اعتراض در خصوص ضبط ضمانت نامه یا وثیقه ی گمرکی

اعتراض در خصوص ضبط ضمانت نامه یا وثیقه ی گمرکی

وحید نراقی پور

اعتراض در خصوص ضبط ضمانت نامه یا وثیقه ی گمرکی

اگر گمرک اقدام به ضبط ضمانت نامه یا وثیقه ی گمرکی کند، تکلیف تاجر چیست و تاجر چه اقدامی را برای آزادسازی ضمانت نامه گمرکی انجام دهد.

در مواقعی که افراد توانایی انجام کار یا پرداختی را ندارند ضمانت نامه به عنوان تعهد موضوع تعهد یا پرداخت آن داده می شود. ضمانت نامه انواع مختلفی دارد اما در این مقاله قصد داریم در مورد ضمانت نامه ی گمرکی صحبت کنیم.

ضمانت نامه ی گمرکی 

گاهی تجار برای اینکه پرداخت خود را با سود به صورت مدت دار انجام دهند یا پرداخت عوارض مالیاتی یا ترخیص کالا به طور موقتی ضمانت نامه ای را برای این موضوعات به گمرک می سپارند این ضمانت نامه ها به وسیله ی بانکی که تاجر یا بازرگان در آن حساب دارد صادر می شود. 

ضمانت نامه ی گمرکی به عنوان وثیقه ای در خصوص موضوعاتی که برای آن سپرده شده به شمار می آید. 

تجار و بازرگانانی که قصد صادرات و واردات کالا به کشور را دارند یکی از موارد مورد احتیاج آن ها ضمانت نامه ی گمرکی می باشد. اما به دلیل اهمیت این ضمانت نامه ها و کسب اطلاع در خصوص نحوه ی اعتراض در این خصوص بهتر است قبل از ارائه ی هر نوع ضمانت نامه یا اعتراض در مورد آن با وکلای متخصص در این حوزه مشورت نمایید. 

انواع ضمانت نامه  گمرکی یا وثیقه ی گمرکی

-ضمانت نامه ی ترخیص کالا به طور موقت 

-ضمانت نامه ی ترانزیت 

-ضمانت نامه ی ارزی 

-ضمانت نامه پاساوان و ...

شرایط اخذ ضمانت نامه ی گمرکی 

تجار برای صادرات و واردات کالا قطعاً احتیاج به این ضمانت نامه دارند چرا که چه در واردات و یا صادرات این ضمانت نامه از آن ها اخذ می شود. مثلاً تاجری قصد صادرات کالایی را دارد که باید عوارض صادراتی آن را به دلیل ارزش زیاد کالا پرداخت نماید. تاجر می تواند این عوارض را به صورت ضمانت نامه به گمرک تسلیم نماید و کالا ی خود را به کشور های دیگر صادر نماید و یا تاجری که قصد واردات کالا به صورت موقتی را دارد باید ضمانت نامه ی متناسب را به گمرک تسلیم نماید. 

مطابق (بند ح ماده 1 قانون گمرکی) برای اجرای قوانین و مقررات گمرکی می توان ضمانت نامه ی بانکی یا وجه نقد یا بیمه نامه ی معتبر به عنوان تضمین به گمرک ارائه داد. منظور از بیمه نامه ی معتبر، بیمه نامه ای است که با هماهنگی های لازم با سازمان گمرک از طرف شرکت های بیمه مطابق با مقررات شورای عالی بیمه صادر شده باشد. 

مثلاً  اگر تاجری قصد ورود موقت کالایی را به کشور دارد باید تضمینات لازم را به گمرک بابت این که بعد از اتمام دوره ی موقت آن کالا را از کشور خارج کند به گمرک تسلیم نماید همچنین این کالا باید با اظهارنامه ای که تاجر برای ورود آن تسلیم نموده مطابقت داشته باشد و چنانچه بعد از اتمام مدت تاجر کالا را از کشور خارج نماید گمرک مکلف است ضمانت نامه ی وی را آزاد نماید و اگر بعد از اتمام مدت تاجر کالا را از کشور خارج ننماید گمرک ضمن پیگیری قانونی تاجر ضمانت نامه ی وی را نیز وصول می نماید. 

تکلیف گمرک در خصوص ضبط ضمانت نامه 

مطابق (ماده 6 آیین نامه ی امور گمرکی) هر گونه اخذ ضمانت نامه یا وثیقه باید به صورت قانونی انجام شود. یعنی باید از اشخاص یکی از تضمین های زیر را اخذ نماید :

_  ضمانت نامه ی بانکی 

_  بیمه نامه معتبر 

_  وجه نقد 

و اداره گمرک در مورد، موردی بودن یا کلی بودن تضمین تصمیم می گیرد . مثلاً این که مبلغ ضمانت نامه را تاجر در چند قسط پرداخت نماید. 

اگر تاجری در اجرای قوانین گمرکی تخلف نماید نمی تواند نوع تضمین تسلیمی به گمرک را انتخاب نماید و نوع این تضمین به وسیله ی گمرک تعیین می شود. 

اعتراض در دیوان عدالت اداری در خصوص ضبط ضمانت نامه های گمرکی

در صورتی که گمرک برای موارد گفته شده ضمانت نامه هایی را که برای ورود موقت یا صادرات کالا اخذ نماید و بعد از آن که علل اخذ ضمانت نامه مرتفع شد و یا پرداخت گردید گمرک مکلف به بازگرداندن ضمانت نامه به اشخاص می باشد و اگر گمرک به هر دلیلی ضمانت نامه را ضبط نماید اشخاص می توانند به تصمیم گمرک در این خصوص اول در هیأت حل اختلاف گمرکی اعتراض نمایند و در صورتی که تصمیم هیأت اختلاف گمرکی نیز حقوق اشخاص را ضایع کرده باشد و همچنان ضبط ضمانت نامه نقض نشده باشد شخص می تواند از این تصمیم در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند.

توصیه ی آخر 

به تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.