تکالیف مالیاتی وکلا و موسسات حقوقی
تکالیف مالیاتی وکلا و موسسات حقوقی
در این مقاله به "تکالیف مالیاتی وکلا" و "تکالیف مالیاتی موسسات مشاوره حقوقی" خواهیم پرداخت.مالیات ها یکی از مهمترین ابزار های دولت برای تامین بودجه و همچنین تلاش در جهت کاهش فقر و بیکاری میباشند. در قانون ایران مانند سایر کشور ها به مالیات ها توجه بسیاری شده است.بر اساس اصلاحیه بند های 2 و 3 ماده 95 قانون مالیات های مستقیم قانوگذار به دسته بندی مودیان با پرداخت کنندگان مالیات بر مشاغل پرداخته است. نکته بعدی که قابل ذکر است این است که در کتب حقوقدانان تکالیف مودیان به دو بخش تقسیم شده. بخش اول "تکالیف عموم مشمولین"است که تمام پرداخت کنندگان مالیات بر مشاغل به جز برخی استثنائات مکلف به انجام این تکلبف اند. اما در دسته دوم به تکالیف مودیان خاص اشاره شده است.
تكاليف مالیاتی وکلا
وکلای دادگستری شامل وکلایی اند که در کانون های وکلای دادگستری و یا مرکز وکلا عضویت دارند. علاوه بر این گروه که افرادی که در محاکم اختصاصی به مشغول هستند باید در وکالت نامه های خود رقم حق الوکاله ها را قید کنند و معادل پنج درصد آن را به صورت على الحساب مالیاتی روی وکالت نامه تمبر الصاق و ابطال نمایند.
البته بر اساس تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور برای ایجاد شفافیت مالیاتی، قوه قضاییه اقدام به راه اندازی سامانه تنظیم قرارداد الکترونیکی بین وکیل و موکل کرده است. در تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور نیز مقرر شد که اگر وکیل در سامانه مذکور اظهاراتی خلاف با واقعیت نماید، سازمان امور مالیاتی هم این موضوع را به صورت قضایی پیگیری کرده و هم وکیل به پراخت جریمه مالیاتی موظف میشود.
مبلغ تمبر مالیاتی وکلا
پرسش : تمبر مالیاتی که وکلا باید به وکالتنامه الصاق و ابطال کنند باید به چه میزان باشد؟
1/ در دعاوی و اموری که دارای خواسته مالی پنج درصد (۵٪) حق الوکاله تعیین شده در تعرفه برای هر مرحله
2/ در مواردی که موضوع وکالت مالی نباشد یا تعیین بهای خواسته قانوناً لازم نباشد و همچنین در دعاوی کیفری که تعیین حق الوکاله با دادگاه است پنج درصد (۵) حداقل حق الوكاله تعیین شده در آیین نامه حق الوکاله برای هر مرحله
3/ در دعاوی کیفری نسبت به مورد ادعای خصوصی که مالی باشد بر اساس حکمی که در مورد (1) بیان شد عمل میشود.
نهایتا باید توجه داشت که اگر وکیل در زمان ابطال تمبر على الحساب مالیاتی، تمام حق الوکاله مقرر بین طرفین را دریافت نکرده باشد بر اساس قسمت اخیر "ماده ۳ آیین نامه تعرفه حق الوكاله، حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب ۱۳۹۸/۱۲/۲۸" على الحساب مالیاتی بر اساس حق الوکاله ای که توسط وکیل دریافت شده پرداخته میشود.
تكاليف مالیاتی مؤسسات مشاوره حقوقی
برای تشخيص تكاليف مالياتي مؤسسات مشاوره حقوقی ابتدا معین شود این مؤسسات تحت کدام عنوان مالیاتی تلقی خواهند شد. پرسشی که در این جا طرح میشود این است که اگر وکلای دارای پروانه از کانون وکلا و یا مرکز وکلای قوه قضاییه اگر بر اساس "ماده ۲۱ آیین نامه اجرایی ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه مصوب ۱۳۹۷/۱۱/۲۸ رئیس قوه قضاییه" موسسه مشاوره حقوقی تاسیس کنند، همچنان مشمول "مالیات بر درآمد مشاغل" شغل وکالت باقی میمانند و یا با توجه به ثبت و تشکیل مؤسسه مشاوره حقوقی تابع احکام مالیاتی اشخاص حقوقی خواهند شد؟
در مورد این مسئله در عالم حقوق اختلاف نظر وجود داشته و دو دیدگاه طرح میشود. طرفداران دیدگاه اول عقیده دارند که صرف این مسئله به تنهایی که یک یا چند وکیل یا مشاور حقوقی اقدام به ثبت و تشکیل موسسه حقوقی نمایند این الزلم را ایجاد نمیکند که دیگر نباید مالیات بر درآمد مشاغل پرداخت کنند و وظیفه آنها پرداخت مالیات تحت عنوان شخص حقوقی است.
از طرف دیگر طرفداران نظریه با استناد به قوانین متعددی معتقدند وقتی موسسه حقوقی تحت عنوان شخص حقوقی به ثبت میرسد دیگر نباید مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی که همان وکلا هستند پرداخت شود بلکه باید الزاماتی که برای پرداخت مالیات توسط شخص حقوقی وجود دارد صورت گیرد. در نهایت به نظر میرسد دیدگاه دوم بیش تر از دیدگاه اول مبتی بر اصول حقوقی بوده و از وجهه حقوقی بالاتری برخوردار باشد بنابراین موسسات حقوقی که ثبت و تشکیل میشوند باید مالیات مقرر برای اشخاص حقوقی را پرداخت کنند که در مقالات این سایت به آن پرداخته شده است.
توصیه پایانی
اما توصیه میشود برای مسائل مالیاتی خود حتما با وکلای آشنا با این حوزه مشورت نمایید زیرا همانطور که مشاهده نمودید اختلافات نظرات بسیار در این حوزه ها باعث میشود تنها وکلای آشنا با رویه های قضایی بتوانند به بهترین نحو در جهت حل مسائل حقوق مالیاتی شما یاری رسان شما باشند.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.