چگونه حق حضانت سلب می گردد؟
چگونه حق حضانت سلب می گردد؟
سلب به معنی محروم نمودن و جدا کردن از چیزی،کندن و یا ازبین بردن می باشد. پس وقتی می گوییم چیزی را سلب نمودیم منظور محروم کردن آن و ازبین بردن حق متصل به آن است. یعنی مواردی باعث می شود که حق نگهداری وسرپرست بودن را از پدر یا مادری یا از هردوی آن ها سلب کنیم. پس هر کجا در این مقاله کلمه سلب حضانت را دیدید معنای آن همبن می شود و نباید سلب حضانت را با محرومیت همیشگی دیدار فرزندان اشتباه گرفت چرا که هیچ قانونی نمی تواند پیوند فرزند و والدین را برای همیشه ببرد.
سلب شدن حضانت از والدین
در سایر مقالات به طور مفصل حضانت را شرح داده ایم.حضانت به معنای پرورش فکری و جسمی فرزندان است که شامل تهیه ضروریات زندگی آن ها نیز می گردد.منظور از ضروریات همان مصداق های نفقه از جمله خوراک پوشاک و به اصطلاح هزینه های دکتر و تهیه خانه است.اما ثابت شده است که همه ی والدین نمیتوانند در زندگی خود امنیت و آرامش فرزندان را تهیه کنند حال از روی عمد و یا بخاطر بیماری، کهولت سن وغفلت.برای فرزندان امنیت از هرچیزی مهم تر است.
پس قانون در فکر تامین امنیت جانی وفکری فرزندان ایران زمین هم بوده است بنابراین در قانون مدنی مواردی برشمرده شده که مطابق با آن این حق از والدینی که این حق حضانت را دارا هستند به صورت قانونی سلب می گردد. فلسفه پدیده ی سلب چنین حقی در قانون این است که فقط زمان طلاق صلاحدید والدین بررسی نشود بلکه فرصت دیگری باشد که بعد از این که قاضی تصمیم گرفت فرزندان نزد چه کسی باید تحت عنوان حضانت بمانند دوباره بر این مسئله و نظر او تجدیدنظر شود البته قطعا حق تجدیدنظرخواهی برای افراد در پرونده هایی که حضانت را مشخص میکند.
مثل طلاق هم موجود است اما در این قسمت منظور ما از تجدیدنظر مرحله قانونی تجدیدنظر نیست بلکه منظورآن است که بار دیگر قضات دیگر بررسی نمایند که آیا آن والدی که طبق قانون حق حضانت داشته از فرزند خود به درستی حفاظت و حمایت می کند یا خیر و در صورتی که پاسخ این سوال خیر باشد تدابیر لازمه را اتخاذ کند.
مستند قانونی سلب حضانت
ماده 1173 در قانون مدنی تک به تک مواردی که موجب زوال حضانت خواهد شد را نام برده است
موارد سلب حضانت
اگر آن که حضانت را برعهده دارد اعتیاد به روانگردان ها و مخدرها داشته باشد البته به شرطی که این اعتیاد آسیب زننده باشد همه مواد مخدر آسیب زا هستند و مصرف همه نوع مواد و در هر میزانی از موجبات اختلال در امنیت و آرامش زندگی کودکان خواهد شد.
دومین مورد از مواردی که باعث سقوط حق حضانت والدین خواهد شد این است که چه مادر و چه پدر مشهور باشد به انجام فساد و لهو و لعب این روزا در فضای مجازی بسیاری از افراد اقدام به رفتارهای نامناسب خارج از شان می نمایند و این امر می تواند برای فرزندان باعث آموزش های خارج از محدوده شود که بسیار آسیب زا هستند بنابراین آن پدر یا مادری که حق حضانت را ندارد می تواند با استناد به این بند از ماده قانونی فوق حضانت را سلب کند.
