تکالیف مودیات مالیات بر درآمد مشاغل

تکالیف مودیات مالیات بر درآمد مشاغل

گیتی محبی

تکالیف مودیات مالیات بر درآمد مشاغل

تعیین تکالیف مودیان مالیات بر درآمد مشاغل بسیار مهم است زیرا این تعیین تکالیف به عنوان یکی از اصول مالیاتی، عدالت و توازن در تقسیم بار مالیاتی بین افراد و شرکت‌ها را به هدف دارد. 

با تعیین تکالیف مالیاتی برای هر دسته از مودیان، عدالت در تقسیم بار مالیاتی بین آنها حفظ می‌شود و از ایجاد نابرابری در برابر مالیات جلوگیری می‌شود. علاوه بر این، تعیین تکالیف مالیاتی برای مودیان مالیات بر درآمد مشاغل، به دولت کمک می‌کند تا از منابع مالی خود به بهترین شکل استفاده کند و درآمدهای مشاغل را به درستی مالیات بگیرد.

مقدمه

در واقع، تعیین تکالیف مالیاتی به دولت کمک می‌کند تا منابع مالی را در جهت توسعه و رفع نیازهای جامعه به کار گیرد. همچنین، تعیین تکالیف مالیاتی برای مودیان مالیات بر درآمد مشاغل، به شرکت‌ها کمک می‌کند تا به بهترین شکل ممکن از منابع خود استفاده کنند و درآمدهای مشاغل خود را به درستی مالیات بگیرند. این کار به شرکت‌ها کمک می‌کند تا از مشکلات قانونی و مالیاتی جلوگیری کنند و برای رشد و توسعه بهتر کسب‌وکار خود، منابع لازم را داشته باشند. همچنین در صورت عدم پرداخت مالیات نیز جریمه های برای مودیان مالیاتی در نظر گرفته شده است. 

تکالیف پرداخت کنندگان یا مودیان مالیات بر درآمد مشاغل

ابتدا توجه به این نکته ضروری است که حقوقدان از دو دسته تکالیف صحبت کرده اند. اولین دسته را "عموم مشمولین" و دسته دوم را "مشمولین خاص" نامیده اند. عموم مشمولین یعنی همه و عموم افرادی که موظف به پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل اند باید این موارد را رعایت نمایند. در این مقاله به بررسی تکلیف "عموم مشمولین" خواهیم پرداخت.

1) اعلام شروع فعالیت: 

صاحبان مشاغل باید در مدت زمانی چهار ماهه از تاریخ شروع فعالیت خود، جریان شروع کار را به صورت کتبی به اداره امور مالیاتی محل اعلام کنند. سرپیچی کردن از این تکلیف در مهلت مذکور  باعث ضمانت اجرایی معادل ده درصد (۱۰) مالیات قطعی می‌شود. همچنین ضمانت اجرای دیگری نیز وجو دارد و آن محرومیت از  همه تسهیلات و معافیت های مالیاتی تا تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی خواهد بود، البته باید توجه داشت که این حکم و جریمه ها شامل صاحبان مشاغلی که برای آنها از طرف مراجع مربوطه پروانه یا مجوز فعالیت صادر گردیده است، نخواهد بود. 

2) تنظیم و نگهداری دفاتر و یا اسناد و مدارک: 

همه مشمولین مالیات بر درآمد مشاغل به جز موارد استثنا موظفند دفاتر و یا اسناد و مدارک خود را که با رعایت کردن کلیه اصول و ضوابط مربوط از جمله اصول و ضوابط مربوط به تنظیم دفاتر تجاری موضوع قانون تجارت در خصوص تجار تنظیم میگردد، برای تشخیص درآمد مشمول مالیات نگهداری و اظهارنامه مالیاتی خود را بر اساس آنها تنظیم کنند (ماده ۹۵ ق.م.م). 

3) تسلیم نمودن اظهارنامه مالیاتی: 

مشمولین مالیات بر درآمد مشاغل وظیفه دارند که اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیتهای شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه ، تنظیم و تا اخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم کنند. 

 

4) صدور صورت حساب و ارسال صورت معاملات فصلی: 

صرفاً مشاغل گروه اول که با جزئیات در یکی دیگر از مقاله های این سایت تحت عنوان "مالیات بر درآمد مشاغل و مشمولین آن" توضیح داده شد و مشاغلی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند موظف اند به صدور صورت حساب معاملات خود و ارسال اصورت این معاملات به سازمان امور مالیاتی می‌باشند. ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم و آیین نامه تبصره ۳ این ماده به موضوع مذکور اشاره نموده است.

 ۵) ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده: 

هر ساله مطابق با ماده ۲۷۲ قانون مالیات های مستقیم، برخی از صاحبان مشاغل ملزم میشوند که صورت های مالی خود را قبل از ارائه به سازمان امور مالیاتی، توسط سازمان حسابرسی یا مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران حسابرسی نمایند. 

6) پرداخت مالیات های تکلیفی: 

منظور از مالیات های تکلیفی مالیات هایی است که قانون برخی از از افراد را مکلف می‌کند که مالیات دیگران را اخذ و یا کسر کند. صاحبان مشاغلی که اقدام به پرداخت حقوق به کارمندان خود مینمایند مکلف به کسر مالیات بر درآمد حقوق این کارمندان و پرداخت آن به سازمان هستند ماده 86 قانون مالیات های مستقیم به این موضوع اشاره دارد:"پرداخت كنندگان حقوق در هنگام هر پرداخت يا تخصيص آن  وظیفه دارند که ماليات متعلق(مالیاتی که باید پرداخت شود) را طبق مقررات ماده 85 اين قانون محاسبه و كسر نمایند و  ظرف مدت زمان سی روزه ضمن تسليم فهرستي  که درآن نام و نشاني دريافت كنندگان حقوق و ميزان وجود دارد،  به اداره امور مالياتي محل پرداخت و در ماه هاي بعد فقط تغييرات را صورت دهند."

همچنین آن دسته از صاحبان مشاغل که مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند نیز مکلف به اخذ این مالیات و پرداخت آن به سازمان می‌باشند. (ماده ۱۷ ق.م.ا)

توصیه پایانی 

بهترین راه برای آشنایی بیشتر با تکالیفی که پرداخت کنندگان مالیات برعهده دارند و همچنین ضمانت اجراهایی که در صورت عدم انجام این تکالیف خواهند داشت، مشورت با وکلایی است که حوزه تخصص آنها مالیات ها می‌باشند.