دعاوی نسبت به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری
دعاوی نسبت به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری
دعاوی رای کمیسیون ماده ۱۰۰ میتواند در موارد زیر باشد: تخلفات ساختمانی مثل احداث بنای بدون پروانه یا احداث بنای مازاد بر پروانه یا استفاده از محل مسکونی به عنوان تجاری یا اداری.
در این مقاله به بررسی دعاوی نسبت به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری می پردازیم ، همچنین می توانید از مقاله های که در سایت هستند مانند اصول ثلاثه در کمیسیون ماده 100 ، اقدامات بعد از نقض رأی کمیسیون ماده 100 ، موارد نقض آرای کمیسیون ماده 100 و موارد نقض در کمیسیون ماده 100 و اعتراض به آن در دیوان عدالت اداری استفاده نمایید.
ضمانت اجراها در کمیسیون ماده 100
ضمانت اجراهای ماده ۱۰۰ معمولاً تخریب جریمه یا تعطیلی میباشددر صورتی که کمیسیون ماده ۱۰۰ رای صادر کرده مبنی بر تخریب یا جریمه یا تعطیلی باید بر اساس تبصره ۱۰ ماده ۱۰۰ اعتراض به رای کمیسیون را در کمیسیون هم عرض طرح کرد مهلت اعتراض به رای کمیسیون در کمیسیون هم ارز ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ میباشد.
رای قطعی قابل اعتراض در کمیسیون ماده 100
مطابق بند ۲ ماده ۱۰ قانون دیوان عدالت اداری آرای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری میباشد حالا این رای قطعی یا بدوی هست که قطعی شده یا در کمیسیون هم عرض تجدید نظرخواهی شده و قطعی شدهپس قبل از قطعیت رای کمیسیون ماده ۱۰۰ امکان اعتراض در دیوان عدالت اداری وجود ندارد و اگر اعتراض شود دیوان رد میکند.
اشخاصی که حق اقامه دعوا در دیوان عدالت اداری دارند
اشخاص حقیقی یا حقوقی خصوصی میتوانند علیه نهادهای عمومی دولتی یا واحدهای دولتی در دیوان عدالت اداری شکایت کنند اما اشخاص دولتی یا عمومی نمیتوانند علیه اشخاص حقیقی یا خصوصی در دیوان عدالت اداری شکایت کنند حتی اشخاص دولتی یا عمومی نمیتوانند علیه اشخاص دولتی یا عمومی دیگر در دیوان عدالت اداری شکایت کنند پس اگر کمیسیون ماده ۱۰۰ علیه اشخاص دولتی رای به جریمه بدهد این اشخاص دولتی نمیتوانند در دیوان عدالت شکایت کنند بلکه باید در دادگاه عمومی اقامه دعوا کنند.
نحوه طرح شکایت به رای کمیسیون ماده 100
برای اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری در دیوان عدالت اداری بهتر است در قسمت خوانده هم شهرداری مورد نظر و هم کمیسیون ماده ۱۰۰ نوشته شود ، چون رای کمیسیون ماده ۱۰۰ قطعی شده و قابلیت اجرا را دارد برای جلوگیری از اجرا میتوانیم در دیوان عدالت درخواست دستور موقت کنیم این درخواست میتواند یا همزمان با طرح شکایت باشد یا بعد از طرح شکایت مطرح شود.
موارد نقض رای کمیسیون ماده ۱۰۰ در دیوان عدالت اداری
1-عدم رعایت مقررات شکلی
ابلاغ کمیسیون ماده 100
طبق تبصره یک ماده ۱۰۰ وقتی پرونده از شهرداری به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع میشود کمیسیون باید به ذینفع ابلاغ بکند که دفاعیات خود را ظرف ۱۰ روز ارسال کند حالا این ذینفع اگر یک مالک باشد فقط باید به خودش ابلاغ شود اما اگر چند مالک باشد باید به همه مالکین ابلاغ شوند که دفاعیات خود را ارسال کنند و اگر این موضوع رعایت نشود از موارد نقض در دیوان عدالت اداری میباشد.
