ضمانت های اجرایی عدم ارائه اظهار نامه مالیاتی
ضمانت های اجرایی عدم ارائه اظهار نامه مالیاتی
اظهارنامه مالیاتی فرمی است که از طرف سازمان امور مالیاتی به پرداخت کنندگان و مودیان بر اساس مالیاتی که باید پرداخت کنند داده میشود تا موارد متعددی مانند درآمد ها، هزینه ها، بدهی ها، معافیت ها و سایر موارد درآن درج شده و سپس به اداره مالیاتی صلاحیت دار تسلیم شده و مالیات مربوطه پرداخت گردد. اما در هر نظام حقوقی برای الزام افراد به تعهد و پایبندی به قوانین و مقررات از ابزاری تحت عنوان ضمانت اجرا استفاده میشود. حال در زمینه مالیاتی نیز قواعد گسترده مالیاتی نیازمند ضمانت اجراهایی در جهت تضمین اجرای این مقررات دارد. در این مقاله به ضمانت هایی اجرایی عدم اظهار نامه مالیاتی میپردازیم.
ضمانت های اجرایی عدم ارائه اظهار نامه
عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی بعضی مواقع میتواند منجر به کتمان و مخفی کردن درآمد شود که در این حالت دارای ضمانت اجراهایی به شرح زیر است:
1) عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی توسط پرداخت کنندگان یا مودیانی که قانونا وظف هستند اظهارنامه مالیاتی ارائه نمایند باعث محرومیت این مودیان از نرخ مالیاتی صفر و هرگونه معافیت و مشوق مالیاتی خواهد شد همچنین باید اشاره داشت که طبق بند ت ماده 132 و تبصره 1 ماده 146 قانون مالیات های مستقیم برای اینکه اشخاص حقیقی و حقوقی در مناطق آزاد بتوانند از هرگونه معافیت مالیاتی برخوردار شوند باید اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه کنند.
2) در تمام مواردی که بر اساس مقررات قانون مالیات های مستقیم، مودی مالیات و یا نمایده او مکلف به تسلیم کردن اظهارنامه مالیاتی است، اگر در موعد تعیین شده در قانون اظهارنامه مالیاتی را تسلیم نکند مشمول جریمه غیر قابل بخشودگی معادل سی درصد مالیاتی که باید پرداخت کند برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون و معادل ده درصد مالیات متعلق برای سایر مودیان میباشد. ماده 190 ق.م.م به این موضوع اشاره دارد. همچنین مودیانی که بر اساس قانون باید دفاتر قانونی داشته باشند در صورتی که اظهارنامه، ترازنامه، حساب سود و زیان و دفاتر خود را ارئه نکنند، مشمول جریمه ای معادل بیست درصد 20% مالیات برای هر یک از موارد مذکور خواهند بودو (ماده 193 ق.م.م)
3) مودیان مالیات بر درآمد باید در موعد مقرر اظهارنامه خود را تسلیم کنند، در این صورت مدت مرور زمان مالیاتی یک سوال خواهد بود. اما اگر مودیان از این تکلیف سرپیچی کنند و اظهارنامه منبع درآمد خود را تسلیم نکنند مرور زمان مالیاتی پنج سال از تاریخ سررسید پرداخت مالیات میباشد که طبیعتا به ضرر شخص مودی است.(ماده 156 و 157 ق.م.م)
4) اداره امور مالیاتی بر اساس قانون این اجازه را دارد که برای رسیدگی به اظهارنامه مالیاتی یا تشخیص هرگونه درآمد مودی به اسناد و مدارم و دفاتر مروبط مراجعه و رسیدگی کند. مودی مالیاتی در این حالت موظف است که به تسلیم و ارائه این مدارک اقدام کند و اگر این کار را نکند بعدا دیگر نمیتواند در مواردی که به نفع اوست به این دفاتر و اسناد و مدارک استناد کند. مگر اینکه به طریقی معاوم شود که ارائه این اسناد و مدارک و دفاتر توسط مودی ممکن نبوده. (مواد 227 و 229 ق.م.م)
5) لازم به ذکر است که هزینه های کفن و دفن در حدود عرف، واجبات مالی و عبادی و همچنین دیون محقق شخص متوفی از ما ترک او کسر میشود. شرط اصلی برای کم شدن این هزینه ها از ما ترک ارائه اظهارنامه مالیلاتی میباشد. ( ماده 26 ق.م.م)
6) قانونذار در ماده 274 قانون مالیات های مستقیم مهم ترین جرایم مالیاتی را تعیین نموده است. موضوع برخی از این جرایم به "اظهارنامه مالیاتی" مربوط است. برای مثال:" خودداری نمودن از انجام تکالیف قانونی در مورد تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی که حاوی اطلاعات درآمدی و هزینه ای سه سال متوالی میباشد." "تنظیم دفاتر، اسناد و مدارک خلاف واقع و استناد نمودن به آن مدارک".
نتیجه گیری و پیشنهاد پایانی
اگرچه شخصی با آگاهی کلی از مباحث مالیاتی میتواند برخی از مسائل مالیاتی خود را به خوبی حل کند، اما در بسیاری از موارد بهتر است که به یک وکیل یا مشاور حقوقی متخصص مراجعه کنید. این افراد با داشتن تخصص لازم در زمینه قوانین مالیاتی، میتوانند شما را در مواردی مانند بررسی درستی اظهارنامه مالیاتی، بررسی قراردادها و ترتیبات مالی، حقوق و مزایای مالیاتی، و بهترین روش برای کاهش مالیاتهای پرداختی راهنمایی کنند. همچنین، در صورت بروز نزاعات مالیاتی، وکیل یا مشاور حقوقی متخصص میتواند به شما در دفاع از حقوق شما کمک کند. پس مشورت با تیم حقوقی هم وکیل را فراموش نکنید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.