بیمه شخص ثالث

بیمه شخص ثالث

پگاه وزوایی

بیمه شخص ثالث

بعد از هر تصادف احتمال خسارت مالی و جانی وجود دارد، مسئولیت مدتی خسارت مالی و جانی (دیه) بوجود آمده از جانب راننده مقصر با بیمه شخص ثالث می باشد.

منظور از شخص ثالث،ھر شخصی می باشد که به علت حوادث وسیله نقلیه بیمه شده، آسیب های بدنی و یا مالی ببیند. به استثناء راننده مسبب حادثه. (که البته بعضی بیمه گذاران با اخذ مبالی راننده را نیز جزو سرنشین به حساب می آورند.)

خطرھای تحت پوشش در بیمه شخص ثالث :

بیمه شخص ثالث خسارتھای مالی و بدنی ناشی از تصادم،تصادف، سقوط، واژگونی آتش سوزی و یا انفجار وسیله نقلیه بیمه شده و ھمچنین خساراتی که ناشی  از محموله های  وسایل مذکور به اشخاص ثالث وارد می شود را شامل میگردد.

انواع خساراتی که بیمه شخص ثالث به زیان دیده حادثه میپردازد :

خسارات مالی : جبران زیانھای مالی که به اشخاص ثالث وارد میگردد

خسارات جانی: مانند دیه فوت شخص ثالث به علت حوادث تحت پوشش بیمه 

پرداخت هر  نوع دیه و یا ارش به علت صدمه،شکستگی، نقص عضو، از  کارافتادگی چه جزئی ، چه کلی و یا حتی اگر موقت باشد. 

دائم)

بیمه مازاد شخص ثالث :

حداقل پوشش بیمه در خسارت بدنی،معادل حداقل دیه یک مرد مسلمان در ماه ھای حرام و در بخش خسارت مالی،معادل ۵/۲ درصد تعھدات بدنی می باشد . بیمه گذار می تواند برای جبران خسارتھای بدنی و مالی بیش از حداقل مزبور،بیمه مازاد ھمچنین خریداری نماید.

بیمه حوادث راننده :

راننده خودروی مقصر،شخص ثالث محسوب نمی شود اما خسارات بدنی وارده به راننده ی مقصر تصادف ، با پرداخت حق بیمه جداگانه طبق  شرایط بیمه حوادث می تواند بیمه گردد.

بیمه سرنشین :

 طبق ماده 2 قانون بیمه شخص ثالث افرادی مانند بیمه گزار ، مالک ، و یا راننده مقصرتصادف ، اگر سر نشین وسیله نقلیه مربوطه باشند ، شخص ثالث محسوب نمیشوند . بنابراین خسارتی از جانب بیمه  شخص ثالث به آنها پرداخت نمیشود. در موارد خسارات جانی وبدنی وارد به آنها از محل تعھدات سرنشین قابل پرداخت است .

 

صندوق تأمین خسارتھای بدنی :

 طبق ماده ٢١ قانون بیمه شخص ثالث، برای   حمایت از آسیب دیدگان تصادفات وسایل نقلیه، خسارات بدنی وارده شده به شخص ثالث که به دلایلی مانند فقدان منقضی شدن زمان بیمه، بطلان عقد بیمه، شناخته نشدن وسیله نقلیه ، کاهش پوشش بیمه به دلیل افزایش دیه، تعلیق یا لغو شدن پروانه  شرکت بیمه، صادر شدن حکم توقف یا ورشکستگی بیمه، در نتیجه قابل پرداختن نباشد، یا حتی خسارات بدنی که خارج از تعھدات قانونی بیمه باشند، از طریق صندوق مستقلی به نام (صندوق تأمین خسارتھای بدنی) پرداخت میگردد.

اگر راننده ای در حادثه ای دچار حادثه شود، آیا بیمه شخص ثالث ھزینه پزشکی مربوط به راننده را جبران می کند؟

خیر، پوشش حوادث راننده تنھا مربوط به زمانی است که نقص عضو و یا فوت اتفاق افتاده باشد و ھزینه پزشکی به ھیچ وجه قابل جبران نمی باشد.

درصورتی که  خودرویی که بیش از ظرفیت خود سرنشین داشته باشد بیمه ثالث به تمام سرنشینان خودرو خسارت نمیدهد. زیرا  طبق تعداد ظرفیت مجاز ذکر شده در کارت خودرو ، بیمه نیز طبق آن به سرنشینان خسارت می دھد. مثلا اگر ظرفیت مذکور در کارت خودرو ۵ نفر باشد ولی خودرو دارای ۶سرنشین باشد، در حالت خسارت دیدن تمام سرنشینان، بر اساس  ماده ١٠ قانون بیمه تا سقف ۵ نفر به سرنشینان خسارت پرداخت میشود. 

چنانچه در این مورد به همراهی وکیل
مجـرب نیـاز دارید، با ما همراه باشید

دیه جنین داخل رحم یک زن حامله :

بر اساس ماده ٧١۶ قانون مجازات اسلامی دیه جنین به شرح زیر است: 

نطفهای که در رحم مستقر شده است؛ دو درصد دیه کامل .

علقه که در آن جنین به صورت خون بسته در میآید؛ چھار درصد دیه کامل.

مضغه که در آن جنین به صورت توده گوشتی در می آید؛ شش درصد دیه کامل .

 عظام که در آن جنین به صورت استخوان درآمده لکن ھنوز گوشت روییده نشده است؛ ھشت درصد.

 دیه کامل :

جنینی که گوشت و استخوانبندی آن تمام شده ولی روح در آن دمیده نشده است؛ ده درصد دیه کامل

دیه جنینی که روح در آن دمیده شده، در صورت جنسیت پسر ، دیه کامل و در صورت جنسیت دختر نصف دیه، و در صورت مشتبه بودن ، ٧۵ درصد دیه کامل.

