تظاهر به فعل حرام (بی حجابی)

تظاهر به فعل حرام (بی حجابی)

میلاد کریمی

تظاهر به فعل حرام بی حجابی

مطابق ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی قسمت تعزیرات «هر کس علنا در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرام نماید، علاوه بر کیفر عمل به حبس از ده روز تا دو ماه یا ضربه ۷۴ضربه  شلاق محکوم میگردد و در صورتی که مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نمی‌باشد ولی عفت عمومی را جریحه‌دار نماید فقط به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

 

 

مجازات جرم بی حجابی

تبصره [جزای نقدی اصلاحیسال ۱۳۹۹]- زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ده روز تا دو ماه و یا از ۲۰۰۰۰۰۰تا۱۰۰۰۰۰۰۰ ریال جزای نقدی محکوم خواهند شدند.

اولین شرط برای تحقق این جرم «علنا یا علنی بودن» است یعنی مرتکب با زبان بدن و رفتار خود قصد خود را آشکار سازد .(تظاهر به فعل حرام)

دومین شرط: تحقق آن در انظار و اماکن و معابر عمومی است یعنی مکانی که معد رفت و آمد مرد است مانند خیابان، مجتمع های تجاری، سینما، بیمارستان همچنین باید گفت اگر کسی  در ساعت سه نیمه شب در خیابان که مکان عمومی است مرتکب جرم موضوع این ماده شود اگر چه کسی در آن ساعت حضور نداشته باشدو ندیده باشد این شرط تحقق یافته است

سومین شرط: مرتکب می بایست تظاهر فعل حرام نماید به طور مثال اگر خانمی که اتفاقی روسری از سرش می افتاد این عمل جرم نمی باشد ولی خانمی که آزادانه و بدون روسری در خیابان راه می رود به این عمل تظاهر به فعل حرام می گویند

 

در ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی اشاره به تظاهر به فعل حرام شده است ولی متاسفانه قانون گذار اعمال حرام را تعریف نکرده است و به همین خاطر در خصوص عمل حرام در آرا قضایی تشتت آرا وجود دارد

سوال: آیا کسی که شرعا روزه بر او واجب نیست به طور مثال بیمار است یا آنکه مسافر می باشد در ملا عام روزه خواری نماید مشمول مجازات مندرج در این ماده می شود؟

درست است که این فرد مرتکب فعل حرامی نشده است، اما با عنایت به اینکه ارزش مورد حمایت «حفظ عفت و اخلاق عمومی» است و مردم عرفا متوجه معاذیر شرعی افراد نمی شوند فعل فرد مصداق ماده و جرم است زیرا حتی کسانی که مجوز شرعی برای روزه نگرفتن دارند نیز باید حرمت علنی آن حفظ شود البته گاهی مسافر یا افرادی با عذر شرعی در مکان هایی چون ترمینال برون شهری یا بمیارستان ها اقدام به رزوه خواری می کنند پر واضح است این رفتار به معنی جریحه دار شدن عفت عمومی نیست زیرا عموم مردم می دانند این افراد دارای عذر شرعی هستند .

سوال : آیا حضور در مهمانی های مختلط که در مکان سربسته برگزار می شود  و در آن حجاب و موارد شرعی رعایت نمی شود آیا شرکت کنندگان در این مراسم مرتکب جرم موضوع ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی یا هر عنوان مجرمانه دیگر می شوند؟

برگزاری این گونه مهمانی ها با موضوع ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی انطباق ندارد زیرا فاقد شرط علنا و در انظار و امکان و معابر عمومی بودن و تظاهر است حتی اگر حجاب شرعی در آن رعایت نشود

صرف حضور در مهمانی مختلط ولو حجاب در آن رعایت نشده باشد در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری نشده است ولی در صورتی که در آن مهمانی بین شرکت کنندگان روابط نامشروع از قبیل زنا یا روابط مادون زنا مثل بغل کردن یا بوسیدن یا سایر اقدامات جنسی یا مصرف کردن نوشیدنی الکلی  اتفاق بیوفتد مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم خواهد شد.

 

سوال: آیا بد حجابی در قانون جرم محسوب می شود و یا بعبارت دیگر مشمول مجازات مقرر در تبصره ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی می شود؟

در تبصره ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی قانون گذار بی حجابی را جرم انگاری نموده است

در قران کریم خداوند در آیه ۳۰ و ۳۱ سوره نور و در باره حجاب ظاهری در آیه های ۵۳و ۵۹ سوره احزاب تعیین تکلیف نموده است و ملاک دیگر حجاب شرعی پوشش مسلمانان به هنگام نماز می باشد

در نتیجه منظور از حجاب شرعی در قانون این است که بدن بانوان غیر از دو دست تا مچ و صورت پوشیده باشد و طبعا وسیله پوشش موضوعیت ندارد صرف پوشش ملاک می باشد .

 

سوال: آیا استفاده از لباس های تنگ در بانوان جرم می باشد؟

در مورد استفاده از لباس تنگ جرم انگاری وجود ندارد بنابراین اگر زنی با لباس کاملا پوشیده و یاروسری یا مقنعه به نحوی که فقط قسمتی از صورتش در حد مجاز دیده می شود لکن لباسش تنگ باشد ممکن است از نظر اخلاق متعارف جامعه ناپسند باشد لکن از نظر قانونی نصی برای تعقیب جزایی وجود ندارد.

سوال: آیا بانوان که در مهمانی های خصوصی با حضور افراد نامحرم حجاب شرعی را راعایت نمی کنند مرتکب جرم موضوع تبصره ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی می شوند؟

خیر در تبصره ماده فوق عدم رعایت حجاب در معابر و اماکن عمومی جرم انگاری شده است و در قانون صرف در رعایت عدم حجاب شرعی در منازل یا مهمانی ها جرم انگاری نشده است .

سوال : اگر پوشش زنی کامل ولی بسته به نوع آن (ساپورت، مانتوی جلو باز به طور کلی لباس های غیر متعارف) باشد آیا این نوع پوشش جرم انگاری شده است ؟

پاسخ بله ماده ۴ قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و مجازات فروشندگان لباس هایی که استفاده از آن در ملا عام خلاف شرع است و یا عفت عمومی را جریحه دار می کند بیان می دارد «کسانی که در انظار عمومی وضع پوشیدن لباس و آرایش آنان خلاف شرع و یا موجب ترویج فساد و یا هتک عفت عمومی باشد توقیف و خارج از نوبت در دادگاه محاکمه و به یکی از مجازات های مندرج در ماده ۲ این قانون که تذکر و ارشاد ، توبیخ و سرزنش ، تهدید و ... می باشد محکوم می شوند

سوال: اگر زن و شوهری در معابر و اماکن که معد رفت و آمد مردم می باشد اقدام به بغل نمودن یا بوسه نمودن نمایند مشمول این ماده می شودند

به نظر پاسخ مثبت است چرا که موجب جریحه دار شدن عفت عمومی جامعه با این عمل می شوند

 

توصیه آخر در مورد جریحه دار کردن عفت عمومی از طریق تظاهر به فعل حرام

با توجه به پیچیدگی پرونده های کیفری علی الخصوص جرایم جنسی به دوستان توصیه موکد می شود که قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت بگیرید .