الزام شهرداری در مورد اجرای تصمیم کمیسیون توافقات شهرداری

الزام شهرداری در مورد اجرای تصمیم کمیسیون توافقات شهرداری

وحید نراقی پور

الزام شهرداری در مورد اجرای تصمیم کمیسیون توافقات شهرداری

در این مقاله به بررسی موضوع الزام شهرداری در مورد اجرای تصمیم کمیسیون توافقات شهرداری و همچنین نحوه مالکین به تصمیمات این کمیسیون می پردازیم .

بخشی از اراضی یا املاک خصوصی را تملک کند این تملک اراضی خصوصی صرفا برای اجرای طرح های عمرانی و عمومی شهرداری که این اراضی در مسیر آن ها قرار گرفته می باشد البته مطابق قانون شهرداری موظف است برای اجرای این طرح ها و تملک اراضی خصوصی رضایت مالکین این اراضی را جلب نماید و تملک این اراضی حتما با رضایت مالکین صورت پذیرد اما گاهی مالکین خصوصی راضی به تملک شهرداری و اجرای طرح های عمومی در ملک خود نمی باشند و شهرداری نمی تواند در این خصوص رضایت آن ها را جلب کند.

مقدمه

شهرداری ها با رعایت ضوابط و مقررات شهر سازی از جمله اقدامات آن ها ایجاد شهر و خیابان ایجاد فضا های عمومی و ایجاد کوچه ها، فضا های سبز و امثال آن از وظایف شهرداری ها برای توسعه ی شهر ها می باشد و شهرداری چون یک نهاد عمومی که زیر نظر دولت انجام وظیفه می کند باید برای توسعه شهر ها طرح های عمرانی و عمومی را داشته باشد که برای ایجاد این طرح ها و برنامه ها تحت عنوان طرح های تفصیلی و هم چنین برای انجام هرچه بهتر وظایف خود وارائه ی خدمات و شهروندان گاهاً ناچار است.

اجرای تصمیم کمیسیون توافقات شهرداری

در این مورد مطابق (ماده 8 لایحه ی خرید و تملک اراضی و املاک) که در مسیر طرح های عمومی و عمرانی هستند این املاک به وسیله ی شهرداری تملک شده اما چون رضایت مالک یا مالکین آن ها را نگرفته و مالکین راضی به این تملک نشده اند در این حالت قیمت زمین مورد نظر توسط کارشناسان رسمی دادگستری متشکل از هیأت 3 نفره مشخص می شود و بعد از تعیین قیمت شهرداری مطابق ضوابط و مقررات باید به جهت خرید این املاک برای انجام طرح های عمومی خود به مالک یا مالکین ابلاغیه به صورت کتبی ارسال نماید. سپس شهرداری به جهت خرید این املاک باید به وسیله ی الصاق آگهی خرید و همچنین نشر آگهی به وسیله ی روزنامه اقدام نماید. 

مشروح آگهی منتشر شده به وسیله ی شهرداری بدین شکل است که از مالک یا مالکین این املاک و اراضی دعوت شده تا برای اجرای طرح های عمومی و عمرانی شهرداری ظرف مدت یک ماه از تاریخ نشر آگهی به منظور انجام معامله و خرید این اراضی توسط شهرداری مراجعه نمایند . چنان چه مالکین این اراضی و املاک در این مهلت یک ماه مشخص شده در آگهی برای انجام معامله املاک خود و خرید توسط شهرداری مراجعه ننمایند  در این صورت شهرداری مکلف است بار دیگر از مالک دعوت به عمل بی آورند برای خرید ملک او و انجام معامله این بار مهلتی که شهرداری به مالک می دهد برای انجام معامله 15 روز می باشد . لازم به توضیح است شهرداری زمانی می تواند مطابق ضوابط و مقررات اقدام به تملک اراضی خصوصی برای اجرای طرح های عمومی و عمرانی خود کند که اجرای این طرح ها ضرورت و فوریت داشته باشد.

اقدام شهرداری برای تملک اراضی خصوصی

چنانچه شهرداری اقدام به تملک املاک خصوصی بنماید بدون این که قصد اجرای طرح های عمومی یا عمرانی را داشته بشد این اقدام شهرداری نوعی اعمال مالکیت به وسیله ی قوه ی قهریه می باشد و نمی تواند آن را داخل در قانون طرح های عمومی دانست و این اقدام خلاف قانون و مقررات می باشد و چنان چه شهرداری بدون وجود طرح های عمومی اقدام به توافق با مالک برای تملک خود نماید چون این اقدامات و تملکات برای اجرای طرح های عمرانی نمی باشد پس این توافقات باطل و غیر نافذ می باشند .

اگر اقدام شهرداری برای تملک اراضی خصوصی بدون وجود طرح های عمومی باشد دعاوی در این خصوص در صلاحیت داگاه عمومی است اما چنان چه شهرداری به جهت اجرای طرح های عمومی اقدام به تملک املاک خصوصی نماید چون این اقدام اعمال حاکمیت از طرف شهرداری تلقی می شود مرجع صالح به رسیدگی در خصوص این دعاوی دیوان عدالت اداری است . 

 

اعتراض به دیوان عدالت اداری در خصوص اقدام شهرداری برای تملک اراضی خصوصی

دیوان عدالت اداری تنها مرجع قضایی در کشور می باشد که در راستای اجرای اصل 173 قانون اساسی به جهت رسیدگی به اعتراضات و شکایت تمام مردم در مورد ادارات دولتی یا مأمورین آن ها در مواقعی که تصمیمات و اقدامات آن ها بر خلاف شرع یا قانون باشد می توان در آن در این گونه موارد شکایت مطرح کرد ؛ پس اگر مردم در اداره های دولتی یا اقدامات مأمورین این ادارات با مقرره یا آیین نامه ای یا تصمیماتی مواجه شدن که خلاف قانون و موجب تضیع حقوق آن ها می شود می توانند در دیوان عدالت اداری بر علیه این گونه ادارات یا مأمورین آن ها طرح شکایت کنند. 

دیوان نیز صرفاً در مواردی که قانون خاص راجع به آن موضوع تعیین و تکلیف نکرده باشد مطابق مقررات و ضوابط خود اقدام به رسیدگی می نماید. 

توصیه ی آخر

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود که با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.