روش های وصول مالیات
روش های وصول مالیات
انواع روش های وصول مالیات شامل روش تقسیط بدهی مالیاتی، روش خوداظهاری و پرداخت مالیات، روش همکاری با سازمان مالیاتی، روش پرداخت داوطلبانه، روش قهرآمیز وصول مالیات، روش وصول مالیات از طریق تخفیف و بخشودگی عمومی مالیاتی، روش وصول مالیات از طریق ابطال تمبر تقسیم می شود.
دولت ها از مالیات به عنوان یک ابزار برای رسیدن به اهداف اقتصادی و اجتماعی استفاده میکنند. اما امروزه، بیشتر تمرکز به تأمین درآمد دولت از طریق مالیات میرود. چرا که با داشتن درآمد مالیاتی، دولت میتواند وظایف خود را بهتر انجام دهد. برای همین، برنامههای درازمدت، میان مدت و بودجه سالانه دولتها، به ویژه در کشورهای توسعه یافته، با توجه به درآمدهای مالیاتی تنظیم میشوند.
مقدمه وصول مالیات
البته، وصول مالیات توسط دولتها و نحوهی مصرف آن، باعث میشود که دولتها در برابر مردم بیشتر پاسخگو باشند. چگونگی جمع آوری کردن یا وصول مالیات برای کشور ها همیشه حائز اهمیت بوده. چون بسیار مهم است که در دوره های زمانی متفاوت و همچنین موقعیت های مختلف با روشی مناسب و سریع مالیات ها جمع آوردی گردد. در این مقاله به برخی روش های وصول مالیات توسط دولت اشاره میشود.
انواع روشهای وصول مالیات
در پایین به توضیح روشهای وصول مالیات می پردازیم.
-روش تقسیط بدهی مالیاتی
در این روش، دولت به مؤدیانی که قادر به پرداخت بدهی مالیاتی خود به صورت نقد و یکجا نیستند، کمک میکند و به تقسیط بدهی آنها میپردازد. با توجه به مقررات ماده ۴۰ قانون مالیات ها، دولت میتواند به مشمولان مالیات بر ارث که قادر به پرداخت مالیات خود نیستند، با اخذ تضمین معتبر، قرار تقسیط بدهی آنها را تا مدت ۳ سال صادر کند. همچنین، بر اساس ماده ۱۶۷ قانون سازمان مالیاتی، سازمان مالیاتی میتواند بدهی مالیاتی و جرایم مربوطه مؤدیان را تا سه سال تقسیط کند.
-روش خوداظهاری و پرداخت مالیات
روش پرداخت مالیات به این صورت است که شما باید به طور خودجوش اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان مقرر به اداره مالیات تحویل دهید و مبلغ مالیات مربوط به شما را در زمان تعیین شده پرداخت کنید. به عنوان مثال، افرادی که به ارث میرسند باید طبق ماده ۲۶ و ۲۸ قانون مالیاتها و صاحبان املاک باید طبق ماده ۸۰ و شرکتها باید طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیاتها، اظهارنامه مالیاتی خود را تحویل دهند و مالیات مربوط به خود را پرداخت کنند.(آموزش تصویری ثبت نام اظهار نامه مالیاتی سال 1402)
-روش همکاری با سازمان مالیاتی
به این معنی است که مؤدیان با سازمان امور مالیاتی همکاری می کنند تا مالیات خود را واریز کنند. به عنوان مثال، سازمان مالیاتی می تواند در برخی از صنایع و مشاغل در سال های خاص، در نقاطی که مشخص کرده، مالیات مربوط به برخی از افراد را با توافق اتحادیه مربوطه تعیین کرده و آن را وصول کند. همچنین، ماده ۱۸۶ قانون مالیاتها، در مورد همکاری تشکلهای صنفی و مجامع حرفهای در وصول و پرداخت مالیات و پرداخت یک درصد از مالیات وصول شده به عنوان پاداش برای آنها صحبت میکند.
-روش پرداخت داوطلبانه
روش پرداخت داوطلبانه به معنی این است که در شرایط اضطراری، دولتها به مردم امکان میدهند تا به صورت داوطلبانه یا به دلایلی مختلف، بدهی مالیاتی خود را تمام یا به صورت قسطی پرداخت کنند. این روش پرداخت در لایحه تأدیه و تسویه مالیاتی پس از انقلاب اسلامی در سال ۵۸ مطرح شد.
-روش قهرآمیز وصول مالیات
روشهای قهرآمیز وصول مالیات، برای مقابله با مؤدیانی که از پرداخت مالیاتهای قانونی خودداری میکنند و باعث اتلاف وقت و منابع میشوند، استفاده میشود. در این روش، با توقیف اموال یا مسدود کردن حسابهای بانکی و سایر روشهای مشابه، این مؤدیان متخلف و بدحساب مجبور به پرداخت مالیاتهای قانونی و قطعی میشوند. این روش وصول مالیات، در مواد ۲۱۰ تا ۲۱۸ قانون مالیاتهای مستقیم تنظیم شده است.
-روشوصول مالیات از طریق تخفیف و بخشودگی عمومی مالیاتی
در برخی موارد، دولت با اعطای تخفیف یا بخشودگی برای مؤدیان، از طریق سایت مالیاتی، سعی میکند آنها را به پرداخت بدهیهای مالیاتی معوق ترغیب کند. با این روش، به جز اصل و جرایم، بدهیهای معوق نیز قابل بخشوده شدن هستند. به عنوان مثال، با توجه به ماده ۱۳۰ قانون مالیاتها و تبصره آن (اصلاحیه ۸۰/۱۱/۲۷)، حکم بخشودگی برای مالیاتهای معوق صادر میشود. همچنین، در تبصره ماده ۱۷۴ قانون مالیاتهای مستقیم، حکم مشابهی برای مالیاتهای قبل از سال ۱۳۶۴ وجود دارد. با این روش، علاوه بر تامین منابع مالی، پروندههای مالیاتی نیز مختومه میشوند.
-روش وصول مالیات از طریق ابطال تمبر
در برخی موارد، به منظور جلوگیری از مراجعات و افزایش سرعت وصول مالیات، از روش ابطال تمبر استفاده میشود. این روش، با توجه به مواد ۴۲ تا ۵۱ قانون مالیاتهای مستقیم در خصوص حق تمبر، مقررات اجرایی آن و همچنین ماده ۱۰۳ این قانون که به حق تمبر و کلاهای حقوقی مربوط میشود، انجام میشود. البته در برخی موارد، این روش به عنوان مالیات تکلیفی تلقی میشود.
توصیه پایانی
این موارد، فقط بخشی از روش های وصول مالیات میباشند. برای آشنایی دقیق با تمام روش های وصول مالیات و همچنین پیچ و خم های آن حتما با مشاورین حقوقی و وکلای متخصص مالیاتی مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.