پیگیری قضایی دادخواست سلب حضانت

پیگیری قضایی دادخواست سلب حضانت

شکیبا کاظمی

پیگیری قضایی دادخواست سلب حضانت

اگر یکی از والدین تصمیم بگیرد که فرزند نزد خودش باشد باید اقدام به طرح دعوی کند و دادخواستی تحت عنوان دادخواست سلب حضانت تنظیم نماید.

برای آن که هر مسئله ای بررسی شود باید آن را برای قاضی بنویسیم اما نحوه نوشتن باید قانونی باشد نام این متن حسب مورد دادخواست یا شکوایبه بر اساس نوع موضوع است.در مواردی که هر یک از والدین تصمیم می گیرد که فرزند نزد خودش بماند و درواقع حضانت را خودش عهده دار گردد باید بداند که برای رسیدن به چنین خواسته ای باید طرح دعوای سلب حضانت مطرح نماید.

دعوای سلب حضانت نوعی دادخواست حقوقی است که باید در نزدیک ترین دادگاه خانواده محل سکونت فرزند مطرح بشود بعد از طرح دادخواست پرونده به هر یک از شعبات که ارجاع شود قاضی شروع به بررسی دلیل برشمرده شده برای سلب حضانت می نماید.

سلب کردن حق حضانت والدین توسط شخص ثالث امکان پذیر است؟

پرسش :شخص ثالث هم می تواند خواهان سلب حضانت والدین شود یا این حق مختص والدین است؟

این حق اختصاص به ذینفعان خود دارد‌.منظور از ذینفع از لحاظ مادی نیست و نفع معنوی منظور نظر است.مثلا فرض کنید پدری فوت نموده و حضانت فرزندان او طبق قانون با مادر است حالا پدربزرگ بچه ها که متوجه رفتارهای خلاف شان عروس خود شده می تواند دادخواست سلب حضانت را مطرح نماید و اثبات کند که مادربچه ها صلاحیت پرورش وحضانت آن ها را ندارد.

افراد دیگر مثل همسایه ها صرفا درصورتی که متوجه شرایط سخت زندگی این کودکان شوند باید فورا به دادستان محل اطلاع دهند.منظور از شرایط سخت وجود یکی از موارد ماده1173 قانون مدنی است.

اثبات سلب حضانت نیازمند کارشناس است ؟

پرسش : آیا اثبات موارد سلب در حضانت کارشناس می خواهد؟

این مورد بسته به نظر قاضی رسیدگی کننده دارد و جواب مطلق و عامی نداردشاید برای اثبات برخی از موارد نیاز باشد که قاضی شعبه کارشناس متخصصی برگزیند.منظور از کارشناس می تواند مرجع پزشکی قانونی هم باشد.

مثلا فرض کنید که مادر در فضای مجازی اقدام به انتشار تصاویر و فیلم های مبتذل می نماید همسر سابق او برای سلب حضانت می تواند از قاضی محترم شعبه جهت اثبات عدم صلاحیت این مادر استعلام از پلیس فتا را بخواهد که مشخص گردد این موارد متعلق به خانم هستند و در نتیجه رفتارهای دور از شان این مادر موجب می گردد تربیت کودک دچار اختلال گردد. پس پلیس فتا نیز یکی دیگر از مراجع کارشناسی تخصصی هستند.

راه های اثبات موارد سلب حضانت

ارجاع پرونده به پزشکی قانونی معاینه و تحقیق محلی از همسایگان منزل و حتی مغازه دارهای محل استشهادیه و وجود شاهدان حداقل 2 تا مرد یا 2 زن و یک مرد در پرونده که از عدم صلاحیت والدین مطلع باشند پلیس فتا و گاهی فیلم و عکس های موجود در فضای مجازی هم می تواند از مواردی باشد که قاضی را اقناع به عدم صلاحیت حضانت پدر یا مادر کند.

پرسش : آیا برای این مسئله باید درخواست داد یا خود دادستان در صورت مشاهده یا اطلاع یکی از این موارد اقدام به سلب حضانت می کند؟

در صورت وجود هرکدام از موارد ماده 1173 قانون مدنی خود دادستان اگر مطلع شود و هرکس دیگر که به دادستان اطلاع بدهد دادستان مطابق قانون موظف به بررسی و رسیدگی است که این هم یکی از روش های ازبین بردن حضانت است.بله باد دادخواست داده شود.

