تغییر خواسته از طلاق یکطرفه به طلاق توافقی

تغییر خواسته از طلاق یکطرفه به طلاق توافقی

شکیبا کاظمی

تغییر خواسته از طلاق یکطرفه به طلاق توافقی

ماده 1133 قانون مدنی چه می گوید.این ماده بیانگرحق مرد برای جدا شدن است. هر مردی می تواند این ماده را مستند قانونی برای جدا شدن قرار دهد.اما طلاق همیشه یک طرفه انجام نخواد شد مطابق ماده1130 قانون مدنی زن اگر در عسر و حرج باشد می تواند با اثبات این سختی از قاضی خواهش نماید که او را مطلقه سازد که در حکم این چنین نوشته می شود که مرد باید طلاق دهد یعنی به طلاق دادن خانم خود مجبور می شود.اما گاهی طرفین با هم به توافق می رسند که زندگی مشترک را پایان دهند در این موارد 3 نوع راه از طلاق را می توانند طی می کنند.یا زوج می تواند با حضور در دفترخانه اسناد رسمی به زوجه حق طلاق دهد که ارکان و شرایط آن در سایر مقالات این سایت بررسی می شود. راه بعدی این است که زوجین در سایت تصمیم ثبت نام کنند.

مقدمه

در مقاله های پیشین در خصوص سایت تصمیم، توضیحات به طور کامل ارائه شده است.با ورود در این سایت و ثبت نام در آن به زوجین نوبت داده می شود که با حضور در مراجع اختصاصی مسائل و چالش های خود را حل نمایند زمانی که در این مراکز می روند زن و شوهر تصمیم می گیرند که نظرشان بر طلاق است یا خیر اگر نظرشان عوض نشد با گواهی این مراکز به دادگاه باید مراجعه کنند که این طلاق توافقی از راه مستقیم است ولی چون این راه کمی طولانی است گاهی وکلا راه های دیگر را که سریعتر است امتحان کرده و یا پیشنهاد می دهند. دراین مقاله به راه های دیگر هم می پردازیم.

طلاق به درخواست زوج  و تغییر خواسته به طلاق توافقی

اگر هردو طرف تصمیم بر جدایی دارند می توانند این طور دعوا را شروع کنند که زوج دادخواست طلاق را به صورت یکطرفه مطرح کند و سپس بعد از ثبت دادخواست و ارجاع پرونده به شعبه وهمچنین ابلاغ به زوجین برای تشکیل جلسه اگر همچنان تصمیم زوجه این باشد که جدا شود می تواند در زمان حضور در جلسه بگوید که من طلاق را تحت شرایطی قبول دارم و برگه ای که از قبل از جلسه میان طرفین مکتوب شده است را ارائه دهد.

منظور از برگه توافقات در طلاق توافقی چیست ؟

منظور از این برگه برگه ی توافقات است در سایر مقاله ها هم توضیح دادیم که در زمان طلاق باید تکلیف رد و بدل های مالی میان زوجین و فرزندان آنها یعنی همان حضانت مشخص گردد بنابراین قبل از تشکیل چنین جلسه ای زوجین باید طی جلسه ی دوستانه ای درمورد مسائل خود توافق کنند مسائلی که باید توافق کنند شامل مشخص کردن تکلیف نفقه زوجه و نفقه فرزندان، اجرت المثل زوجه،نحله زوجه،مهریه او و حق تنصیف ودر نهایت حضانت فرزندان.باشد.زوجین می توانند این توافقات را برروی یک برگه عادی بنویسند و یا بر روی سربرگ وکلا بنویسند و یا می شود که این برگه به دست خط وکلا نوشته شود و زجین آن را امضا کنند و یا اصلامی تواند این برگه تایپ شده باشد و زوجین فقط آن را امضا کنند.در صورت دیگر بهتر است این برگه در دفتر اسناد رسمی تنظیم شود و درواقع ثبت رسمی شود هرچند که اگر در برگه ی عادی هم ذکر شود هیچ کدام نمی تواند از آن تخلف کند ولی تنظیم در دفترخانه اسناد رسمی درحکم سند رسمی می شود و بالتبع اعتبار بیشتری دارد اما البته کمی هزینه بر است. اگر زوجه بخشی از مهریه خود را دریافت نموده و خواهان ابرا مابقی آن است  و یا می خواهد مابقی را طی توافقاتی قسطی از همسر مطالبه کند و یا این که می خواهد  کل آن را یکجا مطالبه کند و همسر هم بر این موارد موافقب است باید در تواق نامه به این موضوع اشاره بنمایند.اگر زوجه خواهان نفقه گذشته و حال خود است می تواند مبالغی با توافق از همسر به عنوان نفقه قبول کرده و دیگر نسبت به نفقه ادعایی نداشته باشد یا در خصوص اجرت المثل هم وضع به همین منوال است.