کارشناسی کمیسیون ماده 100
گاهاً کمیسیون رای به تخریب داده بدون اینکه اصول ثلاثه (شهرسازی. فنی. بهداشتی) که در تبصره یک ماده ۱۰۰ اشاره شد کارشناسی شده باشد حال اگر کمیسیون ماده ۱۰۰ رای به تخریب داده باشد ولی کارشناسی صورت نگرفته باشد این رای از موارد نقض در دیوان میباشد چرا که باید علت رای تخریب کارشناسی برای عدم رعایت اصول ثلاثه باشد و چون بدون کارشناسی رای به تخریب داده این رای قابل نقض در دیوان عدالت اداری میباشد.
2-عدم رعایت مقررات ماهوی
در تبصرههای ماده ۱۰۰ ضمانت اجراهایی پیش بینی شده نوع ضمانت اجراها نیز پیش بینی شده همچنین جریمهها نیز تصریح شده حال اگر کمیسیون برخلاف این ضمانت اجراها رای صادر کند خلاف قوانین ماهوی است مثلاً باید حداکثر دو برابر ارزش معاملاتی رای به جریمه میداده در رای کمیسیون سه برابر ارزش معاملاتی رای به جریمه داده.
فرمول محاسبه جریمه اضافه بناء
بر اساس مقررات طرح های مصوب توسعه هر شهر ،تراکم ساختمانی مجاز (حداکثر زیربنای طبقات ){سطح اشغال ساختمان در زمین ضرب در تعداد طبقات }بستگی به نوع کاربری ، فضاهای مورد نیاز و موقعیت هر منطقه و یا نقطه شهری تعیین می شود تجاوز از تراکم تیین شده در هر ملک علاوه بر این که به عنوان بنای بدون پروانه یا مازاد بر مفاد پروانه و نیز تخطی از یکی از اصول شهرسازی (تراکم غیر مجاز )بایستی در کمیسیون ماده صد مورد بررسی و تصمیم گیری واقع گردد. احتمال اینکه بر اثر اینگونه تخلف سایر موارد اصول شهرسازی و حتی اصول فنی و بهداشتی مورد تعرض قرار گیرد ، وجود دارد که باید در تهیه گزارش تخلف ساختمانی دقیقا به جوانب امر پرداخته شده ، و اعضاء کمیسیون با توجه به سایر جهات رای صادر نمایند .
به طور کلی تخلفات مازاد بر تراکم ساختمانی به صورت ذیل امکان پذیر است :
الف ) تراکم در حد ضابطه مصوب :
در صورتی که بدون اخذ پروانه ساختمانی باشد که موضوع شامل تبصره چهارم ماده ۱۰۰ قانون شهرداری می شود. و در صورتی که تراکم مازاد بر مندرجات پروانه ساختمانی باشد مشمول جریمه های موضوع تبصره های دوم وسوم می شود .
ب) تراکم بیش از حد ضابطه مصوب باشد
در مورد تخلفات ساختمانی مازاد بر ضابطه مصوب شهر اعم از ساختمانهای احداثی بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه همانگونه که اشاره گردید این نوع تخلفات علاوه بر تخلف احداث بنای بدون مجوز و مازاد تراکم همواره با تخلفات دیگری همراه است مانند تجاوز از سطح اشغال ساختمان در زمین و ارتفاع مجاز که بالطبع موضوع حفظ حقوق همسایگی به لحاظ تامین نور آفتاب مشرفیت و مزاحمت باید مورد اضافی شود موضوع پارکینگ مورد نیاز واحد اضافی باید مورد بررسی قرار گیرد
در این موارد بنا به تشخیص کمیسیون در صورتی که تراکم اضافی در حدی باشد که حقوق همسایگان به هر نحو مورد تجاوز قرار نگیرد سایر جهات لازم مانند استحکام بنا حریم شبکه های برق و غیر رعایت شده باشد و منجر به ایجاد واحد اضافی نگردیده و یا با انجام اصلاحات و تخریب قسمتی از ساختمان در صورتی که از نظر فنی میسر باشد کمیسیون میتواند با توجه به مفاد تبصرههای ۲ و ۳ نسبت به صدور رای جریمه اقدام نماید
