اعتراض در خصوص ممانعت از صدور کالا
اعتراض در خصوص ممانعت از صدور کالا
واردات و صادرات ؛ گمرک به عنوان بازوی اقتصادی کشور ضوابط و مقرراتی را برای واردات و صادرات در خود دارد . امروزه به دلیل کاهش روز افزون ارزش پول ملی تجار برای سود آوری بالا اقدام به صادرات کالا می نماید که یکی از روش های بسیار سود آور بای تجار به حساب می آید. از دیگر اهمیت صادرات می توان به مطرح شدن کالا های ایرانی در کشور های دیگر اشاره کرد و چنان چه این کالا های صادراتی دارای کیفیت مناسبی باشند می تواند باعث ورود ارز های خارجی به کشور و سود آوری بشود در نتیجه صادرات این گونه کالا ها رونق اقتصادی را برای کشور به همراه دارد.
مقدمه
تجار برای صادرات و واردات ضوابط و مقرراتی را باید انجام دهند از جمله مواردی که برای صادرات نیاز دارند اخذ کارت بازرگانی می باشد. این کارت به وسیله ی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن صادر می شود. و برای رسمیت یافتن واردات و صادرات اخذ کارت بازرگانی الزامی است.
کارت بازرگانی به چه معناست ؟
همان طور که گفته شد متقاضی واردات و صادرات برای اینکه فعالیت تجاری خود را رسمیت دهد باید از اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تقاضای صدور کارت بازرگانی نماید. بعد از این که کارت بازرگانی را دریافت می نماید برای عملایت صادرات خود باید پروانه دی صادرات دریافت نماید. (راهنمای دریافت کارت بازرگانی، درخواست صدور کارت بازرگانی و استعلام کارت بازرگانی)
اخذ پروانه ی صادرات و واردات برای رسمیت بخشیدن فعالیت تجاری تاجر در گمرک اهمیت بسیاری دارد. این اهمیت تا جایی است که اگر این پروانه وجود نداشته باشد تاجر نمی تواند به ممانعت از صدور کالا نیز اعتراض نماید چرا که صادرات وی وجه ی قانونی ندارد.
نقش گمرک در صادرات
گمرک با هدف بررسی و کنترل واردات و صادرات به وسیله ی دولت ایجاد شده است و در مواقعی که ورود کالایی برای کشور از نظر اقتصادی و اجتماعی مضر باشد از ترخیص آن جلو گیری می نماید و در این راستا ضوابط و مقرراتی تعیین شده تا صاحبان کالا برای واردات و صادرات باید مطابق آن عمل نمایند.
تقسیم کالا های صادراتی و وارداتی
مطابق قانون سه تقسیم بندی برای کالا های وارداتی و صادراتی وجود دارد :
1) کالا هایی که مجاز می باشند.
این کالا ها برای صادرات و واردات آن ها نیاز به اخذ مجوز وجود ندارد و فقط باید شرایط و ضوابط واردات و صادرات آن ها رعایت شود.
2) کالا هایی که ممنونع می باشند.
به دلیل وجود شرایط و قوانین شرعی و قانونی ورود و خروج برخی کالا ها ممنوع می باشد . این کالا ها شاید در کشور های دیگر به صورت قانونی باشد و یا ارزش بالای داشته باشد اما ممنوعیت آن ها در ایران ممکن است به وسیله ی شرع یا قانون باشد.
3)کالا هایی که مشروط می باشند.
این کالا ها، کالاهایی هستند که ورود و خرج آن ها نه مجاز است که بدون اخذ مجوز اقدام به واردات و صادرات کرد نه ممنوع می باشد. این کالا ها کالا هایی هستند که برای صادرات و واردات آن ها نیاز به اخذ مجوز دارند.
اعتراض در دیوان عدالت اداری در خصوص عدم موافق از صدور کالا
همان طور که گفته شد اگر شخصی بخواهد کالا های مشروط را به کشور های دیگر صادر بنماید باید اقدام به اخذ مجوز نماید. این مجوز را باید از سازمان صنعت، معدن وتجارت دریافت بنمایند. در صورتی که متقاضی شرایط قانونی را برای اخذ مجوز داشته باشد و سازمان به هر دلیلی از دادن مجوز به متقاضی امتناع نماید وی می تواند ممانعت از صدور کالا به وسیله ی سازمان صنعت، معدن و تجارت را که موجب تضییع حق وی شده در دیوان عدالت اداری اعتراض نماید.
توصیه ی پایانی
پیشنهاد می گردد با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.