اعتراض در خصوص رأی هیأت موضوع ماده ی216 قانون مالیات های مستقیم

اعتراض در خصوص رأی هیأت موضوع ماده ی216 قانون مالیات های مستقیم

وحید نراقی پور

اعتراض در خصوص رأی هیأت موضوع ماده ی216 قانون مالیات های مستقیم

با وجود این که آرای صادره از هیأت های حل اختلاف به صورت مشخص راجع به موضوع محکوم علیه و محکوم له می باشد اما در واقع برای اجرای این آرا شاهد ابهاماتی هستیم که ممکن است این ابهامات حقوق اشخاص را تضییع نماید. 

به همین منظور قانون گذار برای این که از اقدامات اجرای بتوان شکایت نمود مرجعی را پیش بینی کرده. این مرجع همان (ماده ی 216 قانون مالیات های مستقیم) استبنا بر این می توان گفت در تمام مراحل قابلیت اعتراض وجود دارد مثلاً در بعضی از موارد می توان به رأی اعتراض کرد و در برخی موارد می توان به اجرای رأی اعتراض نمود. 

مقدمه

می توان نتیجه گرفت که اگر مودی پرونده ای در هیأت حل اختلاف داشته باشد به رأی آن می تواند اعتراض نماید همچنین اگر در نحوه ی اجرا ایراد یا اشکالی باشد می تواند به این اجرا نیز اعتراض کند. درحالت اول برای اعتراض به آرای صادره از هیأت مطابق (مواد 247، 251 و 251 مکرر) عمل می نماید و برای اعتراض به چگونگی اجرای رأی هیأت مطابق (ماده  216) مالیات های مستقیم عمل می نماید. 

ماده ی 216 قانون مالیات های مستقیم 

با توجه به مقدمه ی گفته شده ماده ی 216 مربوط به ابهام و اشکال در اجرای آرای قطعی که از هیأت حل اختلاف مالیاتی صادر می شوند می باشد.

 اما این اعتراض باید فقط در مورد آرای قطعی صورت گیرد چرا که آرای غیر قطعی قابلیت اجرا را نداشته پس در این خصوص موضوعیتی ندارند. 

همچنین برای اعتراض به اجرای این آرا تمامی اشخاص چه اشخاص حقوقی یا حقیقی را در بر می گیرد و مالیات هایی را که داخل در این ماده می باشد علاوه بر مالیات مستقیم مالیات غیر مستقیم را شامل می شود. 

البته راجع به مالیات های غیر مستقیم باید اشاره کرد هیأت حل اختلاف صرفاً زمانی می تواند در این خصوص رأی صادر کند که مطالب این مالیات قانونی نباشد و مطابق تبصره ی 1 این ماده اگر با شکایت شاکی در خصوص مالیات های مستقیم قبل از قطعی شدن رأی برای وصول مالیات اجراییه صادر شود و هیأت با قول شکایت علاوه بر صدور رأی نسبت به صدور اجراییه نیز اقدام می نماید و تمامی آرایی که در موضوع ماده 216 این قانون از هیأت حل اختلاف مالیاتی صادر می شود قطعی بوده و لازم الاجرا می باشد و مرجع اعتراض به آرای ماده ی 216 هیأت حل اختلاف بدوی مالیاتی می باشد که به صورت خارج از نوبت رسیدگی می کند. 

تفاوت اعتراض به آرا صادر شده از هیأت حل اختلاف مطابق ماده 247، 251 و 251 مکرر با ماده 216

رسیدگی در خصوص اعتراض به آرای هیأت حل اختلاف هر دو قسمت در هیأت بدوی حل اختلاف از قبل به وسیله ی دبیر خانه وقت رسیدگی آن ها تعیین شده است و همان طور که گفته شد وقت رسیدگی در خصوص اعتراض به آرای صادره مطابق (مواد 247 و 251 و 251 مکرر) به صورت عادی تعیین می شود اما رسیدگی به اعتراض در خصوص ماده 216 صادره از هیأت حل اختلاف به صورت خارج از نوبت تعیین می شود. 

اعتراض  به آرا صادر شده از موضوع ماده ی216 قانون مالیات های مستقیم

دولت ها هر سال از تمام اشخاص حقیقی و حقوقی هزینه هایی را به عنوان مالیات دریافت می نمایند. این هزینه ها به جهت تأمین بخشی از هزینه های کشور می باشد پس می توان گفت تعیین قوانین پرداخت مالیات به وسیله ی دولت صورت می گیرد. 

در همین راستا با توجه به قطعی بودن تصمیمات صادر شده در خصوص ماده 216 قانون مالیات های مستقیم و چون دیوان عدالت اداری تنها مرجع تظلم خواهی از اشخاص حقیقی و حقوقی در مقابل دولت و آیین نامه ها و ... آن می باشد پس اگر تصمیمات هیأت حل اختلاف در خصوص ماده 216 حقوق اشخاص را ضایع کند او می تواند در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند. 

توصیه ی آخر 

به تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.