اعتراض در خصوص آرای هیأت نظارت اداره ی ثبت اسناد املاک

اعتراض در خصوص آرای هیأت نظارت اداره ی ثبت اسناد املاک

وحید نراقی پور

اعتراض در خصوص آرای هیأت نظارت اداره ی ثبت اسناد املاک

صلاحیت هیأت نظارت؛ مطابق (ماده ی 25 قانون ثبت اسناد املاک) حدود صلاحیت هیأت نظارت در 8 بند بیان شده است. با تحلیل این ماده قابل اعتراض بودن بند 1 و 7 و 5 در شورای عالی ثبت مشخص می باشد. به همین دلیل بند های دیگر این ماده غیر قابل اعتراض می باشد. با این استدلال دیگر عموماتی که در قانون آیین دادرسی مدنی هم وجود دارد قابل استناد نیست.

مقدمه

نتیجه این که این گونه موارد حتی قابل ارجاع به داوری یا قابل سازش هم نمی باشند. لازم به توضیح است مطابق (بند 2 ماده 10 دیوان عدالت اداری) آرای هیأت نظارت که قطعی شده قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری می باشد. هچنین در خصوص (ماده 25 قانون ثبت بند های 1 و 5 و 7) این قانون بعد از قطعی شدن در شورای عالی ثبت قابلیت اعتراض در دیوان عدالت اداری را دارند.

اعتراض به آرای هیأت نظارت 

با توجه به ذکر (ماده 25 قانون ثبت) مبنی بر تقسیم آرای قابل اعتراض و غیر قابل اعتراض مطابق بند 397 بخشنامه ی ثبتی در تمام آرای هیأت نظارت قطعی یا قابل تجدید نظر بودن آرا باید تصریح گردد و هیأت نظارت به عنوان مرجع اداری بعد از ثبت شکایت و رسیدگی به اختلافات و اشتباهات ثبتی به صورت شکلی رسیدگی کرده و بر خلاف رویه ی آیین دادرسی مدنی در دادگاه ها که برای اقامه ی دعوا باید دادخواست به صورت چاپی ارائه شود برای این که به آرای هیأت نظارت اعتراض صورت گیرد باید در برگه های معمولی انجام شود و مانند مراجع کیفری هم به صورت شفاهی قابل طرح نمی باشد.

آرای قابل اعتراض در شورای عالی ثبت 

  1. در مواقعی که برای اجرای ضوابط ماده 11 به جهت پذیرش  تقاضای ثبت بین ادارهی ثبت و اشخاص اختلافی به وجود بیاید یا اشتباهی واقع شود و یا زمانی که تعارض یا تزاحمی در تصرف باشد در این گونه موارد ابطال یا اصلاح و یا تعیین تکلیف و حل اختلاف ثبتی با هیأت نظارت است. 
  2.  زمانی که در اسناد مالکیت تعارضی کلاً یا بعضاً در خصوص اصل ملک چه راجع به حدود و یا حقوق ارتفاقی ایجاد شود رسیدگی به آن با هیأت نظارت است. 
  3.  در مواقعی که اشتباه یا اشکال در تطبیق مفاد اسناد یا تنظیم آن ها ایجاد شود رفع این اشتباه با هیأت نظارت است. 

ابلاغ رأی هیأت نظارت در مورد بند های 1 و 5 و 7 ماده 25

لازم به توضیح است که مطابق تبصره ی 5 ماده 25 آرای صادره از هیأت نظارت در مورد بند های 1 و 5 و 7 ماده 25 به شاکی یا وکلای آنان ابلاغ نمی شود بلکه این آرا به مدت 20 روز برای اطلاع ذینفع در تابلوی اعلانات الصاق می شود و بعد از 20 روز رأی اجرا می شود. این موضوع فقط در مورد بند های 1 و 5 و 7  ماده 25 صدق می کند پس در مورد سایر بند ها رأی هیأت نظارت باید به شاکی یا وکلای آنان ابلاغ شود. 

انجام امـــور قضایی نیازمند تجــربه و تخصص کافــی است.
چنانچه به همراهی ما نیازمندید، درخواست خود را ثبت کنید

مهلت اعتراض به رأی هیأت نظارت

مهلت تعیین شده در تبصره 5 ماده 25 قانون ثبت اسناد و املاک  با توجه به نظر هیأت عمومی دیوان عدالت فقط در جهت اعلام رأی هیأت نظارت به وسیله ی الصاق در تابلوی اعلانات می باشد و مهلت 20 روزه ی تعیین شده در این ماده با حکم مقرر در تبصره ی آن مقایر می باشد. به  همین دلیل برای اعتراض به آرای هیأت نظارت قید خاصی برای مهلت تعیین نشده است. 

اعتراض به دیوان عدالت اداری به تصمیمات قطعی هیأت نظارت

تصمیمات قطعی هیأت نظارت قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری می باشد و بعد از تصمیم دیوان و صدور رأی قطعی این رأی باید توسط هیأت نظارت اجرا شود و اگر هیأت نظارت از اجرای آن امتناع نماید با درخواست شاکی و اطلاع به قسمت اجرای احکام دیوان پرونده به شعبه صادر کننده حکم قطعی ارسال و بعد از تصمیم شعبه به واحد اجرای احکام برای اجرا ارجاع می شود. 

 

توصیه ی آخر 

به تمامی دوستان و همراهان گرامی توصیه می گردد که با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.