الزام شهرداری به صدور مجوز دیوار کشی

الزام شهرداری به صدور مجوز دیوار کشی

وحید نراقی پور

الزام شهرداری به صدور مجوز دیوار کشی

در بعضی مواقع موقعیت های پیش می آید که شهرداری مالک را ملزم به دیوار کشی یا فنس کشی می کند و در صورت امتناع مالک خود شهرداری اقدام میکند و سپس هزینه دیوار کشی و جریمه را از مالک طلب میکند.

سرفصل های مهم این نوشتار به شرح زیر می باشند:

مقدمه

افراد برای محصور کردن زمین خود به شهرداری مراجعه و در خواست صدور پروانه ی دیوار کشی برای زمین های خود می کنند  که این زمین ها ممکن است باغ ها ی داخل شهر یا زمین های دیگر باشد با توجه به این که تمامی ضوابط و مقررات در امور شهری اجرای آن و هرگونه عملیات ساخت و ساز با صدور مجوز از شهرداری صورت می گیرد و اگر اشخاص قصد انجام ساخت و ساز یا دیوار کشی در زمین های خود را داشته باشند باید ابتدا به شهرداری مراجعه و مجوز های لازم را برای این اقدام دریافت کنند پس هر گونه عملیات داخل در زمین های شهری باید با مجوز شهرداری صورت گیرد . شهرداری ها نیز مطابق ضوابط و مقررات و وضع زمین اقدام به صدور مجوز می نمایند . 

عواقب امتناع از دیوارکشی مالک توسط شهرداری 

در بعضی موارد هم برای این که برخی زمین ها در وضعیت و موقعیت خاصی قرار دارد شهرداری خود از مالک می خواهد که زمین مذکور را دیوار کشی کند و در صورت امتناع مالک ، خود شهرداری در زمین دیوار کشی یا فنس کشی کرده و در آخر هزینه های مربوطه را همراه با جریمه ی نقدی برای مالک تعیین می نماید . موارد یاد شده دیوار کشی در زمین هایی که در محدوده ی شهری هستند صدق می کند اما زمین هایی که خارج از حریم شهر ها هستند و افراد قصد دیوار کشی در زمین های خود را داشته باشند برای دریافت مجوز های لازم باید به سراغ جهاد کشاورزی بروند حال اگر مالک زمینی چه زمینی که در محدوده ی شهر است و مجوز دیوار کشی را باید از شهرداری بگیرد و چه زمینی که خارج از محدوده شهر است و مجوز دیوار کشی خود را باید از جهاد کشاورزی دریافت نماید اگر بعد از درخواست شهرداری یا سازمان جهاد کشاورزی از صدور پروانه امتناع نمایند مالک می نواند از این تصمیم آن ها در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند . 

دیوار کشی بدون مجوز

مطابق مقررات سازمان امور اراضی کشاورزی از ابتدا ی سال 1394 اگر درخواستی برای دریافت مجوز دیوار کشی بشود که میزان ارتفاع دیوار کشی برای کاربری باغ ها تا 120 سانتی متر باشد و برای سایر موارد مجوز به صورت فنس یا نرده قابلیت صدور مجوز را دارد اما اگر دیوار کشی بدون مجوز صورت بگیرد شهرداری نمی تواند دیوار را تخریب نماید چرا که مطابق نظر دیوان عدالت اداری دیوار کشی و حصار در صلاحیت (ماده 100 قانون شهرداری) نمی باشد .اما در صورتی که دیوار کشی در بیرون از حوزه ی شهری شهر تهران صورت گیرد  شهرداری بدون رسیدگی هیچ مرجعی حق تخریب آن را دارد . چرا که این اقدام بدون دریافت مجوز دیوار کشی تغییر کاربری قلم داد شده است.

اگر به وکیل مجـــرب در این زمینـه
نیاز دارید، هموکیل همراه شماست

دیوار کشی در زمین های بایر 

مطابق( ماده ی 110 قانون شهرداری ) شهرداری مکلف است برای زمین های بایری که داخل محدوده ی شهر می باشند  و چهره ی زشتی برای شهر ایجاد کرده اند یا باعث آلودگی شده اند مکلف است به مالک این گونه زمین ها اخطار کند که برای مجوز دیوار کشی اقدام نمایند و چنان چه مالک مراجعه ننماید ، شهرداری برای زیبایی شهر و عدم آلودگی خود در زمین بایر اقدام به دیوار کشی می نماید.

 این حالت زمانی است که مالک به درخواست شهرداری برای دریافت مجوز دیوار کشی توجهی نکرده باشد چرا که اگر این زمین های بایر دیوار کشی نشوند با دپوی نخاله ها و خاک باعث ایجاد آلودگی های زیست محیطی در داخل شهر میشود همچنین عدم دیوار کشی در این زمین ها باعث ایجاد مراکز تجمع اوباش و افراد به جهت استعمال مواد مخدر می باشد که این عوامل باعث شده شهرداری مالک را مجاب به دریافت  مجوز دیوار کشی کند  و در صورت عدم توجه مالک خود شهرداری اقدام به دیوار کشی کند. 

توصیه ی آخر :

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود که با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.