الزام به رعایت طرح های تفصیلی

الزام به رعایت طرح های تفصیلی

وحید نراقی پور

الزام به رعایت طرح های تفصیلی

طرح های تفصیلی توسط کمیسیون ماده 5 شهرداری مطرح می شود و مالکین الزام به رعایت طرح های تفصیلی می باشند و برای اعتراض می توانند به دیوان عدالت شکایت نمایند .

با توجه به امور محوله به شهرداری و افزایش چشمگیر خدمات قابل انجام توسط شهرداری ، شهرداری ها برای ایجاد نظم برای اجرای این خدمات اقدام به تعیین برنامه و طرح های منظم و قانونی برای شهر ها می نماید . 

سرفصل های مهم این نوشتار به شرح زیر می باشند:

مقدمه : 

شهرداری مکلف است به منظور ایجاد یک شهر زیبا و سالم اقداماتی در این خصوص انجام دهد از جمله خدماتی که شهرداری موظف انجام آن ها است مثلاً ایجاد اماکن تفریحی یا پارک ها عمومی یا احداث اماکن ورزشی و امثال این ها می باشد البته برای اجرای این گونه خدمات در گرو ی داشتن  برنامه های منظم  می باشد و برای اجرای این طرح ها باید به گونه ای برنامه ریزی شود که حقوق شهروندان را از بین نبرد . 

تعریف طرح تفصیلی

یکی از بزرگ ترین و مهم ترین این طرح ها که به جهت برنامه ریزی برای اجرای هر چه بهتر مقررات شهرداری معیین شده ، طرح تفصیلی شهری می باشد البته طرح تفصیلی در مقابل طرح جامع شهری مقیاس کوچک تری را دارا می باشد که از جمله مواردی که در طرح های تفصیلی می توان به آن اشاره کرد برنامه هایی که در آن مقررات و ضوابط اراضی تعیین می شود هم چنین خدمات و امکاناتی که برای شهر در نظر گرفته می شود در این طرح معیین می شود 

البته در طرح ها ی تفصیلی اراضی شهری و امکانات آن کاملاً معیین شده و برای استفاده نیز کاربری این امکانات نیز مشخص شده است . این طرح به چگونگی ارائه ی خدمات شهری نیز پرداخته هم چنین در خصوص تراکم و بهره برداری از عبور و مرور مناسب در تمام نقاط شهری در این طرح مشخص شده است پس طرح تفصیلی را می توان اصلی ترین سند هویت شهر نامید که در آن اطلاعاتی هم چون اراضی شهری ، تراکم آن ها ، کاربری آن ها و ... به صورت کاملا دقیق مشخص شده است . 

مرجع تصویب کننده ی طرح تفصیلی ، کمیسیون ماده 5 شهرداری می باشد .

این کمیسیون علاوه بر تصویب طرح های تفصیلی در مورد بررسی و تغییر این طرح ها نیز تصمیم گیری می کند . 

بر اساس (ماده 5 قانون تأسیس شورای عالی...) شهرداری ها باید به جهت استفاده از زمین کاربری آن ها را مشخص کند و هم چنین برای ارائه ی خدمات پارک ها و اماکن رفاهی ای را احداث کنند. 

اعتراض در خصوص طرح های تفصیلی

مطابق قانون تمامی امور مربوط به نو سازی در طرح های تفصیلی در کمیسیون ماده 5 تصمیم گیری می شود و چنان چه تصمیمات کمیسیون ماده  5 و طرح های تفصیلی اگر حقوق شهروندان را از بین ببرد اشخاص می توانند در دیوان عدالت اداری از این تصمیمات شکایت کنند . 

بعد از طرح شکایت در دیوان ، موضوع در شعبه ی بدوی دیوان مورد بررسی قرار می گیرد و شعبه ی مذکور در این خصوص تصمیم گیری می کند و اگر تصمیم شعبه مبتنی بر صحت نظر شهرداری باشد شکایت را رد می کند در غیر این صورت تصمیم کمیسیون نقض می شود البته از تصمیمات شعبه ی بدوی دیوان می توان در شعبات تجدید نظر ، تجدید نظر خواهی کرد و چنان چه شعبه ی تجدید نظر رأی شعبه ی بدوی را مقرون به صحت بداند اجرای تصمیم کمیسیون الزامی است و اگر شعبه ی تجدید نظر رأی شعبه ی بدوی را نقض نماید این شعبه در ماهیت رسیدگی کرده و بعد از صدور رأی کمیسیون مکلف به اجرای تصمیم رأی دیوان می باشد . 

مشاوره تخصصی به صورت تلفنی، متنی و آنلاین با وکلای مجرب هموکیل

توصیه آخر در مورد طرح های تفضیلی :

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.