نحوه تاسیس شرکت های با مسئولیت محدود ، تضامنی و نسبی
نحوه تاسیس شرکت های با مسئولیت محدود ، تضامنی و نسبی
در این نوشتار به بررسی نحوه تاسیس شرکت های با مسئولیت محدود ، تضامنی و نسبی می پردازیم،
در مقاله" تشکیل شرکت های سهامی" به چگونگی تاسیس شرکت های سهامی و ضمانت اجراهای عدم تاسیس شرکت پرداختیم. در مقاله پیش رو به شیوه تاسیس شرکت های با مسئولیت محدود، تضامنی و نسبی خواهیم پرداخت.
شرایط لازم برای تشکیل شرکت های با مسئولیت محدود
در مقالات پیشین با شرکت های با مسئولیت محدود آشنا شدیم. این نوع شرکت، سرمایه محور است و شخصیت شرکا در آنها اصولا مهم نیست اما به دلیل آنکه نقل و انتقال سهم الشرکه اندکی مشکل تر از سهامی است و در مواردی فوت شریک منجر به انحلال شرکت میشود، فلذا میتوان بیان نمود که خصوصیات شخصیت محور بودن نیز در این شرکت ها وجود دارد و شخصیت شرکاء از اهمیت برخورد دار است. با این مقدمه به شرایط تشکیل این نوع از شرکت ها میپردازیم:
1) مهم ترین شرط، رعایت موارد لازم برای صحت عقد، مندرج در ماده 190 قانون مدنی است.
از آنجا که در شرکت با مسئولیت محدود، تشکیل شرکت با اراده شرکا صورت میگیرد و شرکت ماهیتی اختیاری دارد، فلذا میبایست قراردادی که میان شرکا به منظور تشکیل شرکت با مسئولیت محدود منعقد میشود، صحیح بوده و ایرادی نداشته باشد. مثلا اگر موضوع شرکت، اداره سایت شرط بندی و قمار باشد، به دلیل مشروع نبودن موضوع، شرکتنامه باطل بوده و شرکت تشکیل نمیشود.
2) حداقل تعداد اعضای لازم برای تشکیل این شرکت، حداقل دو نفر است.
این امر در ماده 94 قانون تجارت مورد اشاره قرار گرفته است. در این ماده ذکر شده است که شرکت با مسئولیت محدود با وجود دو یا چند شریک تشکیل میگردد. علت درج چنین مقرره ای آن است که قانون تجارت ایران تقریبا صد سال پیش تصویب شده است و در آن زمان شرکت تک شریک در قانون وارد نشده و بدین ترتیب شرکت های تجاری در ایران حداقل دو عضو دارند.
3) الزامی بودن شرکتنامه و اساسنامه برای تشکیل
شرکتنامه در حقیقت همان قراردادی است که میان شرکا منعقد شده و منجر به تاسیس شرکت میگردد. شرکتنامه باید به امضای همه موسسین برسد و پس از امضای آنان، در اداره ثبت شرکتها ثبت شود
4) لزوم تسلیم تمامی سرمایه برای تشکیل شرکت:
در ماده 96 قانون تجارت این امر مورد اشاره واقع شده است که تمامی سرمایه های نقدی و غیر نقدی باید مشخص شده و از سوی دیگر تادیه نیز بشود. بدین ترتیب بر خلاف شرکت سهامی عام که بخشی از سرمایه نقدی بود و مابقی تعهد میشد، در این شرکت، تمامی سرمایه نقدی و غیر نقدی باید تحویل داده شود( سرمایه غیر نقد مثل مالکیت های فکری و طرح های صنعتی و..)
5) مرحله آخر نیز ثبت شرکت میباشد چرا که ثبت شرکت الزامی است.
ضمانت اجرای عدم رعایت شرایط لازم برای تشکیل شرکت با مسئولیت محدود
طبق ماده 100 قانون تجارت، هر شرکتی که خلاف مقررات مزبور عمل کند، باطل بوده و شرکت واجد هیچ اثری نخواهد بود.
از سوی دیگر، یکی از مراحل لازم برای تشکیل شرکت با مسئولیت محدود، تسلیم سرمایه غیر نقدی است و بدیهی است که سرمایه غیر نقدی باید تقویم شود. چرا که وثیقه پرداخت بدهی های شرکت است و میبایست عینا مشخص شود که شرکت چقدر سرمایه دارد تا بتواند بدهی ها را پرداخت کند. حال اگر سرمایه های غیر نقدی، عمدا بیشتر از ارزش واقعیشان تقویم شده باشند، برای شرکا و مدیران مجازات کلاهبرداری را طبق ماده 115 قانون تجارت میتوان متصور بود. چون اشخاص را به وجود سرمایه ای دلخوش کرده اند که وجود نداشته است.
نحوه تشکیل شرکت تضامنی و نسبی
شرکت های مزبور، شرکت هایی هستند که شخصیت اشخاص در آنها از اهمیت بسیاری برخوردار است. چرا که اگر سرمایه شرکت کفاف پرداخت بدهی های آن را ندهد، این اشخاص هستند که میبایست بدهی های شرکت را پرداخت کنند
1) شرط اصلی در این شرکت ها مانند شرکت با مسئولیت محدود است. بدین ترتیب میبایست قراردادی که میان شرکا به منظور تشکیل شرکت منعقد میشود، طبق ماده 190 قانون مدنی صحیح بوده و مثلا شرکا قصد جدی بر انعقاد عقد را داشته باشند و هیچ کدام محجور نباشند.
2) از لحاظ تشکیل، شرکت تضامنی و نسبی، تشریفاتی محسوب میشوند و میبایست یک شرکتنامه کتبی میان آنان وجود داشته باشد تا شرکت تشکیل شود. علت دیگری که برای وجود شرکتنامه میتوان متصور بودن آن است که هر گونه تغییر در شرکتنامه منوط به موافقت تمامی اعضاست. چرا که شرکت های تضامنی و نسبی بسیار به شخصیت اعضایشان وابسته هستند.
3) تسلیم آورده های نقد و غیر نقدی مورد دیگری است که میبایست راجع به این شرکت ها در نظر گرفت. از این لحاظ شرکت های مذکور مانند شرکت با مسئولیت محدودند و تفاوتی میانشان نیست. با این وجود از آنجا که خیال طلبکاران راحت است که اگر سرمایه های شرکت نتواند بدهی آنان را پرداخت کند، ایشان میتوانند به شرکاء مراجعه کنند، تقویم غیر واقع سرمایه های غیر نقدی مجازات کیفری ندارد و در هر صورت شرکاء ضامن پرداخت بدهی های شرکتند.
4) مرحله آخر ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتهاست.
توصیه پایانی
تنظیم شرکتنامه و اساسنامه و شرایطی که در هر کدام از آنها وجود دارد، نیاز به تجربه و تخصص در حقوق قراردادی دارد. بهتر است قبل از تشکیل شرکت به یک وکیل مراجعه نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.