الزام به صدور بهره برداری برای چاه محفوره

الزام به صدور بهره برداری برای چاه محفوره

وحید نراقی پور

الزام به صدور بهره برداری برای چاه محفوره

قانون گذار برای مدیریت درست آب قوانینی را در خصوص صدور پروانه برای چاه ها وضع کرده و کشاورزان و بهره برداران الزام به صدور بهره برداری برای چاه محفوره می باشند.

با کاهش بارش باران وبرف در کشور آب های سطحی بسیار کم شده اند. همچنین الگوی مصرف زیاد در کشورمان بسیار بالا تر از مصرف جهانی می باشد این موضوع باعث شده کشور ما با کمبود آب مواجه باشد از این رو قانون گذار مجبور به وضع مقرراتی به جهت استفاده ی صحیح و اصولی از آب را وضع کرده است و اگر این مقررات وضع نمی شد یا از سوی اشخاص رعایت نشود با افزایش مصرف بیش از اندازه ی آب مواجه خواهیم بود. در مقاله اعتراض در خصوص عدم موافقت با لایروبی چاه پرداختیم، در این مقاله ما به بررسی الزام به صدور بهره برداری برای چاه محفوره می پردازیم.

مقررات حفر چاه 

از جمله مواردی که قانون گذار برای مدیریت درست آب وضع کرده صدور پروانه برای چاه ها می باشد؛ چرا که اگر این موضوع سامان دهی نمی شد با هدر رفتن بیش از اندازه ی آب به وسیله ی احداث چاه های گوناگون که پروانه ای برای آن اخذ نشده مواجه خواهیم بود. در همین راستا قانون گذار قوانین و مقرراتی را برای کنترل عدم مصرف بیهوده ی آب و سامان دهی آن وضع نموده است. از جمله قوانینی که در این راستا وضع شده می توان به قانون تعیین و تکلیف راجع به چاه های آب بدون پروانه و یا قانون توزیع عادلانه ی آب اشاره کرد. 

قانون گذار برای چاه هایی که بدون اخذ پروانه ایجاد شده اند شرایطی برای صدور پروانه مقرر کرده و چنانچه اشخاص این شرایط را رعایت کنند سازمان مکلف به صدور پروانه می باشد و در غیر این صورت با عدم رعایت شرایط مقررات قانونی ضمانت اجرایی برای صاحبان چاه های بدون پروانه در نظر گرفته است.

شرایط لازم برای صدور پروانه ی بهره برداری از حفر چاه 

مطابق (ماده 3 این قانون توزیع عادلانه ی آب) اشخاص برای تقاضای صدور پروانه باید مجوز های لازم را از وزارت نیرو اخذ نماید و وزارت نیرو با بررسی خصوصیات و شرایط اقدام به صدور پروانه می نماید. همچنین این قانون مناطق را به دو قسمت مناطقی که برای حفر چاه ممنوع می باشند و مناطقی که برای حفر چاه غیر ممنوع می باشند تقسیم نموده است که مطابق ماده 5 همین قانون متقاضیان برای مناطقی که برای حفر چاه غیر ممنوع اعلام شده تا ظرفیت 25 متر مکعب برای استفاده از موارد بهداشتی، شرب، آبیاری باغچه نیاز به دریافت پروانه برای حفر چاه از وزارت نیرو ندارد پس وزارت نیرو نمی تواند مانع حفر چاه این اشخاص بشود و بهره برداری آنان را منوط به دریافت پروانه بنماید اما متقاضی حتماً باید در این گونه موارد که نیاز به اخذ پروانه ندارد ولی حفر چاه را به وزارت نیرو اطلاع دهد. در مورد متقاضیان که درخواست حفر چاه در مناطق ممنوعه را دارند مطابق ماده 5 همین قانون ابتدا باید به وزارت نیرو مراجعه و موافقت کتبی آنرا اخذ نمایند و در این حالت دیگر نیاز به دریافت پروانه ی بهره برداری ندارند. 

شرایط صدور پروانه ی بهره برداری از چاه مطابق قانون تعیین و تکلیف چاه های فاقد پروانه 

مطابق ماده 4 آیین نامه ی این قانون بعد از بررسی کمیسیون و وجود شرایط زیر پروانه ی بهره برداری را صادر می نماید:

 -باید ظرفیت آب های زیر زمینی رعایت شود.

 -به عمومات و دیگران اضراری وارد نشود. 

 -میزان آب دهی چاه رعایت شود. 

بنا بر تبصره ی ماده 4 آیین نامه با داشتن ظرفیت آب های زیر زمینی به تناسب قدمت چاه که حفر شده و بنا بر الویت مصرف چه به صورت باغی یا زراعی برای چاه های کشاورزی که فعال می باشند و پروانه ندارند پروانه ی بهره برداری صادر میشود.

شکایت در خصوص صدور بهره برداری برای چاه

با توجه به مطالب گفته شده بادرخواست متقاضی و داشتن شرایط وی برای صدور پروانه سازمان آب مکلف به صدور پروانه برای متقاضی می باشد و چنانچه متقاضی شرایط گفته شده را دارا باشد اما سازمان آب از صدور پروانه برای متقاضی امتناع نماید وی می تواند در دیوان عدالت اداری به جهت عدم صدور پروانه بهره برداری برای چاه محفوره طرح شکایت کند. 

توصیه ی آخر 

به تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.