اعتراض در خصوص پروانه کسب و تقاضای ابطال آن
اعتراض در خصوص پروانه کسب و تقاضای ابطال آن
در یک جامعه برای هر شغلی در صنوف مختلف برای این که اشخاص بتوانند به صورت قانونی به فعالیت خود در آن صنوف بپردازند باید علاوه بر تهیه ی مکانی مناسب برای فعالیت و اقلام شغلی مجوز های لازم برای انجام فعالیت را نیز اخذ بنماید امروزه اگر کسی قصد ورود به عرصه ی بازار و فعالیت در این خصوص را دارد ابتدا باید پروانه ی کسب اخذ نماید.
این پروانه علاوه بر ضرورت داشتن فعالیت شخص در زمینه ی خاص به گونه ای به این فعالیت ارزش و اعتبار می بخشد. در ایران نیز برای تسهیل فعالیت های بازار کار برای مشاغل مختلف پروانه های کسب صادر می شود و با صدور این پروانه ها علاوه بر جلوگیری از بیکاری نوعی تقسیم بندی مشاغل و تخصص گرایی در این زمینه را برای اشخاص فراهم می نماید.
پروانه ی کسب چیست ؟
با توجه به موارد گفته شده پس اشخاص برای فعالیت در زمینه های صنفی باید مجوز دریافت نمایند. مهم ترین مجوز برای فعالیت پروانه ی کسب می باشد یعنی اشخاص که قصد فعالیت در صنفی را دارند با مراجعه به اتحادیه ی آن صنف و ارائه ی مدارک لازم پروانه ی کسب که همان مجوز فعالیت در این صنف می باشد را دریافت نماید. اتحادیه ها نیز بنا به شرایط تعیین شده ی آن ها و بررسی مدارک متقاضی اقدام به صدور پروانه می نماید.
اتحادیه ها
برای این که اصناف مختلف مطابق قواعد و مقررات آن صنف فعالیت نمایند اتحادیه های تشکیل شده که وظیفه ی آن علاوه بر رسیدگی به فعالیت های آن حوزه می باشد می تواند با مراجعغه ی متقاضیان برای اخذ پروانه ی کسب و بررسی شرایط لازم برای آن ها پروانه کسب صادر کند.
اعتراض به صدور پروانه کسب
در برخی موراد تخلفات واحد های صنفی می تواند اعتراض های اشخاص را در پی داشته باشد مثلاً واحد صنفی مقررات قانونی را رعایت نکرده باشد یا در مورد اصنافی که مکلف به رعایت موارد بهداشتی می باشند از رعایت این گونه موارد امتناع نموده باشند در صورتی که این واحد های صنفی تخلفاتی از این قبیل را داشته باشند شهروندان عادی یا مسئولین اتحادیه می توانند در مورد صدور پروانه وی اعتراض کنند و تقاضای ابطال آن را از مرجع صالح داشته باشند به گونه ای که اگر واحد صنفی گران فروشی یا کم فروشی کند یا حقوق شهروندی را زیر پا بگذارد احتمال اعتراض افراد در خصوص ابطال پروانه ی کسب وی وجود دارد که این اعتراض باید در اتحادیه های مربوطه انجام شود.
نحوه اعتراض و رسیدگی به پرونده ی ابطال پروانه ی کسب
برای پروانه های کسب و کار سازمان ها متعددی تعیین شده که این پروانه ها را صادر می نماید. بخشی از این سازمان ها سازمان های غیر دولتی بوده مانند اتحادیه های اصناف اما برخی دیگر از سازمان های دولتی می باشد مانند اداره اماکن یا شهرداری ها. اگر به ابطال جواز کسب اعتراضی باشد فرد می تواند اعتراض خود را در اتحادیه ای که جواز کسب را باطل کرده مراجعه کند و دادخواست خود را ثبت کند. اتحادیه به موضوع رسیدگی کرده و نتیجه را به فرد ابلاغ می نماید و چنانچه اعتراض راجع به جواز کسب در اتحادیه موافقت نشود وی می تواند از طریق صنف پیگیر شود.
مرکز صنف نیز موضوع را بررسی کرده و نظر خود را به متقاضی اعلام میدارد. چنانچه فرد به این تصمیم نیز معترض باشد این بار اعتراض خود را در کمیسیون نظارت اداره ی صنعت معدن و تجارت مطرح می نماید که در این حالت پرونده در دیوان عدالت اداری رسیدگی میشود و دیوان در خصوص صدور یا ابطال پروانه ی کسب و تصمیم مرکز صنف تصمیم گیری می کند.
توصیه ی آخر
به تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.