الزام در خصوص نقض و ابطال اخطاریه جرایم مالیاتی
الزام در خصوص نقض و ابطال اخطاریه جرایم مالیاتی
در این مقاله به بررسی الزام در خصوص نقض و ابطال اخطاریه جرایم مالیاتی می پردازیم . پرداخت مالیات از موضوعات حساس برای دولت ها می باشد ؛ چرا که قسمت زیادی از درآمد های دولت به وسیله ی اخذ مالیات از شهروندان تأمین می شود و دولت ها برای دریافت مالیات برنامه ی ویژه ای روی آن باز کرده اند.
مقدمه
به همین دلیل دولت ها با ایجاد ساز و کار هایی شهروندان را مکلف پرداخت مالیات نموده اند و اگر مودی مالیات خود را پرداخت نکند ضمانت اجرا هایی در پی خواهد داشت که مهم ترین موضوع در صورت عدم پرداخت مالیات جریمه هایی است که برای مودیان در نظر گرفته می شود .در این مقاله ابتدا شرایط و چگونگی تعلق جریمه به مودیان را بررسی کرده و سپس اعتراض به این جرایم مورد بررسی قرار می گیرد .
ماده های قانونی جرایم مالیاتی در حقوق ایران
مطابق ( مواد 190 ، 192 ، 193 ،194 ،195 ، 196 ، 197 ،199 و 200 قانون مالیات های مستقیم و در ماده 22 قانون ارزش افزوده ) قانون گذار جرایم مالیاتی مودیان را بیان نموده همچنین شرایط اعتراض به آن ها نیز در نظر گرفته شده است . جرایم مالیاتی از قرار زیر می باشند :
1) یکی از مواد قانون مالیات های مستقیم که برای عملکرد مودیان جرایم مالیاتی را مقرر کرده بدین صورت که اگر مودی مالیات خود را در موعد مقرر پرداخت نکند و پرداخت خود را بعد از موعد مقرر انجام دهد جریمه ی 2/5% برای هر ماه به مودی تعلق می گیرد . این موضوع در ماده 190 این قانون پیش بینی شده است .
2)از دیگر مواد قانونی در قانون مالیات های مستقیم در خصوص جرایم مودیان می توان به ماده 192 اشاره کرد که بنا می دارد چنانچه مودی در موعد مقرر اظهار نامه مالیاتی را تسلیم ننماید مودی اگر شخص حقوقی باشد جریمه ی 30% و در سایر موارد جریمه ی 10% باید بپردازد .
حتی در مواقعی که تسلیم اظهارنامه باید به وسیله ی نماینده انجام شود نیز اگر این وظیفه اعمال نشود مودی مشمول جریمه می شود نه نماینده .
3)مطابق ماده ( 193 قانون مالیات های مستقیم ) مودیان باید دفاتر قانونی خود را نگه داشته و حساب سود و زیان و تراز نامه ی خود را به ادارهی مالیات تسلیم نمایند در غیر این صورت باید جریمه ی 20% پرداخت نمایند .
4)مطابق ماده 194 همین قانون اگر مودی درآمد خود را به طور صحیح و واقعی اعلام ننماید درآمد اعلامی مودی که به صورت غیر واقعی می باشد با درآمدی که مشمول مالیات قطعی می شود بیش از 15% اختلاف داشته باشد مودی ضمن پرداخت جریمه از هرگونه معافیت و تسهیلات تا سه سال بعد از ابلاغ مالیات محروم خواهد شد .
5)مطابق ماده 195 همین قانون در مورد اشخاص حقوقی اگر مدیر در زمان مدیریت خود اظهارنامه مالیاتی را تسلیم ننماید یا اظهار نامه را به صورت غیر قانونی تسلیم نماید در حالت اول مدیر باید جریمه ی 2% و در حالت دوم مدیر باید جریمه ی 1% از سرمایه پرداخت شده ی شخص حقوقی را پرداخت نماید پس در این حالت مدیران شخص حقوقی نیز مطابق قانون ممکن است مشمول جریمه ی مالیاتی شوند .
6)مطابق ماده 196 همین قانون اگر مدیر یا مدیران تسویه شخص حقوقی قبل از این که به تسویه ی امور مالیاتی بپردازند دارایی های شخص حقوقی را تقسیم نمایند این مدیران باید 20% جریمه پرداخت نمایند .
7)مطابق ماده 197 همین قانون تمامی کارفرمایان باید قرارداد هایی که با کارکنانشان بستند را به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند در غیر این صورت جریمه ی 1% در خصوص پیمانکاری از کل مبلغ قرارداد و جریه ی 2% در خصوص حقوق پرداختی باید پرداخت نمایند .
8)مطابق ( ماده 22 قانون ارزش افزوده ) مودیان مکلف اند در پایان هر فصل ظرف مدت 15 روز اظهار نامه ی ارزش افزوده را به سازمان تسلیم نمایند در غیر این صورت باید جریمه پرداخت کنند.
اعتراض به جریمه های صادره سازمان امور مالیاتی
جریمه هایی که سازمان امور مالیاتی برای مودیان در نظر می گیرد باید طبق موارد قانونی باشد و چنانچه سازمان مودیان را مشمول جریمه بنمایند که خارج از موارد قانونی در بند های گفته شده باشد مودی می تواند از اقدام سازمان در خصوص جریمه ی اعمال شده در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند .
توصیه ی پایانی
به تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید .
اولین کسی باشید که نظر می دهید.