 درھنگام خسارت بیمه شخص ثالث  برای گرفتن خسارت ،غیر از خسارات جانی ، زیاندیده حد اکثر  پس از پنج روز از حادثه فرصت دارد تا با فکس ، تلفن و یا پست  به بیمه گر خبر دهد. 

دریافت الحاقیه بیمه شخص ثالث :

برای دریافت آن، باید ترجیحاً به ھمان نمایندگی شرکت بیمه ای که بیمه نامه را از آن خریده ایم مراجعه کنیم. در شرایط اضطرار ناشی از غیرممکن بودن دسترسی به نمایندگی قبلی، شعبه مرکزی ھمان شرکت بیمه می تواند پاسخگوی تقاضای ما باشد.

 اگر در یک تصادف، مسبب حادثه به بیش از یک دیه محکوم شود آیا شرکت بیمه تمامی دیه ها را پرداخت میکند؟

طبق تبصره ماده ٩ قانون بیمه شخص ثالث اگر در یک حادثه، مقصر به پرداخت بیش از یک دیه به ھر کدام از زیان دیدگان محکوم گردد، بیمه گر باید کلیه خسارات بدنی ، اعم از اینکه مبلغ  مذکور، کمتر از یک دیه کامل یا بیشتر از آن باشد، پرداخت کند.

 

 حق بیمه شخص ثالث :

در بیمه بدنه وسیله نقلیه که بیمه ای اختیاری است، حق بیمه متناسب با قیمت خودرو تغییر می کند اما در بیمه شخص ثالث حق بیمه متناسب با گزینه ھای دیگر تغییر میابد، که مرتبط با ارزش خودرو نمیباشد.

اگر سرنشینان خودرو دچار حادثه بشوند  بیمه خسارت مربوطه را پرداخت میکند  درواقع یکی از مواردی که بیمه ھای شخص ثالث آن را پوشش می دھد خسارت وارده به سرنشینان خودرو می باشد و طبق دیه روز به آنھا خسارت تعلق می گیرد.

در بیمه نامه ھای صادره بعد از اردیبھشت ٩٧، بر اساس قانون بیمه مرکزی، کوپن بیمه نامه حذف گردید، در نتیجه  بیمه گذاران باید زمان خسارت ھردو ماشین (مقصر و زیاندیده) به شعب خسارت شرکت بیمه ی مورد نظر مراجعه کنند.مگر کروکی افسر برای خسارات پایین وجود داشته باشد که خودروی زیان دیده کافی است.

مفقود شدن بیمه نامه :

به دلیل اینکه بیمه شخص ثالث المثنی ندارد، امکان چاپ مجدد بیمه نامه به ھیچ عنوان وجود ندارد. اما می توان با مراجعه به شعب شرکت بیمه مورد نظر (شرکت بیمه ای که بیمه ثالث مفقودی را صادر کرده ) و ارائه مدارک خودرو گواھی ثالث برای بیمه ثالث که حکم بیمه نامه را دارد دریافت کرد.

لازم به ذکر است نمایندگی ھا امکان ارائه این گواھی ثالث را ندارند و حتما به شعب اصلی مراجع کنید.

بیمه در تصادفات زنجیره ای :

در حالتی که خودروھا در وضعیت ایستاده اند (مثلا پشت چراغ قرمز) و خودرو دیگر با سرعت به آنھا برخورد میکند، در این مورد ، خودرویی که به دیگر خودروھا برخورد کرده مقصر حادثه است. خسارت خودروھای آسیب دیده از محل بیمه ثالث خودروی مقصر پرداخت خواھد شد.

حالتی که خودروھا در حال حرکت ھستند و یک خودرو با سرعت از پشت به خودروھای جلویی برخورد میکند ، اگر خودروھایی که به هم  برخورد کردند فاصله قانونی را نسبت به خودروی جلویی رعایت نکرده باشند، ھر خودرو نسبت به خودروی جلویی مقصر است. درنتیجه خسارت خودروی جلویی از محل بیمه ثالث خودروی عقبی مقصر پرداخت خواھد شد.اگر فردی در هنگام آموزش رانندگی با خودرو یا شخص ثالثی تصادف کند، و تحت آموزش، آموزشگاه رانندگی دارای جواز قانونی باشد،این خسارت از محل بیمه ثالث خودرو ای که تعلیم گیرنده  راننده ی آن بوده، پرداخت خواھد شد. شرکت بیمه حق ندارد از آموزشگاه رانندگی، تعلیم دھنده یا تعلیم گیرنده  ھزینه پرداخت شده به ثالث را دریافت کند.

بیمه شخص ثالث خسارات  تصادف با حیوانات را نیز تحت پوشش قرار میدهد مثلا اگر راننده ، با حیوانی تصادف کند و باعث مرگ آن حیوان شود، خسارت وارده از بیمه شخص ثالث راننده تا حداکثر پوشش مالی ذکر شده در بیمه پرداخت میشود. اگر حیوان حلال گوشت باشد، مانند گاو،گوسفند، خسارت بر مبنای وزن گوشت آنها پرداخت میگردد. درباره ی حیواناتی که حلال گوشت نیستند و مالک مشخص دارند، مثل سگ قلاده دار، خسارت بر اساس ارزشی که کارشناس بیمه برای آن حیوان مشخص میکند پرداخت میشود. درباره ی حیوانات ولگرد که مالک مشخصی ندارند، قانون جریمه خاصی را برای راننده  ضارب لحاظ نکرده و نمیتوان راننده را به خاطر تصادف با این حیوانات جریمه کرد.

توصیه پایانی : 

کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان در رابطه با بیمه های مربوط به تصادفات پاسخ دهند