر برایشان خیلی مهم است پس این بیماری می تواند آرامش او را درگیر کند.شاید هم بیشتر از هر چیز از فریب و نیرنگ خانم آزار ببیند.فلذا قانون گذار برای چنین فرد فریب خورده ای حق فسخ نکاخ درنظر گرفته است.در این مقاله به بیماری برص و حق فسخ نکاح ایجاد شده می پردازیم.
تعریف بیماری برص:
برص بیماری ای است که به سفید شدن پوست بدن انسان حتی روشن تر شدن از رنگ اصلی پوست به صورت تیکه ای می گویند.نام دیگر این بیماری پیسی، لکه پوستی می باشد باید بدانید که این بیماری برخلاف بیماری جذام واگیر ندارد و برای طرفین و حتی خود بیمار خطری در پیش ندارد.
آیا در بیماری برص هم فریب است که باعث فسخ نکاح میشود؟
تقریبا ببشتر بیماری هایی که حق فسخ نکاح را برای طرف مقابل ایجاد می نمایند فرد بیمار و خانواده اش از ماجرا و بیماری مطلع هستند چون بیماری آن ها نمود بیرونی دارد ولی برخی بیماری ها مانند عنن در مرد بعد از عقد مشخص می گردد که فرد بیمار است. در بیماری برص فرد بیمار یا خانواده اش در ۹۰ درصد مواقع از جریان باخبر هستند مگر آن که در قسمت خاصی از بدن صرفا یک لکه کوچک زده باشد که به راحتی قابل دیدن نباشد. حتی در همین صورت هم باز،برای آقا حق فسخ وجود دارد در قانون فرقی بین جایی که همسر فریب خورده و یا مثلا در چنین مواقعی که فریب درکار نباشد قائل نشده و به هر حال آفا حق فسخ دارد ولی از آنجایی که اگر زوج فریب خورده باشد از لحاظ روحی نیز به هم ریخته میشود شاید اگر بداند فریبی درکار نبوده شاید بتواند با خود کنار بیاید و زندگی مشترک را ادامه دهد به هرحال جدایی همیشه سخت است و فریب خوردن آن را سخت تر می کند.
آیا بیماری برص مخصوص زوجه است؟
اینطور نیست که فقط زوجه به این بیماری مبتلا شود هم آقایان و هم خانم ها در معرض چنین بیماری ای هستند اما در قانون مدنی زمانی حق فسخ برای همسر قائل است که زوجه مبتلا به این بیماری باشد بنابراین در قانون برای زوجه ی مردی که این بیماری را دارد هیچ تدابیری پیش بینی نشده است و از موارد عسر و حرج و در نهایت طلاق به درخواست زوجه هم نیست. نظر فقها حداقل کمی از فقها این بیماری را برای مرد موجب حق فسخ برای زوجه می دانند و در استدلال خود به قاعده فقهی لاضرر استناد می نمایند آن ها نظر خود را با قیاس الویت توجیه می کنند اما مشهور فقها این بیماری را صرفا اگر برای زوجه رخ دهد برای زوج حق فسخ قائلند.
آیا ظهور این بیماری بعد از عقد هم از موجبات ایجاد حق فسح است؟
خیر بیماری برص از جمله بیماری هایی است که باید از قبل از عقد در بدن زوجه وجود داشته باشد پس اگر از،قبل از عقد زوجه بیمار باشد و خود مطلع نباشد در مواقعی که مقدار پیشروی بیماری بسیار کم است بازهم برای زوج حق فسخ ایجاد می شود ولی اگر بعد از عقد به هردلیل از جمله زایمان یا کهولت سن این بیماری به وجود آید و حتی بسیار پیش روی کند زوج حق ندارد نکاح را فسخ کند او می تواند همسر خود را طلاق دهد ولی دیگر نمی تواند از مزایای حق فسخ بهره ببرد.
ماده قانونی برص :
قانونی مدنی به صورت صریح و روشن ماده ای به این بیماری اختصاص داده است.ماده ۱۱۲۵ قانون مدنی بیان می نماید که بیماری برص در زوجه موجب این می گردد که مرد بتواند نکاح را فسخ کند.
علل پدید آمدن بیماری برص:
سردی و بلغم موجود در برخی غذا ها ،ارثی و ژنتیک از مواردی هستند که موحب ایجاد این بیماری می شوند.باید بدانیم که بیماری برص ازنوع بیماری های خطرناک نیست و همانطور که در فوق بیان نمودیم سرایت نمی کند ضمنا این بیماری به اساس زندگی لطمه ای وارد نمی کند و بیمار از لحاظ جسمی دردی حس نمی کند .همچنین پیامبر اکرم در خصوص پیسی فرموده ای دارند که بدین منظور است که اگر زنی عادت ماهیانه باشد و به همسر خود جماع نماید فرزند حاصل شده ممکن است مبتلا به بیماری برص شود چرا که در عادت ماهیانه عفونت های ناشی از خروج خون کثیف تا رفع کامل عادت ماهانه در رحم زوجه باقی است که همین موضوع باعث ورود عفونت به نطفه کودک و درنهایت بیماری های پوستی شدید ممکن است شود.
