اعتراض در مورد اخذ خسارت تأخیر تأدیه ناشی از جرایم و عوارض شهرداری و الزام به استرداد آن

اعتراض در مورد اخذ خسارت تأخیر تأدیه ناشی از جرایم و عوارض شهرداری و الزام به استرداد آن

وحید نراقی پور

اعتراض در مورد اخذ خسارت تأخیر تأدیه ناشی از جرایم و عوارض شهرداری و الزام به استرداد آن

با افزایش جمعیت در شهر ها نیاز به احداث اماکن رفاهی و عمومی دو چندان می شود و شهر داری به جهت فراهم نمودن امکانات رفاهی و عمومی و برای ایجاد سلامت شهروندان برنامه هایی به جهت اجرای این گونه طرح ها برنامه هایی را صورت داده برای سهولت زندگی و استفاده ی شهروندان. البته ایجاد اماکن رفاهی و عمومی در شهر ها مستلزم صرف هزینه های بسیاری می باشد. 

علاوه بر هزینه ی گزاف شهرداری باید در خصوص اجرای این طرح ها نیز توانایی داشته باشد و برای تأمین این هزینه ها شهرداری اقدام به اخذ عوارضی از شهروندان می نماید از جمله این عوارض می توان به عوارض پروانه های ساختمانی، عوارض نوسازی، عوارض خودرو و سایر موارد اشاره کرد.

سرفصل های مهم این نوشتار به شرح زیر می باشند:

مقدمه

هم چنین شهرداری برای ایجاد شهری زیبا و منظم اقدام به تعرض خیابان ها و معابر می نماید که این اقدام شهرداری نیزهزینه هایی را در پی دارد و شهرداری برای تأمین این هزینه ها به جهت استفاده ی عمومی و رفاه شهروندان باید عوارضی مثل عوارض برای وسایل نقلیه تعیین نماید. این گونه اخذ عوارض از شهروندان برای تأمین هزینه های اجرای این گونه طرح ها به وسیله ی شهرداری است.

البته شهرداری برای دریافت این عوارض ملاک و مقررات ویژه ای را تصویب نموده است ؛ یعنی ضوابط و مقررات در مورد موضوع هرعوارضی به طور مجزا در نظر گرفته می شود . و هر موضوعی مطابق مقررات عوارض خاص خود را دارد و چنان چه تخلفی صورت بگیرد شهرداری می تواند علاوه بر دریافت عوارض جرایمی را به وسیله مراجع ذی صلاح از شهروندان دریافت نماید.

تمامی تخلافت ساخت و ساز در حومه ی شهری در کمیسیونی تحت عنوان (کمیسیون ماده 100 ) بررسی و رسیدگی می شود. این کمیسیون در پاره ای از موارد جریمه هایی را برای تخلف مالکین در نظر می گیرد و مالکین را مکلف به پرداخت این جریمه به شهرداری می نماید که برای ادامه ی کار ساختمانی حتماً باید جریمه ی مربوطه به شهرداری پرداخت شود.

از جمله مواردی که (کمیسیون ماده 100) تصمیم به پرداخت جریمه می نماید می توان به تخلف از پروانه ی ساخت و ساز یا اضافه ی بنا اشاره کرد. پرداخت این گونه جریمه ها که به عنوان تخلف، شهرداری از شهروندان دریافت می نماید و یا جریمه هایی را که در صورت عدم پرداخت عوارض دریافت می نمایند از منابع دیگری برای تأمین هزینه هایی اجرای طرح های رفاهی و عمومی شهرداری در شهر ها می باشد.

البته با پرداخت اینعوارض شهروندان باید نظاره گر اجرای طرح های رفاهی و عمومی توسط شهرداری باشند. 

اعتراض به عوارض شهرداری

موارد چشمگیر اخذ عوارض و یا مبالغ آن ها باعث شده که در برخی موارد شهروندان اقدام به اعتراض به مورد یا مبلغ این عوارض بنمایند و این اعتراض گاهاً اختلافاتی را بین شهروندان و شهرداری ایجاد می نماید که با توجه به تصویب قوانینی در این خصوص حل و فصل این اختلاف در (کمیسیون ماده 77 شهرداری) مقرر شده که رسیدگی به بررسی می شود پس چنان چه شهروندان از عوارض شهرداری اعتراض داشته باشند باید اعتراض خود را (در کمیسیون ماده 77) مطرح و رسیدگی شود که تصمیم این کمیسیون در آخر منجر به پرداخت عوارضی از طرف مودیان می شود. 

 

وصول عوارض شهرداری

برای وصول این جریمه ها و عوارض به وسیله ی قسمت واحد اجرای اداره ی ثبت پیگیری می نماید که این گونه پرداخت عوارض و جریمه از طرف شهروندان بر اساس قانون صورت گرفته و در صورتی که شهروند از پرداخت عوارض امتناع نماید شهرداری می تواند اقدامات قانونی از طریق مراجع قضایی به جهت ممانعت از ادامه ی فعالیت یا سکونت انجام دهد. 

اقدام شهرداری برای دریافت عوارض و جریمه های مصوب مطابق قانون می باشد اما چنان چه دریافت عوارض و جریمه ها به همراه خسارت تأدیه انجام شود این اقدام اعتبار قانونی نداشته و در آرای وحدت رویه بسیاری اخذ خسارت تأخیر تأدیه به وسیله ی شهرداری را غیر قانونی تلقی کرده اند پس اگر شهرداری به همراه عوارض و جریمه های قانونی بخواهد خسارت تأخیر تأدیه از مودی اخذ نماید مودیان م یتوانند در دیوان عدالت اداری از این تصمیم شهرداری شکایت بنمایند. 

توصیه ی آخر

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.