ذکر تغییر خواسته در طلاق توافقی

نکته مهم آن که در سربرگ وکلا یا درهمان برگه عادی باید حتما ذکر شود که مطابق ماده98 قانون آیین دادرسی مدنی تغییر خواسته انجام شده است و دعوا از طلاق یکطرفه به طلاق توافقی تغییر می کند.بعد از ارائه این برگه به قاضی شعبه درصورتی که تمام بندهای آن قانونی باشد و ابهامی در آن موجود نباشد قاضی دستور ثبت در پرونده را می دهد واین چنین است که به طلاق توافقی وتعییر خواسته رضایت می دهد البته برخلاف متن صریح ماده فوق متاسفانه برخی از قضات به طلاق توافقی به این شکل رضایت نداده و معتقدند باید حتما مراحل مشاوره رفتن در طلاق توافقی طی شود. 

وجود امر داوری و یا مشاوره در موضوع طلاق توافقی

داوری در طلاق برای زمانی است که طلاق به صورت یکطرفه ثبت شود وادامه یابد ولی زمانی که طلاق تواافقی باشد و یا در جلسه اول تغییر خواسته صورت بگیرد دیگر طرفین نیاز به داوری در پرونده ندارند باید به قسمت مشاوره در همان مجتمع مراجعه کنند مشاوره مانند همانند داور خواسته های طرفین رامی نویسد و در نهایت در برگه ای ذکر می کند که سازش بین زوجین محقق نشده و آن را مهر و امضا می کند و همین برگه را روی پرونده قرار می دهد درواقع این اقدام مانند اقدام داور اقدامی نمایشی است کعه رویه به همین شکل است و باید انجام شود.

اجرای طلاق توافقی

اگر نوع طلاق به توافقی تغییر کند بعد از صدور رای هم همچنان شما زوجین باید باهم به دفترخانهمراجعه کنید اگر یکی از زوجین تصمیم بگیرد که به دفترخانه نرود و در زمان اجرای صیغه طلاق آن جا نباشد باید حتما وکیلی برای خود تعیین کند که به جای او در دفترخانه حاضر شود عدم حضور وعدم همکاری یکی از زوجین صدور حکم طلاق را بی فایده می نماید.در چنین شرایطی ناچارهستید دعوای طلاق را مجددا یکطرفه ثبت بنمایید و راه را مجددا طی کنید!

طلاق به درخواست زوجه و تغییر آن

فرقی نمی کند که زوج طلاق را ثبت نموده یا زوجه به هر حال زوجین می توانند با رعایت شرایط فوق در جلسه حاضر شده و نوع طلاق را به توافقی تغییر دهند. 

نمونه پرونده درخواست طلاق زوج و مخالفت زوجه

در پرونده ای طلاق به درخواست آقا مطرح شده بود در این پرونده خانم راضی به طلاق نمی شد و آقا هم همچنان نظر خود را تغییر نمی داد نهایتا قای شعبه با صحبت با خانم او را راضی به طلا توافقی نمود طلاق از نوع یکطرفه به توافقی تغییر نمود و حکم صادر شد ولی در نهایت زوجه که راضی به طلاق نبوددر دفترخانه حاضر نشد و چون طلاق توافقی شده بود و یکی از ارکان طلاق توافقی توافق بر همه چیز آن هم تا آخرین مرحله است پس حال که زوجه دیگر با زوج توافق ندارد زوج ناچار شد این راه را دوباره یکطرفه طی کند.

نتیجه گیری

امکان تغییر خواسته از طلاق یکطرفه به توافقی وجود دارد تلاش کنید حتما با وکیل متخصص در حوزه طلاق توافقی مشورت نموده تا او قاضی را به پذیرش چنین تغییر خواسته اقناع کند.