الزام به اصلاح پروانه ی ساختمانی
الزام به اصلاح پروانه ی ساختمانی
کسانی که قسمت فعالیت در حوزه ساخت و ساز دارند نیازمند به مجوز صدور پروانه ساخت و ساز می باشند و در صورت نیاز به اصلاح الزام به اصلاح پروانه ی ساختمانی امری قطعی می باشد.
پروانه ی ساختمانی در حوزه ی ساخت و ساز و فعالیت های مربوز به آن واژه ی کاملاً آشنایی است. برای تمامی افراد ممکن است در طول زندگیشان حتی برای یک بار هم که شده اقدام به ساخت و ساز نمایند. با کمی تحقیق و بررسی راجع به ساخت و ساز متوجه می شویم که برای اقدام به ساخت و ساز ابتدا باید پروانه ی ساختمانی را گرفت. البته الزام با اصلاح پروانه ساختمانی متفاوت با الزام به تمدید پروانه ساختمانی می باشد.
این پروانه که به عنوان مجوزی برای اقدام قانونی به ساخت و ساز می باشد بر اساس (بند 24 ماده 55 قانون شهرداری) توسط شهرداری صادر می شود. بعد از درخواست متقاضی برای اخذ پروانه ی ساختمان شهرداری با بررسی در مورد درخواست صورت گرفته پروانه ی ساخت و ساز را صادر می نماید.
محتویات پروانه ساخت و ساز
در پروانه ی ساختمانی تمامی اقدامات لازم به جهت ساخت و ساز در مراحل مختلف تصریح شده است . از جمله مواردی که در پروانه کاملاً مشخص می باشد مشخصات ملک و محدوده ی آن ، طبقات و ابعاد آن و حتی کاربری نیز در این پروانه ذکر شده است . اهمیت اخذ پروانه ساخت تا آن جایی است که این پروانه به عنوان سند رسمی پذیرفته شده است و تمامی ضوابط و مقررات راجع به اسناد رسمی در مورد پروانه ی ساختمانی مجرا می باشد.
بعد از درخواست متقاضی برای اخذ پروانه ی ساختمانی شهرداری با در نظر گرفتن طرح تفصیلی و لحاظ نقشه های موجود بعد از اخذ عوارض پروانه ی ساختمان مکلف است این پروانه را صادر نماید . البته با در نظر گرفتن درخواست مالک به جهت کاربری درخواست شده شهرداری نسبت به آن پروانه ی ساختمانی را صادر می نماید.
تکلیف شهرداری برای صدور پروانه ی ساختمانی به عنوان متولی این امر باید با رعایت مقررات قانونی و دستور العمل های مشخص شده در رابطه با آن باشد.
همچنین تمامی مشخصاتی که در پروانه ی ساختمان درج شده باید با مشخصات داخل در ملک تطابق داشته باشد وگرنه پروانه دارای ایراد قانونی می باشد و باید ایرادات آن اصلاح بشود. اصلاح پروانه ی ساختمانی مطابق قانون به عهده ی شهرداری می باشد. مثلاً اگر شخصی برای احداث ساختمان تجاری به شهرداری مراجعه نماید و تقاضای صدور پروانه ی ساخت با کاربری تجاری را از شهرداری بنماید و بعد از انجام کلیه ی مراحل شهرداری اقدام به صدور پروانه ی مسکونی برای مالک بنماید در این جا شهرداری مکلف است بدون این که این اشتباه در مرجع بالا تر مطرح و رسیدگی شود خود رأساً اشتباه صورت گرفته در پروانه ی ساختمانی را اصلاح بنماید.
نکته ی قابل توجه در این جا این است که در خصوص پروانه ی ساختمانی مطابق (ماده 1287 قانون مدنی) چنان چه شهرداری پروانه ی ساختمانی صادر کند این پروانه سند رسمی قلمداد شود در این جا نمی توان به غیر قابل اصلاح بودن سند توسط مراجع صلاحیت دار من جمله شهرداری استناد کرد و شهرداری اگر متوجه اشتباه خود در صدور پروانه ساختمانی بشود با این که این پروانه سند رسمی تلقی می شود اما می تواند آن را اصلاح کند.
امکان اصلاح تصمیم قطعی در خصوص پروانه ساخت و ساز
تمامی اقدامات اداری از جمله مصوبه ی کمیسیون ها، اظهار نظر ها و تصمیمات آن ها که به سیله مراجع صالح خود صادر می شوند اگر مطابق ضوابط و مقررات تصمیمات آن ها قطعی شود و چنان چه اشتباهاتی در این تصمیمات دیده شود مراجع صادر کننده دیگر نمی توانند اقدام به اصلاح آن اشتباه بنمایند و اصلاح این اشتباهات توسط مراجع بالاتر صورت می گیرد. اما تصمیماتی که هنوز قطعی نشده را خود مرجع صادر کننده می تواند اصلاح کند.
اعتراض در دیوان عدالت اداری درمورد صدور پروانه کسب
با توجه به مطالب گفته شده پس شهرداری چنان چه در صدور پروانه دچار اشتباهاتی شود خود مکلف به اصلاح آن است و اگر شهرداری اقدام به اصلاح اشتباهات خود در پروانه ی ساختمانی نکند متقاضی می تواند نسبت به تصمیم شهرداری در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند.
مثلاً اگر متقاضی برای دریافت پروانه ی ساختمانی با کاربری تجاری به شهرداری مراجعه نماید و مطابق ضوابط و مقررات قانونی مراحل اخذ پروانه را سپری کند و عوارض صدور پروانه ی با کاربری تجاری را نیز به شهرداری پرداخت نماید اما در مقابل شهرداری پروانه ی ساختمانی با کاربری مسکونی صادر کند و خود شهرداری نیز اقدام به اصلاح اشتباه خود ننماید متقاضی این موضوع را در دیوان عدالت اداری مطرح می نماید.
مقاله آموزش ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری در سایت منتشر شده است که مطالعه آن می تواند راهگشا باشد.
توصیه ی آخر
به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.