الزام به پرداخت بها یا اعطای معوض بابت املاک تملیکی واقع در طرح های عمومی
الزام به پرداخت بها یا اعطا ی معوض بابت املاک تملیکی واقع در طرح های عمومی
اگر شهرداری بخواهد طرحی را اجرا کند ابتدا از زمین های دولتی استفاده میکند در صورت محقق نشدن این امر اگر بخواهد از اراضی خصوصی استفاده کند باید پرداخت بها زمین را انجام دهد یا نسبت به تعویض ملک اقدام نماید.
دنیای امروز میدان تاخت و تاز برای پیشرفت در حوزه ی علم و صنعت می باشد. با ایجاد این روش های جدید و بهره مندی از امکانات و خدمات رفاهی بیشمار و شاید به خاطر عدم توازن در بهره مندی یکسان از منابع ملی که تمامی این ها باعث توسعه ی آمار مهاجرت به شهر ها و گسترش جمعیت در شهر ها شده است. با هجوم افراد به شهر ها و به دنبال گسترش جمعیت و شهر نشینی دولت ها سعی می کنند برای این که نظم شهری را توسعه بدهند باید قوانین و مقرراتی وضع کنند.
همچنین می توانید مقاله الزام در مورد ابطال اقدامات تملک اراضی و املاک واقع در طرح های عمومی را مطالعه نمایید .
مقدمه
مطابق مقررات و قوانین کشور ما ایران نیز دولت ها برای اجرا و توسعه ی شهر و امکانات شهر نشینی به جهت رفاه شهروندان برنامه های جامعی وضع کرده است. محدودیت در افزایش بیش از حد توان در بعضی از شهر های کشور موجب شده که سازمان های دولتی ذی صلاح به جهت اجرای شهر های توسعه ی شهری با مشکلاتی مواجه شود، مثلاً اگر در شهری طرح های عمومی و عمرانی را بخواهند اجرا کنند با کمبود اراضی و املاک مواجه شوند.
نحوه تملک اراضی توسط شهرداری به چه صورت است ؟
مطابق ضوابط و مقررات اگر شهرداری بخواهد طرح های عمومی و عمرانی را اجرا کند ابتدا باید در زمین های دولتی این اقدام را انجام دهد در غیر این صورت و یا کمبود برای اجرای طرح با تملک اراضی خصوصی طرح های عمومی را اجرا می کند.
البته شهرداری برای تملک این اراضی باید مطابق قواعد و مقررات قانونی عمل نماید. این ساز و کار در مورد سایر دستگاه دولتی نیز مجرا است و تملک این اراضی زمانی مسیر قانونی خود را درپی خواهد داشت که مالک یا مالکین رضایت خود را مبنی بر تملک دولت برای اجرای این طرح ها اعلام نماید که در این حالت شهرداری یا سازمان های دولتی دیگر مکلف اند بهای زمین تملک شده را به مالک یا مالکین آن داده و به جهت تملک قانونی خود رضایت آن ها را اخذ نماید.
ضرورت وجود طرح های عمومی قانون گذار به جهت جلوگیری از سوء استفاده ی شهرداری ها یا سازمان های دولتی دیگر برای تملک اراضی خصوصی ضرورت وجود طرح های عمومی را مقرر کرده بدین صورت که اگر شهرداری یا سازمان های دولتی برای اجرای طرح های عمرانی آینده اراضی خصوصی را تملک کند یا به بهانه ی اجرای این طرح ها اقدام به تملک اراضی مردم نمایند اقدام آنان اعتبار قانونی نداشته و تملک دولت معتبر نمی باشد.
قانون گذار در این خصوص به جهت اجرای طرح های عمومی ابتکار عمل را به شهرداری یا سازمان های دولتی واگذار کرده و برای اجرای این گونه طرح ها و تملک اراضی علاوه بر پرداخت قیمت منطقه ای ملک به مالک چنان چه مالک در دسترس نباشد شهرداری یا سازمان های دولتی در این خصوص مکلف به واریز مبلغ واقعی ملک به صندوق دولت می باشند. مثلاً اگر زمین شخصی در مسیر اجرای طرح های عمومی باشد اما مالک ملک یا فوت شده یا به کشور های دیگر مهاجرت کرده باشد و امکان دسترسی به آن نباشد در این صورت شهرداری مکلف است مبلغ واقعی ملک را به صندوق دولت واریز نماید.
چه امتیازاتی به مالکین اراضی تحت تملک شهرداری داده می شود ؟
در مواقعی که برای اجرای طرح های عمومی شهرداری باید به ناچار کوچه ها یا خیابان کند تعریض کند و چنان چه املاک در مسیر این طرح وجود داشته باشد که باید عقب نشینی کند در این صورت چون مالکین اراضی از این عقب نشینی دچار خسارت می شود شهرداری مکلف است علاوه بر جبران خسارت برای آن ها برخی مزایا و تسهیلاتی در نظر بگیرد. مثلاً اگر مالکی برای اجرای طرح شهرداری مجبور به عقب نشینی بشود شهرداری علاوه بر پرداخت بها ی ملک می تواند او را از پرداخت مالیات یا پرداخت برخی عوارض معاف کند.
مهلت پرداخت قیمت اراضی خصوصی تحت تملک شهرداری چقدر است ؟
شهرداری بعد از تملک اراضی خصوصی مکلف است ظرف مدت 3 ماه از طریق تصرف این املاک برای اجرای طرح های عمومی قیمت این اراضی را به مالک پرداخت نماید و در غیر این صورت مالک می تواند الزام شهرداری یا اعطای معوض در خصوص املاک تملیکی را در مرجع قضایی درخواست نماید.
توصیه ی آخر
به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.