اخذ گذر نامه برای اطفال و مجانین

اخذ گذر نامه برای اطفال و مجانین

میلاد کریمی

نحوه اخذ پاسپورت یا اخذ گذر نامه برای اطفال و مجانین

 

حق داشتن گذرنامه، حق مسافرت به خارج از کشور و خروج از مرزهای سرزمینی دولت ایران  از حقوق مدنی طفل به شمار می آید ولی اجرای آن به لحاظ فقد اهلیت استیفا، بهره وری و اعمال و اجرای آن از یک سو و شرایط اخذ گذرنامه از سوی دیگر از طرف خود آنان قابل دسترس و اجرا نمی باشد بند اول ماده ۱۸ قانون گذرنامه مقرر داشته است.(مراحل دریافت گذرنامه)

 

 

«اشخاصی که کمتر از هجده سال تمام دارند و کسانی که تحت ولایت و یا قیومیت می‌باشند فقط با اجازه کتبی ولی یا قیم آنان می‌توانند گذرنامه دریافت نماید» با این توصیف افراد زیر هجده سال تمام ولو آنکه مدت کوتاهی به اتمام هجده سال داشته باشند مستقل و شخصا نمی‌توانند مبادرت به اخذ گذرنامه نماید  ولی همین که طفل تعبیر و رشید شد از تحت ولایت خارج می شود می تواند شخصا مبادرت به اخذ گذرنامه و انجام مسافرت و خروج از کشور نماید. (اخذ گذر نامه برای اطفال و مجانین)

 بنابراین اطفال یا کودکان تا زمانی که به سن رشد نرسیده باشند نمی توانند شخصا و مستقل حقوق خود را اجرا و اعمال نماید برخی کودکان ممکن است فاقد ولی پدر و جد پدری باشند و هیچ یک از آنان زنده نبوده یا در صورت زنده بودن خود فاقد اهلیت باشند باید این نکته را متذکر گردید ولایت پدر و جد پدری هر دو یکسان بوده و درصورت فوت جنون یا از دست داد دادن اهلیت ولایت دیگری ثابت و برقرار خواهر بود چنان که پدر و جد پدری هردو فوت کرده و یا در صورت زنده بودن یک یا هر دوی آنان فاقد اهلیت باشند دادستان برای کودک برابر مقررات قیم انتخاب می کند.

 

تفاوت بلوغ و رشد در افراد مطابق قانون

مطابق قوانین موجود در ایران دختران در سن ۹ سال و پسران در سن ۱۵ سال بالغ محسوب می شوند. ولی به سن بلوغ رسیدن به معنای اهلیت کامل افراد نمی باشد و برای اینکه شخص دارای اهلیت کامل باشد و بتواند در تمام امور خود من جمله امور مالی دخالت نماید می بایست به سن رشد برسد.

حق داشتن گذر نامه منوط به به رسیدن به سن رشد می باشد قانون گذار سن رشد را ۱۸ سال تمام می داند و از این حیث تفاوتی بین دختران و پسران نمی باشد. و مادامی که شخص به این سن نرسیده باشد اجازه خروج این افراد منوط به اذن ولی قهری (پدر و جد پدری) می باشد.

و در صورتی که ولی قهری موجود نباشد می بایست برای طفل قیم تعیین شود و در صورت تعیین قیم اجازه خروج از کشور طفل با اذن قیم می باشد .

انجام امـــور قضایی نیازمند تجــربه و تخصص کافــی است.
چنانچه به همراهی ما نیازمندید، درخواست خود را ثبت کنید

سوال: در صورت فوت یا در دسترس نبودن پدر یا جد پدری برای شخصی که به سن بلوغ رسیده به چه نحو می تواند گذرنامه یا پاسپورت دریافت نماید؟

همانطور که در بالا بیان شد دختران در سن ۹ سالگی و پسران در سن ۱۵ سالگی بالغ فرض می شوند و به جهت اینکه دیگر صغیر نمی باشند دیگر نمی توان برای این افراد در فرض سوال مطروحه دادخواست تعیین قیم داد و به تبع ان با اجازه از قیم برای فرد گذرنامه گرفت تنها راه حلی که در این خصوص وجود دارد این است که فرد بالغ از دادگاه تقاضای صدور حکم رشد نماید و در صورتی که حکم رشد فرد صادر گردد می تواند مستقلا اقدام به اخذ پاسپروت نماید

نحوه خروج از کشور مجانین (دیوانه) از کشور 

خروج از کشور برای مجانین و دیوانگان منوط به اجازه ولی یا قیم می باشد.

 

سوالات متداول در خصوص نحوه اخذ پاسپورت برای کودکان و مجانین 

مهم ترین شرط لازم جهت صدور و دریافت گذرنامه کودک چیست؟

مهم ترین شرط جهت دریافت گذرنامه برای طفل، اخذ اجازه خروج از کشور از ولی یا قیم قانونی اوست.

آیا امکان خروج طفل از کشور بدون داشتن گذرنامه امکان پذیر است؟

اگر چنانچه مشخصات طفل در گذرنامه یکی از نزدیکان وی توسط اداره گذرنامه نوشته شده باشد، مانعی وجود ندارد.

مدارک مورد نیاز جهت اخذ پاسپورت برای کودک چیست؟

مدارک لازم جهت اخذ پاسپورت برای کودکان زیر دوسال و نوجوانان زیر 18 سال شامل موارد زیر است:

مدارک شناسایی کودک و والدین به همراه کپی

اجازه نامه ولی یا قیم قانونی کودک که باید در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شده باشد

سه قطعه عکس پرسنلی کودک

پرداخت هزینه های مربوط به صدور گذرنامه

ارائه گواهی ولادت کودک

حضور کودک هنگام درخواست صدورگذرنامه الزامی میباشد.

هزینه صدور گذرنامه برای کودک حدودا چقدر است؟ 

هزینه صدور گذرنامه برای کودک حدودا بین 250 تا 400 هزارتومان تخمین زده میشود.

توصیه آخر در مورد نحوه اخذ پاسپورت یا اخذ گذر نامه برای اطفال و مجانین

به همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی هایی که بحث اخذ گذرنامه و خروج از کشور وجود دارد قبل از هر اقدامی با درخواست مشاوره تلفنی یک وکیل متخصص در این زمینه مشورت نمایید