سلب حضانت آیا بعد از توافق هم امکان پذیراست؟

بله اگر یکی از مواردی که بیان نمودیم در آن پدر یا مادری باشد که تحت توافق در دفتر اسناد رسمی  یا طبق حکم دادگاه حضانت را برعهده گرفته باشند که در این صورت باز هم می توان حضانت را از او گرفت و درواقع مانع سلب حضانت نمی شود.

نمونه دادخواست سلب حضانت از طرف پدر

ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی

باسلام

احتراما اینجانب....در تاریخ....عقد دائمی را با خانم...منعقد نمودم که در تاریخ ...به دلیل مشکلات اخلاقی ایشان ناچارا منجر به طلاق شد حاصل ازدواج ما دختری ۴ ساله به نام ...است ‌‌که طبق قانون به دلیل آن که هنوز 4 سال دارد اکنون مادرش حضانت او را عهده دار است و مطابق رای کیفری در پرونده به شماره...که از شعبه... دادسرای ارشاد صادر گردیده است متاسفانه همسر سابق من دچار انحطاط شدید اخلاقی است که در رای هم به آن اشاره شده و ایشان محکوم شده اند که درواقع مجموع رفتارهای او و روابط نامشروع ایشان موجب بدآموزی برای دخترمان می شود مستند به ماده1173 قانون مدنی تقاضای صدور حکم بر سلب حضانت او مورد استدعاست.

نمونه دادخواست سلب حضانت از طرف مادر

ریاست محترم مجتنع قضایی...

سلام و درود

مطابق عقدنامه به شماره...مورخ... و سند طلاق به تاریخ....بنده از آقای ...که پدر فرزندم است حدودا ۱ سال است که جدا شده ام ولی اکنون چند وقتی است که متوجه شدم که همسر سابقم،پسرم را ناچار به خرید و فروش می کند از شما تقاضا دارم که قبل از آن که دیر شود فرزند من را نجات دهید و از مستند قانونی  ماده 1173 قانون مدنی استفاده نموده و حضانت همسرم را در خصوص پسرم خواهشمندم زائل فرمایید.

یک نمونه پرونده سلب حضانت

فرض کنید پدر و مادری از هم جدا نشده اند و هنوز در حال ادامه دادن زندگی می باشند اما پدر به دختران ۷ و ۱۱ ساله خود تجاوز می کند اما تجاوز او در حدی نیست که مشخص شود این پدر معتادبه مصرف شیشه است و زمانی که مادر برای گذران معیشت خانواده از خانه خارج می سود اقدام به آزار دختران کوچک خود می کند.زمانی که زوجه دادخواست طلاق را به دلیل انحطاط اخلاقی زوج و اعتیاد او مطرح نمود توانست با اثبات اعتیاد شدید همسر و عدم پرداخت نفقه ی او و فرزندان اقدام به جدایی کند.اما باید برای حضانت دختر کوچک خود اقدام می کرد چرا که دختر ۱۱ ساله از مدار حضانت خارج شده بود و به انتخاب خود نزد مادر زندگی میکرد اما دختر کوچک طبق فانون باید تا ۹ ساگی به نزد پدر می رفت.

پس مادر با طرح دادخواست سلب حضانت از پدر دعوا را شروع کرد و متاسفانه پدر دختر کوچک را از دسترس خارج کرد و نگذاشت وارد پزشکی قانونی شود و تحقیق محلی صرفا اعتیاد او را بیان می کردند و انحطاط اخلاقی او با دختران مسئله ای بود که به راحتی قابل اثبات نبود.در نهایت قاضی شعبه با عنایت به اعتیاد زوج و عدم انجام ازمایشات پزشکی قانونی و از همه مهن تر انکه خود دختر بچه یک روز از ترس شدید به همسایه ها مراجعه نموده بود قاضی قانع به سلب حصانت پدر شد. 

نتیجه گیری و توصیه پایانی 

برای ثبت درخواست و تقاضای سلب و ساقط نمودن اینحق قانونی باید ابتدا دادخواست دهید و سپس مدارک لازم را در این خصوص به مراجع قضایی ارائه دهید.سعی کنید از مدارک محکم پسند استفاده نمایید. با توجه به پیچیدگی هایی که این پرونده دارد به دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد قبل از هر اقدامی با یک وکیل متخصص در حوزه خانواده مشورت بگیرید.