گواهی عدم سوء پیشینه کیفری
گواهی عدم سوء پیشینه کیفری
گواهی عدم سو پیشینه کیفری مدرک صادره از سوی مقام قضایی به منظور اثبات این موضوع که آیا فرد دارای سوء سابقه کیفری است یا نه صادر میشود. به عبارت دیگر گواهی عدم سوء پیشینه برای اثبات نداشتن سابقه کیفری صادر میشود. به عبارت دیگر با ارتکاب برخی از جرایم، فرد دارای سو پیشینه کیفری شده و این سابقه در گواهی عدم سوءپیشینه یا سجل کیفری افراد درج میشود. دریافت گواهی عدم سوء پیشینه برای انجام برخی کارهای دولتی وسایر مسائل ضروری میباشد.
سوء پیشینه ی کیفری با ارتکاب کدام جرایم ایجاد میشود؟
به عبارت ساده در ماده 25 قانون مجازات اسلامی، قانونگذار به برخی از محکومیت های قطعی اشاره نموده که مرتکب را برای مدت معینی از برخی از حقوق اجتماعی محروم مینماید.
چه جرایمی در گواهی عدم سوء پیشینه درج می شوند ؟
پرسش : درصورت ارتکاب جرم به چه جرایمی، قابل درج در گواهی عدم سوء پیشینه خواهد بود؟
جرایمی که ارتکاب به آن ها در گواهی عدم سوء پیشینه ذکر میشود:
الف) محکومیت به مجازاتهای سلب حیات و حبس ابد تا هفت سال
ب)محکومیت به قطع عضو تا سه سال
پ)دو سال در محکومیت به شلاق حدی و قصاص عضو ی که جنایت وارد شده نصف دیه بزه دیده باشد ویا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج
در تبصره این ماده قانونگذار صراحتا اعلام کرده است که در غیر از موارد ذکر شده در ماده مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود اما در گواهی های صادره از مراجع مربوطه ذکر نمیشود، مگر به درخواست مراجع قضایی و در صورت لزوم.
فردی که مرتکب مجازات های ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی شده است، با گذشت زمان اثر جرم از بین میرود و وضعیتش به وضعیت کیفری ما قبل از ارتکاب جرم بر میگردد و همچنین آثار تبعی محکومیتش زدوده میشود.
توضیح بیشتر اینکه درصورتیکه فردی محکومیت قطعی به 6 ماه حبس یا یکی از جرایم تعزیری درجه شش،هفت و هشت باشد به دلیل اینکه جز جرایم مذکور ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی یا موارد بالا نمی شود در سابقه ی کیفری افراد درج نمی شود؛ بنابر این اگر فرد درخواست گواهی عدم سوء پیشینه کیفری کند خواهید دید که در گواهی عدم سوء پیشینه ایشان محکومیتی دوجود ندارد زیرا در سجل کیفری درج نشده است.
محرومیت از حقوق اجتماعی و ثبت در گواهی عدم سوء پیشینه
همانگونه که گفتیم در برخی از جرایم، مرتکب علاوه بر متحمل شدن مجازات اصلی، به مجازات تبعی نیز محکوم میشود که در نتیجه مرتکب را از حقوق اجتماعی محروم میکند.
موارد موضوع ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ مرتکب جرم را به عنوان مجازات تبعی از حقوق اجتماعی محروم کرده و جرم ارتکابی در پیشینه کیفری او درج میشود.
حقوق اجتماعی شامل چه مواردی می شود ؟
قانون مجازات اسلامی در ماده 26 به ذکر حقوق اجتماعی پرداخته است که اختصارا به ان اشاره میکنیم.
الف)داوطلب شدن برای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس خبرگان رهبری، و مجلس و شوراهای شهر و روستا
ب) عضویت و فعالیت در نهاد های دولتی از قبیل شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام ویا هیات دولت و...
پ)انتخاب شدن برای داوری یا كارشناسی در مراجع رسمی
ت)داوطلب ویا انتخاب شدن برای سمت داوری یا كارشناسی در مراجع رسمی
ث) انتخاب شدن برای سمت داوری یا كارشناسی در مراجع رسمی
ج) پذیرفتن سمت قیم، امین، متولی، ناظر یا متصدی موقوفات عام
و موارد دیگر که در ماده 26 قانون مجازات اسلامی ذکر شده است.
چگونه گواهی عدم سوء پیشینه دریافت کنیم؟
به دو روش حضوری و اینترنتی میتوان گواهی عدم سوء پیشینه دریافت کرد.
1( مراجعه حضوری به مراکز پلیس +10 : با مدارک لازم از جمله اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی ،یک قطعه عکس 3*4رنگی تمام رخ و داشتن کد پستی 10 رقمی و ادرس کامل پستی
دریافت گواهی عدم سوء پیشینه مستلزم پرداخت هزینه 25هزارتومان می باشد که باید از طریق دستگاه کارتخوان موجود در پلیس+10 بایستی پرداخت شود .و گواهی عدم سوء پیشینه صادر میشود.
2)دریافت گواهی عدم سوء پیشینه به صورت اینترنتی: ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه ی کیفری از طریق سامانه ثنا است.
با ورود به سایت adliran.ir و با انتخاب سامانه گواهی عدم سوء پیشینه وارد حساب کاربری ثنا میشوید و با وارد کردن اطلاعات و مرجع قضایی منتخب درخواست را با پرداخت مبلغ 20هزار تومان ثبت می نمایید. بعد از 24 ساعت گواهی عدم سوء پیشینه صادر میشود و پیامک ابلاغ برایتان ارسال میشود که برای دریافت گواهی صادره وارد سامانه ثنا می شوید و از قسمت سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی میتوانید مشاهده کنید.
(در صورتی که در سامانه ثنا ثبت نام نکرده اید ابتدا باید ثبت نام کنید.(
اولین کسی باشید که نظر می دهید.