فرمول محاسبه جریمه تخلفات ساختمان های احداثی دارای پروانه ساخت با کاربری مسکونی
پس بر اساس تبصره های ۲ و ۳ ماده ۱۰۰ کمیسیون میتواند در صورت تشخیص به ابقاء ساختمان با شروطی رای به صدور جریمه صادر نماید در صورت اضافه بنا و زائد بر مساحت زیربنای مندرج در پروانه ساختمانی در کاربری های مسکونی میزان جریمه حداقل یک دوم و حداکثر سه برابر ارزش معاملاتی ساختمان برای هر متر مربع بنای اضافی
فرمول محاسبه جریمه تخلفات ساختمانی احداثی دارای پروانه ساخت با کاربری تجاری، اداری، صنعتی
و در کاربری های اداری تجاری و صنعتی حداقل دو برابر و حداکثر ۴ برابر ارزش معاملاتی ساختمان برای هر متر مربع بنای اضافی محاسبه میگردد
شرط رای به جریمه دادن در کمیسیون ماده صد منوط به چه شرایطی است ؟
شروط مزبور عبارت است از مسبوق به اخذ پروانه داشتن بنای احداثی تشخیص عدم ضرورت قلع تمام یا قسمتی از بنا برای حداکثر و حداقل جریمه نیز معیارهایی در تبصره های مذکور آمده است شامل موقعیت ملک از نظر اینکه در بر خیابان اصلی یا فرعی یا کوچه یا بن بست قرار داشته باشد نوع مصالح به کار رفته در بنا ساختمانها از نظر مصالح به کار رفته گروهبندی و ارزش گذاری میگردد و نوع استفاده از فضای ایجاد شده
فرمول محاسبه جریمه تخلفات ساختمانی بدون پروانه :
بر اساس تبصره ۴ ماده ۱۰۰ برای بناهای بدون پروانه در صورت تشخیص به ابقاء ساختمان رای بر اخذ جریمه به ازای هر متر مربع بنای بدون مجوز یک دهم ارزش معاملاتی ساختمان یا یک پنجم ارزش سرقفلی ساختمان که معمولاً در کاربری تجاری عملکرد دارد
فرمول محاسبه جریمه عدم احداث پارکینگ یا غیر قابل استفاده بودن پارکینگ:
حداقل یک برابر و حداکثر دو برابر ارزش معاملاتی ساختمان می باشد. مساحت هر پارکینگ در متن تبصره ۵ ماده ۱۰۰ با احتساب ۲۵ متر مربع تعیین شده است لذا چنانچه در شرایطی بر اساس طرح مصوب شهر فضای پارکینگ در کاربری های مسکونی، تجاری ،اداری و صنعتی کمتر از این میزان باشد به لحاظ ارجحیت ، قانون ، ملاک محاسبه جریمه ۲۵ متر می باشد معیار های تعیین حداقل تا حداکثر جریمه بر اساس تبصره ۵ موقعیت محلی ( موقعیت ملک از نظر مکانی) و نوع استفاده از فضای پارکینگ می باشد
اقدام بعد از نقض رای کمیسیون ماده 100 در دیوان عدالت اداری
در صورتی که رای کمیسیون ماده ۱۰۰ در دیوان عدالت اداری نقض شود پرونده به همان کمیسیون ارجاع میشود و همان کمیسیون مکلف است با در نظر گرفتن مفاد دیوان رای صادر کند حال اگر کمیسیون مجدد به همان ترتیب رای صادر کرد دوباره این رای در دیوان عدالت مطرح و مجدد توسط دیوان نقض میشود اما این بار دیوان خود در ماهیت رای صادر میکند. و دوباره پرونده به کمیسیون ماده صد ارجاع نمی شود شما در هم وکیل می توانید به بهترین وکلای تهران در حوزه شهرداری و دیوان عدالت اداری مشورت نمایید.
توصیه آخر
دعاویی مربوط به کمیسیون ماده صد شهرداری از دعاویی بسیار پیچیده در حوزه شهرداری می باشد که ما به همراهان گرامی توصیه می نماییم که قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.