علل ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی
دلایل ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی
وزارت اقتصاد و امور دارایی یا سازمان امور مالیاتی به موجب ماده ۲۰۲ اصلاحی قانون مالیات های مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور میتواند از خروج بدهکاران مالیاتی که میزان بدهی قطعی آنها بر اساس بندهای ذیل از سقف مجاز بیشتر باشد برای پرداخت آن اقدام ننموده و یا توافقی بر پرداخت آن با سازمان مالیاتی حوزه فعالیت خود نکردهاند از کشور جلوگیری به عمل آورد.
راهکارهای رفع ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی
دسته اول: اشخاص حقوقی تولیدی دارای پروانه بهره برداری از مراجع قانونی چنانچه بدهی قطعی این دسته از اشخاص از ۲۰ درصد سرمایه ثبت شده ایشان و از مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان بیشتر باشد.
دسته دوم: اشخاص حقوقی و حقیقی تولیدی فاقد پروانه بهره برداری از مراجع ذیربط چنانچه بدهی این دسته از اشخاص از ۱۰ درصد سرمایه ثبت شده یا از ۲۰۰ میلیون تومان بیشتر باشد.
دسته سوم: هر شخص حقیقی اعم از آنکه در امور غیر تولیدی و امور خدماتی یا حرفه و شغل دیگری فعالیت داشته باشند با بیش از ۱۰۰ میلیون تومان بدهی قطعی مالیاتی.
دسته چهارم: مدیران مسئول اشخاص حقوقی خصوصی
حکم ماده ممنوعیت خروج از کشور شامل تمام مدیران مسئولی که در دوره مدیریت خود مکلف بوده اند مالیات را از درآمد و اموال اشخاص حقوقی خصوصی کسر نموده به حساب مالیاتی منظور و پرداخت نمایند مشمول می شود احکام ممنوع الخروجی شامل تمامی اقسام مالیات اعم از مالیات بر درآمد، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات های تکلیفی شامل حکم مقرر در ماده ۲۰۲ خواهد بود.
امکان ابطال معاملات به قصد فرار از پرداخت مالیات مودیان مالیاتی
علاوه بر امکان ممنوعیت خروج افراد بدهکار مالیاتی چنانچه اشخاص به قصد فرار از پرداخت مالیات اقدام به انجام معامله و انتقال اموال به همسر و فرزندان خود نمایند سازمان امور مالیاتی می تواند از طریق مراجع قضایی نسبت به ابطال اسناد انتقالی و توقیف اموال مذکور به جهت برداشت بدهی مالیاتی و تسویه حساب اقدام نماید.
طبق بخشنامه شماره۲۰۰/۲۴۲۴۶مورخ ۲۸/۱۲/۱۳۹۲ حکم موضوع این بند صرفا در خصوص واحد های تولید کالا و خدمات تولید شده دارای پروانه بهره برداری بابت کلیه فعالیتهای آنها و بابت کلیه سال های عملکرد تکلیفی حقوق و مالیات و عوارض ارزش افزوده می باشد و به سایر فعالان اقتصادی و حتی واحدهای تولیدی فاقد پروانه بهره برداری تسری ندارد.
ضرورت رفع ممنوعیت خروج از بدهکاران مالیاتی که بدهی قطعی ایشان کمتر از نصاب مقرر در ماده ۲۰۲ اصلاحی می باشد
در بخشنامه شماره ۲۰۰/۲۴۲۴۶ مورخ ۲۸/۱۲/۱۳۹۲ تصریح گردیده اداره کل امور مالیاتی می بایست نسبت به رفع ممنوع الخروجی هر یک از مودیان مذکور که قبلاً در اجرای ماده ۲۰۲ قانون مالیاتهای مستقیم بابت بدهی کمتر از مبالغ یاد شده ممنوع الخروج شده اقدام نمایند هرچند سازمانهای مالیاتی به طریق دیگر می توانند پیگیر مطالبات معوق مالیاتی اشخاص یادشده باشند.
مدیران مشمول قانون
الف) مدیران مسئول وقت
تنها مدیرانی مشمول مقررات منع خروج از کشور در ماده ۲۰۲ خواهند بود که طبق برداشت صحیح از ماده ۱۹۸ قانون مالیاتهای مستقیم در زمان ایجاد مالیات های قانونی مسئول کسر محاسبه و برداشت و واریز آن به سازمان امور مالیاتی کشور بودهاند
ماده ۲۰۲ را صرفاً در مورد مدیران قابل اجرا و اعمال میداند که بدهی مالیاتی در زمان مدیریت آنها محقق شده باشد و تنها مدیر یا مدیران که صاحب امضا در زمان تحقق بدهی بوده مسئولیت کسر مالیات از درآمد و اموال شخص حقوقی و واریز آن به حساب سازمان مالیاتی را داشتهاند مشمول احکام فوق قلمداد نموده است پس مدیرانی که بدهی مالیاتی مربوط به دوران مدیریت آنها نبوده است را اداره مالیات نمی تواند ممنوع الخروج نماید
ب) مدیران موظف
همچنین رای شماره ۳۰/۴/۶۵۴۴مورخ ۱۳/۶/۱۳۷۸ نیز به موجب رای ۱۹۰۹ مورخ ۲۷/۱۱/۱۳۹۳ هیات عمومی دیوان عدالت اداری باطل گردید و از آن پس موجبی برای ممنوع الخروج نمودن سایر مدیران غیر مسئول و غیر موظف عضو هیئت های مدیره اشخاص حقوقی وجود نداردچنانچه اشخاص به این وسیله ممنوع الخروج شده اند می توانند با استناد به آراء فوقالذکر ابتدا به شورای عالی مالیاتی مراجعه و در صورت عدم پاسخگویی از طریق دادخواست دستور موقت توقف اجرای دستور ممنوع الخروجی و یا طرح شکایت لغو دستور ممنوعالخروجی به دیوان عدالت اداری مراجعه نمایند.
ضرورت وصول مالیات از اموال بدهکار قبل از دستور ممنوع الخروجی
ضرورت عدم ممنوعیت خروج بدهکاران مالیاتی و استفاده از کلیه ظرفیت های قانونی نسبت به شناسایی اموال و شکایات و دارایی های مودیان بدهکار بانکی طی بخشنامه شماره ۲۰۰/۳۱/۹۳مورخ ۷/۳/۱۳۹۳سازمان امور مالیاتی کشور ابلاغ گردیده است به موجب این بخشنامه سازمان امور مالیاتی تا قبل از آن که اموال مودی بدهکار را شناسایی نکرده است و تا زمانی که از توقیف اموال وی معین نشده است نمی تواند وی را ممنوع الخروج نماید.
ضرورت اعلام قبل از اقدام به ممنوع الخروجی
سازمان امور مالیاتی می بایست قبل از آن که بدهکاران مالیاتی را ممنوع الخروج نماید به آن اشخاص این موضوع را اطلاع رسانی نماید.
توصیه آخر در مورد علل ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی و راهکارهای رفع ممنوع الخروجی بدهکاران مالیاتی
به دوستان و همراهان گرامی توصیه موکد می گردد پرونده های مالیاتی از پیچیده ترین و تخصصی ترین پرونده های قضایی کشور می باشد لذا قبل زا هر اقدامی ابتدا با یک وکیل متخصص در حوزه مالیات مشورت نماید .
اولین کسی باشید که نظر می دهید.