گواهی عدم سوء پیشینه چیست ؟
گواهی عدم سوء پیشینه چیست؟
منظور از گواهی عدم سوء پیشینه چیست؟
گواهی عدم سوءپیشینه کیفری، یا همان عدم سوء سابقه، برگه ای است که مطابق قانون برخی از سوابق کیفری افراد در آن ذکر میشود. صرفا محکومیت های قطعی افراد در آن درج میشود و درنتیجه حضور در دادگاه و صدور احکام غیر قطعی منجر به ایجاد سوء پیشینه نخواهد شد. همچنین این سوابق به صورت همیشگی در گواهی عدم سوء پیشینه درج نمیشوند و با گذراندن سال های محرومیت به خودی خود، پاک میشوند و لازم نیست که فرد اقدامی را برای پاک کردن آنها انجام دهد.
مطابق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی محکومیت کیفری برای جرایم عمدی، درصورتی که آن محکومیت، قطعی محسوب شود پس از اجرای حکم، برای مدت زمان معینی، محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم میکند مثلا در شلاق حدی، حبس درجه پنج (حبس بیشتر از دو تا پنج سال)، قصاص عضو در صورتی که نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد، به مدت دوسال.
یا اگر دیه جنایت، بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد، یا حبس تا درجه چهار(حبس بیشتر از ۵ تا ده سال)، یا نفی بلد، به مدت سه سال.
در محکومیت به مجازات های سالب حیات یا همان قصاص نفس و همچنین حبس ابد، از زمان تاریخ توقف در اجرای حکم اصلی، به مدت هفت سال.
مطابق تبصره این ماده، به جز موارد فوق، در سایر جرایم، مراتب محکومیت در سابقه کیفری محکوم ذکر میشود، اما در گواهی های صادره از مراجع مربوطه مانند گواهی عدم سوءپیشینه منعکس نمیگردد.
همچنین در جرایم قابل گذشت، اگرشاکی خصوص پس از صدور حکم قطعی گذشت کند در نتیجه اجرای مجازات متوقف میشود، و همیچنین اثر تبعی آن نیز رفع میگردد یعنی محکوم از حقوق اجتماعی محروم نمیگردد.
یا در عفو و آزادی مشروط، پس از گذشت مدت های ذکر شده از زمان عفو، یا اتمام مدت آزادی مشروط، اثر تبعی محکومیت رفع میگردد. در نتیجه محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و زمان اجرای حکم نیز، از حقوق اجتماعی خود محروم میشود.
مطابق ماده ۲۶ قانون محازات اسلامی، منظور از حقوق اجتماعی که محکومان ماده ۲۵، محروم میگردند عبارت است از مثلا داوطلب شدن افراد برای انتخابات ریاست جمهوری، شورای شهر یا روستا ها، مجلس خبرگان و شورای اسلامی و نگهبان، به طور کلی استخدام و یا اشتغال در کلیه دستگاه های حکومتی مانند شهرداری ها، اشتغال به عنوان وکیل دادگستری و تصدی دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق، انتخاب شدن به عنوان قیم یا امین یا متولی، تاسیس و اداره و عضویت در هیات مدیره شرکتهای دولتی و تعاونی خصوصی و ...
البته محرومیت ها پس از طی کردن مدت زمان درج شده در قانون، رفع میگردند مگر در مورد بند های الف و ب و پ، ماده ۲۶ قانون مجازات اسلامی که حتی پس از گذشت مدت زمان لازم و پاک شدن سابقه کیفری نیز، ازبین نرفته و محرومیت از آن ها دائمی میباشد کاندید شدن در ریاست جمهوری و مجلس خبرگان و شورای اسلامی، یا عضویت در هیات دولت و شورای شهر و روستا ها، ریاست قوه قضاییه و دیوان عدالت اداری و دیوان عالی کشور و دادستانی کل کشور و ...
کاربرد گواهی عدم سوء پیشینه
به دلایل متفاوتی ممکن است این گواهی از شما درخواست شود. از رایج ترین زمانی که معمولا این گواهی را از شما درخواست میکنند میتوان به هنگام استخدام اشاره کرد. بنابراین دانستن اینکه گواهی عدم سوءپیشینه چیست، چه اطلاعاتی در آن ذکر می شود وچگونه می توان ان را دریافت کرد، پرسش بسیاری از افراد می باشد.
نحوه درخواست گواهی عدم سوءپیشینه
برای دریافت گواهی عدم سوءپیشینه به دو روش حضوری وغیر حضوری می توانید اقدام کنید. مراجعه حضوری به دفاتر خدمات االکترونیک قضایی، مراجعه حضوری به دفاتر پلیس 10+ و درخواست گواهی عدم سوءپیشینه از سامانه ثنا روش های دریافت این گواهی هستند.
