الزام در مورد پایان کار تجاری

الزام در مورد پایان کار تجاری

وحید نراقی پور

الزام در مورد پایان کار تجاری

مالکین اگر قصد تغییر کاربری ملک مسکونی به تجاری یا ساحت ملک تجاری دارند الزام به صدور پروانه ساخت و الزام در مورد پایان کار تجاری امری لازم است. 

امروزه با گسترش شهر ها واژه ی ساخت و ساز بسیار به گوش می خورد. افزایش جمعیت با تغییرات سبک زندگی و رشد شهر نشینی مقوله ی جدیدی را تحت عنوان ساخت و ساز به وجود آورده است. هرچند در گذشته نیز ساخت و ساز وجود داشته اما به معنای امروزی و با شکل و تنوع این سال ها نبوده است.

 

مقدمه

با توسعه ی شهر ها امکان دسترسی شهروندان به اماکنی که به عنوان بازار یا خدمات دیگر تعیین شده اند. سخت شده به همین جهت در تمامی خیابان های محله های آن به دلیل تقاضای زیاد برای خرید اجناس و خدمات مغازه هایی یا پاساژ های تجاری احداث شده است.

قطعاً اساسی ترین دلیل برای این مالکین به جهت ساخت اماکن تجاری تقاضای زیاد خرید اجناس و خدمات در این محله های می باشد. با افزایش جمعیت همواره نیاز به مسکن نیز افزایش پیدا می کند و این نیاز باعث می شود تا اقداماتی مانند ساخت و ساز گسترش پیدا کند و همان گونه که این روز ها در شهر ها شاهد ساخت و ساز هایی به شکل انبوه و یا با تراکم زیاد هستیم. 

تغییر کاربری از مسکونی به تجاری و صدور پروانه ساخت

برای تغییر کاربری از مسکونی به تجاری مقررات و ضوابط خاصی معیین شده است . مالکین اگر قصد تغییر کاربری ملک خود از مسکونی به تجاری دارند یا می خواهند اقدام به ساخت ملک تجاری بنمایند باید مطابق مقررات ابتدا پروانه ی ساخت ملک را دریافت کنند و بعد از اخذ پروانه اقدام به ساخت ملک تجاری خود بنمایند. 

شهرداری های هر محل مرجعی است که متقاضیان به آن ها مراجعه کرده برای اخذ پروانه این شهرداری ها نیز مطابق ضوابط قانونی در صورت دارا بودن شرایط اقدام به صدور پروانه می نماید . هم چنین اگر مالک بخواهد کاربری مسکونی ملک خود را به تجاری تغییر بدهد با مراجعه به شهرداری باید تقاضای صدور پروانه تغییر کاربری بنماید. 

هر گونه اقدام خارج از پروانه و یا هرگونه تغییر در نوع کاربری در پروانه یا متراژ مشخص شده در آن از جمله موارد تخلفات ساختمانی به شمار آمده و در کمیسیون ماده 100 نسبت به آن تصمیم گیری می شود. 

درخواست تغییر کاربری به دفتر خدمات نو سازی شهرداری 

پس اگر مالک قصد تغییر کاربری ملک خود را از کاربری مسکونی به تجاری را داشته باشد با مراجعه به قسمت خددمات نو سازی شهرداری و اراده ی درخواست خود تغییر کاربری را ثبت می نماید . با مراجعه ی متقاضی به دفتر نو سازی شهرداری و تکمیل فرم مربوطه که در بر گیرنده ی مشخصات مالک و ملک مربوطه ، کاربری فعلی و کاربری ای که مورد درخواست متقاضی می باشد درخواست تغییر کاربری در این دفتر ثبت و دفتر خدمات نو سازی این درخواست را بررسی می کند . چنان چه دفتر با درخواست متقاضی موافقت کند این اداره به وسیله ی کارشناسان خود اقدام به بازرسی محل می نماید تا به وسیله ی کارشناسان تمامی جوانب مورد بررسی قرار بگیرد از جمله این که ملک مورد تقاضای تغییر کاربری شرایط و امکانات کاربری جدید را دارد یا خیر؟ و یا در صورت تغییر کاربری از مسکونی به تجاری مشکلاتی برای ملک ایجاد نشود و اگر ملک مورد نظر تخلفی نداشته باشد و تمامی شرایط و مقررات نیز رعایت شده باشد با تغییر کاربری موافقت می شود . اما چنان چه تخلف ملک پدیدار شود ابتداء باید به تخلفات رسیدگی و از آن ها رفع تخلف شود و با داشتن شرایط لازم به جهت تغییر کاربری اداره ی نو سازی برای تهیه ی نقشه به مالک اعلام می نماید.

بعد از ارائه ی نقشه توسط متقاضی و بررسی اداره ی نو سازی و تطابق ملک با نقشه ی ارسالی معین شود. اداره ی نو سازی با صدور پروانه ی تجاری موافقت می نماید.

اعتراض در دیوان عدالت اداری در مورد صدور پروانه پایان کار تجاری

چنان چه متقاضی تمامی مقررات قانونی را رعایت نماید اداره ی نوسازی مکلف به موافقت صدور پروانه می باشد . اگر اداره ی نو سازی علی رقم انجام کلیه ی دستورالعل های لازم به وسیله ی مالک به جهت تغییر کاربری همکاری لازم را با وی ننماید مالک می تواند از طریق شهرداری و یا کمیسیون تغییر کاربری پیگیری نماید و بعد از اتمام مراحل ساخت یا نو سازی در مکان تجاری اداره ی نوسازی مکلف است برای آن مکان تجاری پایان کار تجاری صادر نماید در غیر این صورت مالک می تواند در دیوان عدالت اداری نسبت به تصمیم شهرداری شکایت کنند.

 توصیه ی آخر

به دوستان و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.