شرایط تحقق جرم توسط مجرم

شرایط تحقق جرم توسط مجرم

شکیبا کاظمی

شرایط تحقق جرم توسط مجرم

تحت چه شرایطی فردی مجرم محسوب می شود؟ یا شرایط تحقق جرم توسط مجرم چیست ؟ فعل جرم ، قید زمان ، حالت خاص متهم و قربانی ، داشتن وسایل و موضوع جرم همگی از شرایط تحقق و اثبات جرم هستند .

عبارت مرتکب جرم به چه کسی اطلاق می شود  ؟ برای شناخت مرتکب جرم باید ابتدا جرم را بشناسیم همانطور که در مقالات پیشین مطالعه نمودید جرم رفتار هنجار شکنانه ی اشخاص در جامعه می باشد درواقع رفتاری که در عرف و قوانین ناپسند شمرده می شود جرم محسوب می شود مرتکب جرم در قانون فردی است که این اقدامات ناپسند را انجام می دهد  ،پس مرتکب فاعل انجام اقدامات مجرمانه را گویند.

اما باید بدانید که برخی از جرایم ویژگی های خاصی را در مرتکب می طلبد مثل جرم اختلاس که جرم غیرقابل گذشت و مالی است  ان چه شرط اولیه است کارمند بودن مرتکب است ان هم کارمند مخصوص در نیروی مسلح یا در قوه های مقننه اجراییه و قضاییه است اگر هرکدام از ابن افراد اموالی که طبق قانون در اختیار ان ها قرار دادند را تصاحب نماید مرتکب جرم اختلاس شده اند.

 

عبارت فعل در جرایم به چه معناست؟

 این عبارت در خصوص جرایم در حقوق جزا به کار می رود و به معنای انجام جرم است یعنی تمام اقدامات مجرمانه اگر مثبت باش پس یعنی فعل جرم انجام شده است.منطور از فعل مثبت ان است که فرد کاری را انجام دهد یعنی انجام کار باعث جرم بودن شود نه انجام ندادن کار مثل سرقت که انجام دادن عمل ربودن است که اگر ربودن انجام شود پس فعل درجرم سرقت انجام شده است عنصر مادی در جرایم اگر به صورت مثبت باشد یعنی انجام دادن کاری به ان فعل جرم می گویند.

پرسش : ترک فعل آیا همان معنای فعل را می دهد؟

ترک فعل نقطه مقابل فعل است ترک فعل به معنی انجام ندادن عملی است یعنی عملی را در قانون باید انجام می دادید که حال که ان را ترک کرده اید و این ترک عمل موجب شده است که بگوییم مرتکب جرم شده اید مثل عمل مادری که باید نوزاد خود را شیر می داده است ولی این عمل را ترک کرده و کودک را گرسنه گذاشته نهایتا منجر به فوت نوزاد شده است درواقع او با ترک عملی که طبق قانون باید به ان عمل می کرده است مجرم شناخته می شود.

تاثیر قید زمان در محقق شدن جرم

پرسش : آیا قید زمان در برخی جرایم شرط اصلی محقق شدن آن جرم است ؟

برخی از جرایم زمان خاصی رخ می دهد یعنی اگر بخواهد محقق شود باید زمان خاصی رخ بدهد به متن ماده ۶۳۸ تعزیرات دقت کنید این ماده درخصوص جرم خاصی است به نام سرقت در شب که با سرقت معمولی متفاوت است سرقت در شب مجازات خاص خود را دارد درواقع مجازات سنگین تری دارد چرا که در شب اگر دزدی انجام شود ارعاب بیشتری برای افراد ایجاد می کند پس در این جرم ان چه مهم است انجام دادن جرم حتما در شب است یعنی باید در زمان خاصی مثل شب ارتکاب یابد.

