اعتراض به کسر نصاب مالکانه در اراضی

اعتراض به کسر نصاب مالکانه در اراضی

وحید نراقی پور

اعتراض به کسر نصاب مالکانه در اراضی

مطابق قانون زمین شهری اگر زمین های بایر در طرح های زمین شهری و شهرداری قرار بگیرند سازمان ها می توانند ارزش این زمین ها را به مالکین آن ها پرداخت کرده و این املاک را تملک کند اما مطابق قانون مالکین می توانند 1000 متر از این اراضی را مطابق با شرایط و قواعدی به تملک خود در آورند .این اقدام سازمان های دولتی به جهت اجرای طرح های دولتی می باشد که به دلیل نبود زمین کافی این زمین ها را برای اجرای این طرح ها تملک می کند.

سرفصل های مهم این نوشتار به شرح زیر می باشند:

مقدمه :

البته این اقدام سازمان های دولتی نباید همراه با تضیع حقوق مالکین صورت بگیرد که مطابق مقررات قانونی سازمان های دولتی برای تملک این ارضی باید علاوه بر قیمت این زمین ها اختیاری به مالک داده می شود که می توانند 1000 متر از این زمین (یعنی زمین خود) در صورت عدم امکان از زمین هایی که متعلق به دولت است می تواند دریافت نماید. 

قیمت این زمین ها برای تملک سازمان ها به وسیله ی کارشناس رسمی دادگستری تعیین می شود و باید مطابق قیمت منطقه ی آن ها باشد. البته این موضوع زمانی است که قیمت ارائه شده از طرف دولت با اعتراض مالک همراه باشد که با این اعتراض قیمت به وسیله ی کارشناس مشخص می شود که در این صورت هزینه ی کارشناسی به عهده ی مالک می باشد. 

البته زمانی که امتیازاتی به مالک برای داشتن حق مالکانه داده می شود این اختیار به مالک داده شده که به انتخاب خود محل حق مالکانه ی خود را تعیین کند . این موضوع زمانی است که اجرای طرح در زمین مذکور اجازه ی تفکیک حق مالکانه ی مالک را بدهد و اگر زمین مازاد برای اجرای طرح نباشد حق مالکانه برای مالک در زمین خود فراهم نیست که در این صورت مالک می تواند 1000 متر حق مالکانه از زمین های دیگر دولت دریافت نماید . این زمین ها می تواند خارج از شهر یا داخل در شهر ها باشد . 

این طرح ها می تواند شامل ساخت مجتمع های مسکونی و امثال آن ها باشد و هم چنین هر دستگاهی که مجری طرح های دولتی می باشد مالکیت این گونه زمین ها نیز در اختیار این دستگاه قرار می گیرد پس رعایت حقوق مالکانه باید به وسیله ی سازمان مجری طرح انجام شود مثلاً اگر برای اجرای طرح دولتی مالکیت این گونه زمین ها به شهرداری واگذار شود مطابق با قوانین شهری حقوق مالکانه باید به وسیله ی شهرداری از آن زمین داده شود و اگر زمین مازاد بر اجرای طرح نباشد شهرداری مکلف است حقوق مالکانه ی مالک را که 1000 متر از زمین های دولتی می باشد باید از زمین هایی که در مالکیت شهرداری است به مالک داده شود البته این فقط امتیاز دارنگان این گونه املاک می باشد و علاوه بر این حق مالکانه سازمان مربوطه مثلاً در مثال قبل شهرداری باید علاوه بر پرداخت قیمت زمین این حق مالکانه را به مالک بدهد.

نحوه اعتراض به کسر نصاب مالکانه در اراضی 

در مواقعی که مالکین این گونه زمین ها شناسایی نشوند یا مشمول ماده  9 قانون زمین شهری باشند ، سازمان دولتی مربوطه برای تملک این گونه زمین ها باید قیمت آن را به نرخ روز به خزانه ی کشور واریز سپس طرح را اجرا کنند . 

پس برای اجرای طرح های عمرانی به وسیله ی سازمان های دولتی رعایت مقررات گفته شده از طرف این سازمان ها الزامی است و چنان چه سازمان دولتی در این خصوص همکاری های لازم را با مالک به عمل نیاورد ودر حقوق مالکانه ی مالک قصور کند مالکین می توانند در دیوان عد الت اداری به این تخلفات سازمان های دولتی شکایت کنند .

توصیه آخر اعتراض به کسر نصاب مالکانه در اراضی:

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از هر اقدامی با  یک وکیل متخصص ملکی در این حوزه مشورت نمایید.