اعتراض در مورد مبالغ اضافه ی دریافتی گمرکی

اعتراض در مورد مبالغ اضافه ی دریافتی گمرکی

وحید نراقی پور

اعتراض در مورد مبالغ اضافه ی دریافتی گمرکی

میزان اخذ مالیات به وسیله ی گمرک مطابق نرخ مصوب به ازای هر محصول گرفته می شود ، چنانچه صاحب کالا متوجه ی اخذ مبلغ اضافی توسط گمرک شود می تواند در این خصوص اقامه دعوا کند.

گمرک ؛ از جمله مهم ترین منابع درآمدی دولت ها که عمده ی واردات و صادرات در آن مرکز انجام می شود گمرک می باشد .محاکم و دولت حساسیت و تمرکز بالایی به جهت تائید قیمت بر روی کالا های وارداتی و کالا های صادراتی دارد و هدف از این ارزش گذاری و حساسیت پیش گیری از تخلفاتی مانند کم فروشی و گران فروشی است.

به جهت حفظ ثبات اقتصادی باید مدیریت صحیح منابع در کشور ایجاد شود و برای کنترل قیمت ها اقدامات مناسبی اعمال شود . از این رو برای جلو گیری از این مشکلات و نظارت دقیق بر آن ها سازمانی تحت عنوان گمرک شکل گرفته است. 

 

مالیات و عوارض بر کالا درگمرک چگونه است ؟

همان طور که گفته شد تمرکز بالای دولت برای تعیین ارزش کالا های صادراتی و وارداتی به جهت جلوگیری از تخلفات گران فروشی یا کم فروشی می باشد و با مدیریت درست منابع و کنترل صحیح قیمت ها ثبات اقتصادی حفظ می شود . گمرک نیز مکلف به نظارت دقیق این مقررات می باشد تا از این مشکلات جلوگیری نماید.

 از جمله مقرراتی که گمرک مکلف است برای حفظ اوضاع اقتصادی انجام دهد می توان به اخذ مالیات و عوارض بر کالا اشاره کرد که بر اساس میزان و جنس این کالا ها تعیین می شود. 

البته میزان مالیات برای این کالا ها (وارداتی و صادراتی) مطابق نرخ مصوب تعیین می شود و در صورتی که مبلغ تعیین شده برای مالیت و عوارض بر این کالا ها بالا تر از میزان نرخ مصوب باشد می توان به این مبالغ اضافه که به وسیله ی گمرک دریافت شده اعتراض کرد. 

ماده 133 قانون امور گمرکی

مطابق (ماده 133 قانون امور گمرکی) بعد از این که کالا ها ترخیص می شوند اظحار نامه ها، پته ها، مدارک گمرکی و سایر اسناد باید به وسیله ی گمرک به جهت نظارت و اجرای قوانین و مقررات و هم چنین وصول وجوح گمرکی حداقل برای یک بار قبل از این که مشمول مرور زمان بشوند باید مورد بررسی قرار بگیرد. این موضوع به جهت نظارت بر پرداخت مبالغ گزاف یا ناچیز از میزان مشخص صورت می گیرد. 

از  مواد دیگر در این قانون میتوان به (ماده 135) اشاره کرد که راجع به تعیین و تکلیف گمرک و صاحب کالا پرداخته است و اگر بعد از ترخیص کالا معلوم شود گمرک مبالغی بیش تر یا کمتر از مبلغ معیین دریافت کرده یا در محاسبه و دریافت اشتباهاتی شده هم صاحب کالا و هم گمرک می توانند اضافه ی مبلغ یا کسر مبلغ را از یک دیگر مطالبه کنند. این مطالبه باید ظرف مدت 6 ماه از امضاء پروانه و یا پته ی گمرکی انجام شود و در صورتی که بعد از ترخیص کالا صاحب آن متوجه پرداخت مبالغ اضافی شود می تواند به این اضافه دریافتی گمرک اعتراض نماید.

دلایل دریافتی گمرک 

 حساسیت زیاد دولت برای قیمت گذاری کالا ها در زمان وارد یا صادر شدن آن ها باعث شده که واردات و صادرات تحت کنترل دولت درآید و مانع از گران فروشی و کم فروشی کالا ها بشود . با تمامی این مسائل باز نمی توان جلوی تغییر قیمت کالا ها را گرفت به هین جهت با اخذ مالیات به وسیله ی گمرک این اوضاع کنترل خواهد شد . 

میزان اخذ مالیات به وسیله ی گمرک مطابق نرخ مصوب به ازای هر محصول گرفته می شود که با یک دیگر متفاوت اند و در زمان ترخیص کالا ها با بررسی مدارک مختلف هزینه های آن ها تعیین می شود .  چنان چه صاحب کالا متوجه ی اخذ مبلغ اضافی به وسیله ی گمرک بشود می تواند تقاضای استرداد وجه بنماید.

در صورتی که به دنبال حل پرونده حقوقی
خود هستـــید با ما در ارتباط باشــــید

تکلیف اداره ی مالیات در مورد اعلام گمرک در مبنی بر دریافت مبلغ اضافه چیست ؟

در این مواقع اداره ی امور مالیاتی مکلف است در خصوص متقاضیانی که واردات آن ها بر اساس نظام مالیاتی بر ارزش افزوده نیست با انجام بررسی های لازم حداکثر تا 15 روز اقدام به پرداخت نمایند و در مورد متقاضیانی که واردات آن ها بر اساس نظام مالیاتی ارزش افزوده هستند بعد از بررسی و تائید اضافه پرداخت اقدام به استرداد نماید.

اعتراض در خصوص اختلافات گمرکی 

در تمامی موارد گفته شده رسیدگی به اختلافات گمرکی بعد از آن که در کمیسیون های بدوی و تجدید نظر اختلافات گمرکی رسیدگی می شود قابل طرح در دیوان عدالت اداری می باشد. 

توصیه ی آخر 

به  تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.