اظهار نامه مالیاتی

اظهار نامه مالیاتی

گیتی محبی

اظهار نامه مالیاتی

همانطور که می‌دانید پرداخت کنندگان مالیات آگاه ترین مرجع از میزان مآخذ مالیاتی خود هستند و اظهار و اعلام میزان درآمد و سایر اطلاعات ضروری در فرایند مالیاتی توسط همین مراجع آگاه صورت می‌پذیرد. 

همانگونه که می‌دانید، انواع مختلف مالیات علاوه بر نرخ های متعدد و معافیت ها و کسورات مخصوص به خودی که دارند، اظهار نامه های متفاوتی نیز دارند که هر کدام از این اظهارنامه ها دارای مهلت های زمانی و قواعد خاص خود است.

 

تعریف اظهارنامه مالیاتی 

 در تعریف اظهارنامه مالیاتی می‌توان گفت، اظهارنامه مالیاتی فرمی است که بسته به نوع آن حسب مورد به منظور اظهار درآمد ها، دارایی ها، هزینه ها، معافیت ها، سرمایه، درآمد مشمول مالیات، بخشودگی مالیاتی همچنین اطلاعات هویتی و مکانی پرداخت کننده یا مودی مالیات توسط سازمان امور مالیاتی تنظیم شده و در اختیار مودیان قرار می‌گیرد.

 انواع اظهار نامه مالیاتی

1) اظهارنامه های موضوع مالیات بر درآمد املاک

2) اظهارنامه صاحبان مشاغل

3) اظهارنامه اشخاص حقوقی

4) اظهارنامه مالیات بر درآمد اتفاقی 

5) اظهارنامه مالیات بر ارث

6) اظهارنامه دریافت کنندگان حقوق از اشخاصی که در ایران شعبه یا نمایندگی نداشته و مقیم خارج هستند 

7) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده

 1) اظهارنامه های موضوع مالیات بر درآمد املاک

در تکمیل اظهارنامه مالیاتی این بخش، مودیان مکلف اند بر اساس نمونه ای که از طرف سازمان امور مالیاتی تهیه شده و در دسترس آنها قرار گرفته است، مبادرت ورزند. در ادامه باید فرم تنظیم و تکمیل شده را به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک تسلیم کنند و مالیاتی که باید پرداخت شود را پرداخت نمایند. البته در معاملاتی که به موجب اسناد رسمی صورت می‌گیرد مالیات در همان زمان معامله محاسبه و اخذ می‌شود.(ماده 80 ق.م.م). برای اطلاعات بیشتر به مقاله مالیات بر درآمد اجاره املاک مراجعه بفرمایید.

2) اظهارنامه صاحبان مشاغل

پرداخت کنندگان مالیات بر درآمد مشاغل باید اظهارنامه مالیاتی مرتبط با فعالیت های شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی به صورت جداگانه بر اساس فرم و نمونه ای که توسط سازمان امور مالیاتی تهیه خواهد شد تنظیم کنند. این اظهارنامه باید تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل مودی تسلیم و مالیات متعلق پرداخت گردد. (ماده 100ق.م.م)

3) اظهارنامه اشخاص حقوقی:

 اشخاص حقوقی باید اظهارنامه، ترازنامه، حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را تا چهار ماه پس از سال مالیاتی به اداره امور مالیاتی ای که در محلی واقع است که فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن جا صورت می‌گیرد تسلیم کرده و مالیات متعلق را پرداخت کنند.(ماده 110ق.م.م) مدیر تصفیه های اشخاص حقوقی نیز باید ظرف مدت زمان 6 ماه ار تاریخ انحلال شخص حقوقی، اظهارناکه مالیاتی مربوط به آخرین دوره عملیات شخص حقوقی را تنظیم کرده و با پرداخت مالیات متعلق به اداره تسلیم کنند. (ماده 116ق.م.)

تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما هستیم

4) اظهارنامه مالیات بر درآمد اتفاقی: 

مودیان در مالیات بر درآمد اتفاقی باید هر ساله اظهارنامه مالیاتی خود در خصوص منافع موضوع ماده 123 ق.م.م از تاریخ تحصیل آن درآمد یا تاریخ تعلق منافع تا آخر اردیبهشت ماه سال بعد و در بقیه موارد تا انتهای ماه بعد به اداره امور مالیاتی تسلیم و مالیات را بپردارند.(ماده 127ق.م.م)

5) اظهارنامه مالیات بر ارث: 

وراث یا وارث شخص متوفی یا ولی یا امین یا قیم و یا نماینده قانونی آنها باید به منظور کم شدن هزینه های قانونی ظرف مدت زمان یک سال از تاریخ فوت متوفی اظهارنامه ای حاوی کلیه اقلام ما ترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و اشاره و تصریح به طلب ها و بدهی هایی که شخص متوفی داشته است به اداره امور مالیاتی صلاحیت دار تسلیم کنند.(ماده88ق.م.م).در مقاله مالیات بر ارث چیست به بررسی این موضوع می پردازیم.

6) اظهارنامه دریافت کنندگان حقوق از اشخاصی که در ایران شعبه یا نمایندگی نداشته و مقیم خارج هستند: 

این حقوق بگیران باید تا پایان ماه بعد از دریافت حقوق، مالیات تعیین شده را به اداره امور مالیاتی محل سکونت خود پرداخت کنند و تا آخر تیر ماه سال بعد اظهار نامه مالیاتی مربوط به حقوقی دریافتی خود را به ادا امور مالیاتی مذکور تسلیم نمایند.(ماده 88 ق.م.م)

7) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده: 

پرداخت کنندگان مالیات بر ارزش افزوده باید اظهارنامه هر دوره مالیاتی که سه ماهه است را حداکثر در مدت زمان 15 روز از تاریخ انقضای هر دوره به سارمان امور مالیاتی تسلیم و مالیات مربوطه را پرداخت کنند. بعد از استقرار سامانه مودیان، ثبت نام و درج کردن معاملات در این سامانه همانند تسلیم اظهارنامه مذکور خواهد بود.

نتیجه گیری و توصیه پایانی

آشنایی با این حوزه می‌تواند در پیشگیری به ایجاد پرونده های مالیاتی و هزینه های مالی و زمانی که در پی دارد کمک کند. اما واقعیت این است که در صورت ایجاد دعاوی مالیاتی بهترین گزینه برای دست و پنجه نرم کردن با این این گونه دعاوی وکلا و مشاورین حقوقی مجرب می‌باشند که در حوزه تخصصی خود از تبحر بسیار بالایی برخوردارند.