طلاق به درخواست زوجه به دلیل عقیم بودن مرد
طلاق به درخواست زوجه به دلیل عقیم بودن مرد
حق طلاق به درخواست زوجه به دلیل عقیم بودن مرد یکی از حقوق مهم در عقدنامه و جزء شروط ضمن عقد است و یکی از موارد حق طلاق می باشد، یعنی اینکه اگر زوج نتواند پس از 5 سال زوجه را باردار کند، زوجه می تواند از او جدا شود.
در علم حقوق و در رویه های قضایی به دلیل مصالحی طلاق از جمله حقوق مردان شمرد شده است. در ماده۱۱۳۳قانون مدنی صراحتا این حق را مختص زوج می داند. طلاق درلغت به معنی ترک کردن است و در اصطلاح علم حقوق در مواقعی به کار می رود که دختر و پسری پس از ازدواج تصمیم می گیرند با هم دیگر زندگی نکنند البته اینحقدر مواردی حق هردو وگاهی صرفا حق یکی از آن دو است.
مقدمه
در قانون بیان شده که این تصمیم بر جدایی چه یکطرفه باشد و چه دو طرفه اگر قرار باشد که عملی شود باید تحت عنوان طلاق ثبت گردد. بنابراین ازدواج های سفید چیزی به اسم طلاق ندارند چون هیچ سند و مدرکی به عنوان سند ازدواج ثبت نکردند که حال بخواهندبه عنوان طلاق آن را از بین ببرند و در شناسنامه نیز اسمی از طرف مقابل نیامده است که نیازباشد آن را از شناسنامه حذف کنند. از این نوع ازدواج و روابط به شدت توصیه می گردد پرهیز کنید چون ممکن است دچار آسیب های شدید ناشی از رها شدگی و در نهایت افسردگی شوید.ازدواج در دین اسلام و در عرف امری پسندیده ولی طلاق امری ناپسند ومذموم و ناخوشایند است. پیش از خواندن مقاله برای تک تک خوانندگان سایت هم وکیل آرزوی زندگی بادوام را آرزومندیم.طلاق به درخواست زوجه شامل موارد خاصی می شوند که یکی از آن ها عدم توانایی مرد برای بارور نمودن زوجه است.در این مقاله موضوع نکات طلاق به درخواست خانم صرفا به همین علت را آقا تقدیم حضورتان می نماییم.
بند ۵ ماده 1130 قانون مدنی
اگر به دقت به این ماده نظری بیاندازید متوجه می شوید که قانون گذار تمام مواردی را که زوجه با بهره گیری از آن می تواند طلاق بگیرد را در قالب عسر و حرج ذکر نموده است.یکی از آن مورد می تواند عقیم بودن و عدم ناباروری و ناتوانی زوج در باردار نمودن زوجه باشد.چرا که از موجبات ایجاد سختی و دشواری در زندگی ناکام ماندن حس مادر شدن برای او است.وجود چنین بیماری هایی امروزه متاسفانه در مردان خیلی زیاد شده است و بدلیل ژنتیکی یا مصرف روانگردان ها و یا خوراک نامناسب ایجاد میشود.به هر دلیل که ایجاد شده باشد وجود این بیمای در قانون به زوجه حق می دهد که اقدام به طلاق کند.
موجبات ایجاد عسر و حرج
فلسفه وجود چنین حقی برای زوجه ایجاد عسر و حرج و سختی برای اوست چرا که هر زنی حق دارد مادر شود و نمی توان هیچ زنی را از این حق محروم نمود.گاهی زوجه حتی اقدام به درمان های متعدد و جراحی های خطرناک و سنگین می کند اما باز هم فایده ای ندارد این بدان معنا نیست که چون زوجه جراحی می کند پس مشکل عدم باروری از اوست بلکه زمان هایی که زوج قدرت بارور کردن ندارد با آزمایش های متعدد ورود اسپرم به بدن زوجه و یا گاهی عمل جراحی در بدن او می توانند در برخی موارد به این امر نتیجه ببخشند حتی اگر زوجه بپذیرد که تحت این گونه درمان ها قرار بگیرند ولی مصرف تمام این داروها برای او عوارض جسمانی فراوانی در پی دارد از جمله ریزش مو.
به هرحال درصورت عدم توانایی زوج در بچه دار شدن زن می تواتد با استناد به بند ۵ ماده ۱۱۳۰قانون مدنی الزام شوهر به طلاق را از مرجع قضایی بخواهد. زوجه می توانست با ازدواج با مرد سالمی بدون تحمل هیچ درد و درمانی به صورت طبیعی از همسرش باردار شود.