درمان برص :
در علوم پزشکی درمان قطعی برای این بیماری در ایران وجود ندارد و بیمار فقط می تواند از پیش روی آن جلوگیری نماید با مصرف داروهای خاص و محدود شون مسرف گوشت ماهی و گوشت قرمز لبنیات و...می توان جلوی بیشتر شدن این لکه ها را گرفت همچنین محلول های دستی که دکتران با تجربه درست می کنند یا داروهای به خصوص می تواند در بهبود این بیماری موثر باشد.
نتیجه گیری:
مطابق ماده ۱۱۲۵ قانون مدنی اگر زوج هستید و ناگهان بعد از عقد متوجه وجود چنین بیماری ای در همسر خود شدید می تواند با رعایت فوریت موضوع ،ابتدا به همسر خود اظهارنامه و سپس در دادگاه خانواده دادخواستی تحت عنوان فسح نکاح مطرح نمایید.بعد از حضور همسر شما در شعبه اگر وجود این لکه های پوستی در صورت او هویدا باشد قاضی می تواند بیماری را احراز کند و اگر در قسمت دیگری از بدن این بیماری مشخص باشد شما می توانید از دادگاه تقاضای ارجاع امر به کارشناسی پزشکی قانونی نمایید و همچنین از طریق شهود و قسم نیز این دعوا قابل اثبات می باشد.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
نظرات کاربران
وضعیت بیماری زوجین در فسخ نکاح و طلاق
دنیا امیدیان 1402/03/01
در این مقاله به بررسی وضعیت بیماری زوجین در فسخ نکاح و طلاق می پردازیم عنوانین مهم این مقاله به شرح زیر می باشد؛
تحليل دعوی در خواست منع اشتغال زن
میلاد کریمی 1402/03/01
تحليل دعوی در خواست منع اشتغال زن ؛ماده ١١١٧ قانون مدنی بيان می دارد «شوهر میتواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند.»
ثبت ازدواج مجدد مرد متاهل بدون اذن دادگاه
محمد اهوارکی 1402/03/01
در این نوشتار به بررسی ثبت ازدواج مجدد مرد متاهل بدون اذن دادگاه می پردازیم ، هر مرد می تواند با 4 زن ازدواج دایم نماید .بااین حال ازدواج مجدد مرد به همین راحتی نیست و شرایط خاص خود را دارد .
صرع یکی از زوجین و فسخ نکاح
شکیبا کاظمی 1402/05/13
در مقاله صرع یکی از زوجین و فسخ نکاح به این پرسش جواب میدهیم که اگر یکی از زوجین صرع داشته باشد آیا یکی از شرکا میتواند اقدام به فسخ نکاج کند .
تقاضای طلاق به خاطر رابطه نامشروع
دنیا امیدیان 1402/03/01
در این مقاله بررسی تقاضای طلاق به خاطر رابطه نامشروع می پردازیم ، رابطه نامشروع زوجین موضوعی است که طرفین با استناد به این امر میتوانند تقاضای طلاق را مطرح نمایند.
شرایط اقامه دعوای طلاق توافقی
میلاد کریمی 1402/03/01
شرایط اقامه دعوای طلاق توافقی؛ساده ترین و کوتاه ترین شیوه طلاق ، طلاق توافقی می باشد در این روش عموما می بایست ،زوجین در سامانه مشاوره سازمان بهزیستی ثبت نام و نوبت مراجعه حضوری دریافت کنند.
موارد ایجاد حق طلاق برای زن
میلاد کریمی 1402/03/01
در این مقاله به بررسی موارد ایجاد حق طلاق برای زن می پردازیم ،در واقع 12 شرط وجود که به شرایط دوازده گانه معروف هستند ؛ که به زن حق طلاق میدهند .
نحله چیست و شرایط طرح دعوای نحله
میلاد کریمی 1402/03/01
در این نوشتار به بررسی اینکه نحله چیست و شرایط طرح دعوای نحله می پردازیم . معنی لغوی نحله : نحله به کسر نون از یک سو به معنی مذهب و دیانت و سوی دیگر به معنای دادن مهریه به زن بدون عوض و طلب می باشد...
اولین کسی باشید که نظر می دهید.