اگر والدین اهل بازی قمار و یا مصرف مشروبات الکلی باشند نیز از مواردی هستند که با اثبات آن ها می توان حضانت را سلب کرد همچنین اگرهمسر سابق شما طبق قانون و مطابق سن فرزند شما حضانت قانونی او را عهده دار است ولی او مشکلات روحی روانی فراوانی دارد که حاد هستند پس شما می توانید به آن بیماری استناد نموده و تقاضای سلب حضانت مطرح کنید نکته قابل توجه آن است که هر بیماری روانی ای و هر مشکل اعصابی باعث نمی شود که حضانت ساقط شود باید درجه خطرناک بودن آن بالا باشد و این امر به پزشکی قانونی ارتباط دارد.حتی ممکن است در طول روز همسر شما یک مشت قرص مصرف کند ولی پزشکی قانونی او را بیمار روانی نداند.
ضمنا اگر فرزند را ناچار نماید که اقدامات غیراخلاقی انجام دهد چه از بابت ان دراند کسب کند یا نکند و یا اورا مجبور کند که خود را به گدایی بزند و یا واقعا او را به شغل گدا بودن اجبار کند همه ی این موارد از موجبات سلب حضانت است.فرض کنید پدر و مادر برای تادیب یا به هر بهانه دیگر روی فرزند دست بلند کند اگر این کتک زون از حد تادیب بگدرد و باعث عدم امنیت جانی فرزند شود از دلایلی است که اگر اثبات شود می توا ن حضانت را سلب نمود و حتی حق دیدار قانونی را بسیار کوتاه و تحت تدابیر خاصی قرار داد.
آیا ازدواج مادر موجب سلب حضانت می شود؟
دو ماده در قانون موجود هستند که تکلیف این قضیه را روشن کردند ماده 1173 در قانون مدنی و ماده 43 قانون حمایت خانواده که می گویند اگر مادر عروسی نماید و درواقع مجدداد مزدوج شود با فردی غیر از پدرواقعی فرزندان موجب می گردد که حضانت او از بین برود اما این حضانت خود به خود ازبین نمیرود بلکه باید همسر سابق یا همان پدر اصلی فرزندان آن را درخواست نماید.
موارد سلب این حق صرفا مخصوص سلب حضانت از مادر است؟
خیر هم پدر و هم مادر و گاهی هردو والدین درصورت وجود موارد ماده1173 قانون مدنی ممکن است تحت درخواست دیگری یا راسا به درخواست دادستان سلب حضانت گردند.و در قانون پر واضح بیان نموده که سلب این حق مخصوص هردو والدین است.یعنی فرقی نمی کند که کودک شما نزد پدر مانده باشد یا نزد مادرو از همه مهم تر که این موارد بر حق ملاقات یا دیدار هم موثر لست و موجب کم شدن ساعات ملاقات می گردد.
کهولت سن در والدین می تواند از موجبات زوال حق حضانت گردد؟
فرض کنید زن و مردی در سن بالا باهم آشنا شده و تا زمانی که تصمیم به ازدواج و بچه دار شدن بگیرند موجب شود که سن آن ها بالا برود از نظر قانون سن بالای والدین نمی تواند موجبزوال این حق گردد مگر آن که والدین قادر به انجام اقدامات حیاتی و ضروریات زندگی خود نباشند که در این صورت دیگری یا ثالث اگر شاهد آزار کودک باشد میتواند درخواست سلب دهد.
پرسش : اگر آن که حق حضانت را داراست بیمار باشد این امر باعث زائل شدن حق حضانت می شود؟
بیماری پدر یا مادری که فرزند به نزد او زندگی می کند اگر به حدی باشد که نتواند حتی از خود مراقبت کند بله می تواند موجب شود که این حق ساقط شود. فرض کنید پدری حضانت فرزند خود را برعهده دارد ولی بیماری صرع دارد و گاهی غش می کند. حال هیچ کس نمی داند در طی ساعت هایی که او غش کرده چه کسی از فرزند مراقبت می نماید.
توصیه پایانی
اگر هریک از موارد موجود در ماده1173 قانون مدنی اثبات شود می توان حضانت را سلب نمود توصیه می کنیم برای آن که بتوانید این موارد را اثبات کنید حتما به وکلای سایت هم وکیل که در خصوص حقوق خانواده بسیار خبره هستند مراجعه نمایید و مشاوره حقوقی کنید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.