وجود حق طلاق به علت عقیم بودن مرد در سند نکاحیه و لزوم امضای شروط
به دلیل اهمیت بالای این حق، در سند نکاحیه هم این حق صراحتا بیان شده است. به بند ب قسمت ۱۰ در عقدنامه توجه کنید این بند صراحتا بیان می دارد که اگر تا ۵ سال زوج نتواند زوجه را باردار نماید زوجه می تواند از او جدا شود.این قسمت از عقدنامه شروط ضمن عقد را بیان نموده است و در ۹۰ درصد مواقع زوجین زمان عقد آن را امضا نموده اند.پس اگر زوجین این بند از عقدنامه را امضا نموده باشند زوجه می تواند با استناد به همین بند به دادگاه مراجعه کرده و طلاق بگیرد.
پرسش : آیا زوج می تواند بند حق طلاق به علت عقیم بودن مرد از عقدنامه را امضا نکند و عدم امضای زوج چه خللی به عقدنامه می زند؟
همانطور که قسمت ب عقدنامه بند ۱۰ را مشاهده می کنید بدانید که این بند در تمام عقدنامه ها وجود دارد و جزو شرایطی است که زوجین می توانند هرکدام از بندها را امضا نکنند و اگر این بند امضا نشود زوجه فقط به استناد ماده ۱۱۳۰ که موجب ایجاد عسر و حرج برای او می شود می تواند طلاق بگیرد ولی عدم امضای این بند از موجبات انحلل نکاح نیست و زن نمی تواند به موجب این که زوج این بند را امضا نکرده است طلاق بگیرد بلکه علت طلاق او ایجاد عسر و حرج است.
طلاق به علت عقیم بودن مرد و شرط گذشت 5 سال از زندگی مشترک
در بند ۱۰بخش ب سند ازدواج شرط عدم باروری زوج را ۵ سال عنوان نمودند یعنی باید ۵سال بگذرد و در تمام این سال ها زوجین اقدام به بارداری نموده باشند ولی این موضوع بارداری محقق نشده باشد.و طی پیگیری ها متوجه این بیماری در زوج شده باشند.بعد از ۵ سال هم همچنان این حق برای زوجه باقی است.
یعنی اگر مدت زمان زندگی زوجین بیشتر از ۵ سال باشد و آن ها بالفرض ۱۰ سال زندگی کرده باشند و باز هم زوج نتواند بچه دار بشود مستند قانوتی زوجه برای طلاق علاوه بر ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی این بند از عقدنامه می باشد اما آن چه مهم و حیاتی است گذشت5 سال از زندگی مشترک است.
باراثبات دعوا طلاق به دلیل بچه دار نشدن مرد
در دعوای طلاق به درخواست زوجه ،درواقع خانم مدعی دعوا محسوب می شودو طبق قاعده فقهی که بیان میدارد که برای اثبات دعوا مدعی باید دلیل بیاورد پس خانم در این دعوا باید اثبات کند که آقانابارور است.
طلاق به درخواست زوجه مخصوص چه نوع طلاقی است؟
اگر طلاق به درخواست خانم باشد و رای هم به نفع ایشان صادر شود این طلاق از نوع خلع است.در طلاق خلع زوجه علاقه ای به زندگی با شوهر ندارد در جایی که زوجه مهریه خود را می بخشد طلاق از نوع خلع می باشد که اگر دفعه ی اولی باشد که زوجین جدا شده اند از یکدیگر پس نام آن خلع نوبت اول می باشد.
معمولا در طلاق به درخواست خانم حتی اگرزوجه مهریه خود را نبخشد قضات در رای ذکر می کنند که بالفرض مبلغ هزار تومان از طرف خانم به آقا بخشیده شد تا نوع طلاق خلع شود چون طلاق خلع در مواردی است که زن با پرداخت مبلغی هرچند ناچیز یا سنگین کراهت خود را از مرد تحت عنوان دادخواست طلاق اعلام می کند.
عقیم بودن مرد و ارجاع به پزشکی قانونی
پزشکی قانونی مرجع قابل اعتمادی است که قضات می توانند به آن اعتماد کنند پزشکی قانونی با انجام آزمایشات پزشکی مخصوص این عیب را در مردان تشخیص می دهد.پس حتما زوجه در دادخواست خود باید درخواست ارجاع به پزشکی قانونی نماید.
روشن شدن تکلیف حق وحقوق مالی زوجین وحضانت فرزندان
در طی مسیر طلاق اگر نظر قاضی به صدور طلاق باشد در همه نوع طلاق ها لازم است که تکلیف حق و حقوق موجب زوجیت مشخص گردد.بنابراین اگر زوجین در این خصوص توافق داشتند که همان اعمال می شود در صورت عدم توافق نیازمند پیگیری های قضایی برای تمام حقوق مالی و حضانت است.
صحبت نهایی
اثبات عدم باروری زوج گاهی با مشکل مواجه می گردد چرا که او راضی به مراجعه به پزشکی قانونی و انجام آزمایشات نمی شود دراین شرایط بهتر است از مشاوره و مراجعه به وکلای سایت هم وکیل از وکلای متخصص در امر حق طلاق برای روش تر شدن راه کمک بگیرید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.