اگر به صورت حضوری برای دریافت گواهی اقدام میکنید حتما مدارک مورد نیاز اعم از شناسنامه و کارت ملی، را به همراه خود داشته باشید.
اگر میخواهید به صورت غیر حضوری گواهی عدم سوءپیشینه را دریافت کنید، لازمه ثبت نام از قبل در سامانه ثنا می باشد. بنابراین اگر قبلا در این سامانه احراز هویت انجام داده ایید مراحل زیر برای دریافت گواهی عدم سوءپیشینه را دنبال کنید.
ابتدا در مرورگر خود عبارت عدل ایران را وارد کنید یا مستقیما به ادرس https://adliran.ir/بروید
سپس در صفحه ی ابتدایی سایت عدل ایران از بین ایکون های نمایش داده شده ایکون سامانه گواهی عدم سوء پیشینه را انتخاب کنید
در صفحه ی بعدی که برای شما نمایش داده می شود، اطلاعاتی نظیر شماره ملی و رمز شخصی اخذ شده از سامانه ثنا را وارد کرده و روی مرحله بعد کلیک نمایید
.بعد از اینکه اطلاعات را وارد کردید رمز موقتی که از طریق سامانه عدل ایران برای شما پیامک می شود را در فیلد مناسب وارد کنید
در صفحه ی بعدی که به شما نمایش داده میشود روی ثبت درخواست گواهی عدم سوءپیشینه که در کادر سبز رنگ است کلیک نمایید
سپس در صفحه ای که برای شما باز می شود اطلاعات درخواستی نظیر نام و نام خانوادگی، نام پدر، محل تولد و همچنین ادرسی برای ارسال گواهی عدم سوء پیشینه را در فیلد های مربوطه را وارد کرده و حتما مرجع ارائه گواهی را به روی به درخواست شخصی انتخاب کنید.(اجباری)
همچنین میتوانید در قسمت توضیحات اگر مطلبی برای توضیحات بیشتر دارید، وارد کنید.(اختیاری)
و سپس کلید ثبت موقت درخواست به رنگ سبز را کلیک نمایید
در مراحل نهایی برای دریافت گواهی عدم سوءپیشینه، مبلغی جهت هزینه درخواست گواهی عدم سوءپیشینه به ارزش دویست هزار ریال ازشما گرفته می شود که میتوانید به صورت اینترنتی از درگاه های پرداختی یا با استفاده از نرم افزار های موبایلی اپ و ایوا، پرداختی خود را انجام دهید و سپس ثبت نهایی اطلاعات را کلیک نمایید
برای پیگیری و دریافت درخواست مربوطه با در اختیار داشتن کد رهگیری میتوانید مجددا وارد سامانه گواهی عدم سوءپیشینه بشوید و گزینه جستوجو درخواست را بزنید.
بعد از اینکه درخواست صدور گواهی عدم سوءپیشینه شما با موفقیت ثبت شد طی یک هفته برای شما از سامانه ثنا پیامی مبنی بر اماده بودن گواهی عدم سوءپیشینه ابلاغ خواهد شد و با مراجعه به قسمت ابلاغ الکترونیکی در سامانه عدل ایران می توانید گواهی خود را مشاهده نمایید.
برخی از پرسش و پاسخ های متداول در حوزه سوء پیشینه
پرسش: گواهی عدم سوء پیشینه چیست و چه کاربردی دارد؟
پاسخ: این گواهی برگه مخصوصی است که در آن سوابق کیفری موثر فرد ذکر میشود و تمامی جرائم در این گواهی منعکس نمیشود.
از کابرد های آن میتوان به دریافت ویزا اشاره کرد. این گواهی به مدت 6 ماه اعتبار دارد و اگر از زمان آن گذشته باشد با توجه به راه های دریافت و درخواست دوباره گواهی عدم سوء پیشینه، که در متن مقاله ذکر شده است میتوانید اقدام کنید.
پرسش: چه جرایمی در گواهی عدم سوء پیشینه ذکر می شود؟
پاسخ: محکومیت به مجازات سالب حیات تا هفت سال، مجازات قطع عضو تا سه سال، وسایر موارد ذکر شده در ماده 25 قانون که توضیحات کامل تر آن در متن مقاله ذکر شده است.
پرسش: مدارک لازمه جهت اخذ گواهی سوء پیشینه چیست؟
پاسخ: ارائه شناسنامه، کارت ملی، عکس بیومتریک (طبق مشخصات معین)، داشتن کد پستی 10 رقمی و همچنین ادرس دقیق پستی برای تکمیل مدارک و فرم ها مورد نیاز است.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.