اجرای حکم در دیوان عدالت اداری
اجرای حکم در دیوان عدالت اداری
نحوه اجرای حکم در دیوان عدالت اداری در ماده ی 111 دیوان عدالت اداری بیان شده است .
دیوان عدالت اداری که به منظور تظلمات و اعتراضات مردم نصبت به واحد های دولتی تشکیل شده بعد از تصمیم و اتخاذ رأی این احکام را می توان در واحدی تحت عنوان واحد اجرای احکام دیوان اجرا نمود.
مقدمه
مطابق ماده ی 9 اجرای احکام واحد اجرای احکام مستقر در دیوان زیر نظر رئیس دیوان انجام وظیفه می نماید همچنین مطابق ماده 108 دیوان عدالت بعد از تصمیم گیری در شعبه ی دیوان و بعد از ابلاغ رأی یک نسخه از رأی به همراه پرونده به این واحد برای اجرا ارسال می شود . محکوم علیه باید تا یک ماه تصمیم دیوان را اجرا کند و یا رضایت محکوم له اتخاذ کند .
همچنین بعد از تصمیم گیری در هیأت عمومی دیوان و انتشار رأی هیأت در روزنامه ی رسمی اگر مسئولان از اجرای آن امتناع نمایند ممتنع به انفصال موقت از خدمات دولتی و جبران خسارت محکوم می شود اما بعد از تصمیم هیأت عمومی ذینفع می تواند تقاضای اجرای رأی هیأت عمومی را بنماید البته این درخواست باید به صورت دادخواست مطرح شود و در صورت امتناع از اجرای رأی هیأت عمومی شعبه ی تجدید نظر مرجع صالح برای رسیدگی به این امتناع می باشد.
شاکی و طرف شکایت در دیوان عدالت اداری ، شکایت به تأمین اجتماعی در دیوان عدالت اداری ، مهلت اعتراض به آرای و شکل رسیدگی در دیوان عدالت اداری و موارد نقض در کمیسیون ماده 100 و اعتراض به آن در دیوان عدالت اداری مقاله های مرتبط می شود که می توانید مطالعه کنید .
نحوه ی اجرای حکم در دیوان عدالت اداری
مطابق ماده ی 111 دیوان عدالت اداری قاضی اجرای احکام به یکی از روش های زیر آرای صادره از شعب دیوان را اجرا می نماید :
1)در صورت شکایت اشخاص حقیقی یا حقوقی از مأمورین دولتی و بعد از تصمیم دیوان مبنی بر محکومیت مأمور دولتی قاضی اجرا ی احکام دیوان مسئول مربوطه را احضار کرده برای اجرای حکم.
2)اگر بعد از تصمیم دیوان و ابلاغ آن به رأی توسط محکوم علیه اجرا نشود قاضی اجرای احکام می تواند دستور توقیف و برداشت حساب بانکی او را صادر نماید .
3)در مواردی که مطابق مقررات قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب محکوم له در خواست توقیف و ضبط اموال محکوم علیه را بدهد قاضی اجرای احکام به این درخواست عمل می نماید .
4)در مواردی که تصمیماتی با آرای دیوان مقایر باشد دستور ابطال این تصمیمات و اسناد را می دهد .
ضمانت اجرای استنکاف از رأی
بعد از تصمیم دیوان اگر محکوم علیه رأی دیوان را اجرا نکند شعبه ی صادر کننده ی حکم رأی به انفصال موقت تا 5 سال و جبران خسارت صادر می کند البته این رأی قابل تجدید نظر در شعبه ی تجدید نظر دیوان می باشد . و اگر شعبه ی تجدید نظر رأی به انفصال و جبران خسارت را داده باشد این رأی قابل اعتراض در شعبه ی هم عرض می باشد .
همچنین اگر در زمان اجرای رأی از طرف محکوم علیه و محکوم له توافقاتی انجام گیرد اما محکوم علیه به آن عمل نکند محکوم له می تواند از واحد اجرای دیوان ادامه ی اجرای حکم را درخواست نماید . همچنین اگر محکوم علیه با موانع قانونی برای اجرا روبه رو شود که به تشخیص قاضی اجرای احکام نیز موجه باشد این موضوع از موارد اعاده ی دادرسی می باشد که پرونده از واحد اجرا به شعبه ی صادر کننده ی رأی ارسال می شود بعد از رسیدگی شورا در صورتی که مانع قانونی مورد تائید شعبه باشد شعبه یا رأی به تعیین جایگزین می دهد یا به جبران خسارت و اگر مانع را موجه نداند قرار رد صادر و پرونده را به واحد اجرا برای ادامه عملیات اجرا ارسال می کند.
در برخی مواقع اجرای آرای دیوان منوط به انجام مقدماتی از سوی مراجع دیگر می باشد در این حالت چون محوم علیه نمی تواند قبل از انجام مقدمات از سوی مرجع مربوطه رأی را اجرا کند در این حالت آن مرجع می تواند به این رأی اعتراض کند .
همچنین اگر قاضی اجرای احکام اجرای رأی شعبه ی دیوان را نا ممکن یا رأی را مبهم بداند در این حالت موارد ابهام را به شعبه اعلام کرده و در خواست رفع می نماید .
توصیه ی آخر :
به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود که با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
مهدی احمدی
فروردین 1403/01/24شهناز شهبازی
فروردین 1403/01/03