انجام جرم درمکان خاصی

برخی از جرایم هم درصورتی محقق می شود که در مکان خاصی رخ دهد یعنی شرط  اصلی این جرم این است که در منطقه محل یا مکان خاصی جرم رخ دهد مثلا در جرم مزاحمت نسبت به ضعفا یعنی ازار بانوان و اطفال ان هم در مکان های عمومی و کوچه و بازار.ماده ۶۱۹ این جرم را تعریف نموده است.

وکیــل آگاه می توانـــد در پیگیــــری روند
پرونده و پیشرفت آن تاثیر زیادی داشته باشد

حالت های خاص در متهم یا مجرم یا بزه دیده یا قربانی

حالت خاص در متهم و مجرم

در برخی از جرایم ویژگی های خود متهم و وجود احوالات خاصی در او شرط تحقق ان جرم است حقیقتا انجام جرم مشروط به ان حالات متهم است مثلا در جرم ولگردی اگر  کسی ولگردی را به عنوان شعل خود انتخاب کند یعنی احوالات و وضعیت ولگردی را شخص برگزیند جرم ولگردی رخ می دهد جرم ولگردی یعنی فرد هیچ شغلی برای امرار معاش نداشته بلشد و تمام وقت خود را در خیابان ها و بیرون  بگدراند طوری که منزل و مسکن مشخص نداشته باشد طبق ماده۴۵ قانون مجازات اسلامی ولگرد است پس در این نوع جرم وجود حالات ولگرد بودن شرط اصلی جرم است و مجازات دارد.

حالت خاص در بزهدیده و یا قربانی

 در ماده ۶۰۹ تعزیرات بیان می دارد که هرکس توهین کند ان هم به کارمندان دولتی و وزارتخانه ها و شهرداری ها و مصادیق دیگر افراد ۶۰۹  این جرم ارتکاب می یابد پس داشتن وضعیت یا شغل خاصی در بزهدیده موجب رخ دادن چنین جرمی می شود بنابراین در برخی از جرایم این طور جرم محقق می شود که بزهدیده شرایط خاصی داشته باشد .

داشتن وسایل خاص انجام جرم و استفاده کردن از آن 

در برخی از جرایم وجود وسایل خاصی باعث می سود که ان جرم محقق شود اگر ان وسیله نباشد یعنی در انجام جرم از ان وسیله اگر استفاده نکنند جرم به شکل دیگری محقق می گردد یا اصلا جرم شکل نمی گیرد مثلا کسی که سم همراه خود داردولی هنوز در غذای کسی نریخته است در این مثال داشتن وسیله اما استفاده نکردن از ان جرم نیست.

مصادیق جرم همراه با وسیله

 مثلا در جرم نگهداری الکل و شراب باید این دو شی را فرد نگهداری نموده باشد تا بتوان اون را مجرم شناخت نگهداری مواد مخدر خود یک جرم مستقل است.استفاده از مواد مخدر جرم جداگانه است.نگهداری سلاح چه گرم و چه سرد هم از مصادیق جرم همراه با وسیله است  باید هر کدام از این وسایل موجود باشد تا  این جرایم خاص محقق گردد.

موضوع جرم و نقش آن در تحقق جرم

موضوع جرم در تقسیم بندی انواع جرایم بسیار موثر است جرم یا خود شخصیت بزهدیده را نشان قرار می دهد مثل جرم روی نفس و جان و یا جرم بر اعضای بدن که خود فرد بزهدیده قربانی می شود ولی جرایم دیگری هستند که خود بزهدیده را قربانی نمی کنند بلکه نشانه ی اصلی برای انجام عمل جرم بر اموال بزهدیده است اموال او را تصاحب کرده یا می دزدند یا ان را اتش می زنند. 

درنهایت

برای ان که جرمی حاصل بشود و فردی را مجرم بنامیم در خصوص هر گونه جرمی شرایط و موارد مخصوص به ان باید با هم جمع شوند.اگر در خصوص جرمی و این که رخ داه است یا هنوز در کرحله شکل گیری است سوالی داشتید وکلای سایت هم وکیل می توانند به شما کمک شایانی نمایند.