![تقاضای برخورداری از حقوق مالکانه به علت انقضای مدت زمان اجرای طرح](/media/media/articles/hoghooghe_malekane..webp)
تقاضای برخورداری از حقوق مالکانه به علت انقضای مدت زمان اجرای طرح
تقاضای برخورداری از حقوق مالکانه به علت انقضای مدت زمان اجرای طرح
موضوع مورد بحث این مقاله تقاضای برخورداری از حقوق مالکانه به علت انقضای مدت زمان اجرای طرح می باشد.
مطابق ماده واحده قانون تعیین وضعیت املاک در طرح های دولتی تمامی موسسات، وزارت خانه ها، شرکت های دولتی و وابسته به دولت همچنین شهرداری ها و ... موظف اند که اگر اجرای طرح های عمومی یا عمرانی تصویب شده باشد و اجرای آن ضرورت داشته باشد و این طرح ها در اراضی یا املاک اشخاص حقیقی و یا حقوقی خصوصی واقع شده باشند.
اجرای طرح های عمومی
مطابق قانون یک مهلت 5 ساله پیش بینی شده است البته این مهلت هم 5 ساله و هم 18 ماهه تعریف شده اما رویه دیوان معمولاً مهلت 5 ساله را قابل قبول می داند که اگر اجرای این طرح ها بیش از 5 سال باشد شهرداری مکلف به صدور پروانه است اما در زمانی که طرح به وسیله ی دستگاه اجرایی می خواهد اجرا شود این دستگاه اجرایی باید هم قیمت عرصه و هم قیمت عیان را به مالک پرداخت نماید. اما اگر اجرای طرح های عمومی کمتر از 5 سال تعیین شده باشد در اینجا باز شهرداری مکلف به صدور پروانه می باشد. در موعد اجرای طرح دستگاه اجرایی صرفا قیمت عرصه را به مالک می پردازد چرا که تکلیفی به پرداخت قیمت عیانی را ندارد.
مقررات اجرای طرح های عمومی
1) صدور پروانه در این گونه اراضی حتماً با کاربری مسکونی می باشد حتی اگر این اراضی در مناطق تجاری، آموزشی یا فضای سبز باشد.
2) در صورتی که طرح عمومی در موعد معیین اجرا نشود موجب از بین رفتن طرح نمی شود مگر این که این طرح ها به طور کلی لغو شوند.
3) اجرای این گونه طرح ها مانع صدور پروانه ی ساخت، تجدید بنا، تعمیر یا افزایش بنا نخواهد بود.
نکات راجع به اجرای طرح های عمومی
همان گونه که گفته شد چنانچه در اراضی خصوصی اجرای طرح های عمومی ضرورت داشته باشد مطابق قانون یک مهلت 5 ساله برای اجرای آن معیین شده است و در این مهلت اگر مالک قصد احداث بنا در ملک خود را داشته باشد می تواند اقدام به اخذ پروانه نماید اما به دلیل واقع شدن ملک وی در طرح های عمومی مقرراتی برای صدور مجوز و احداث بنا وجود دارد.
اولاً اینکه صدور مجوز ساخت حتماً با کاربری مسکونی خواسته شود و میزان تراکم باید بر اساس تراکم پایه باشد و نمی توان حداکثر تراکم را درخواست نمود و اینکه مکلف کردن اشخاص به بهربرداری از حقوق مالکانه خود در اراضی واقع در طرح های عمومی و دولتی به یکصدوپنجاه متر برخلاف قانون است و مصوبه ی شورای عالی شهر سازی در این خصوص ابطال شده است.
همچنین اگر اجرای طرح کمتر از 5 سال تعیین شده باشد و شهرداری اقدام به صدور پروانه با تراکم مازاد نسبت به پایه کرده باشد مکلف به پرداخت تراکم مازاد بهای بنای احداثی می باشد.
سپری شدن مهلت 5 ساله ی اجرای طرح های عمومی
اگر اجرای طرح های عمومی به وسیله ی سازمان های دولتی ظرف مدت 5 سال انجام نشود مالکان این گونه املاک تمامی حقوق مالکانه ی خود از جمله صدور پروانه ی ساختمانی با هر کاربری ای که باشد و یا افزایش بنا، تعمیر و نوسازی آن ... را خواهد داشت. اگر شهرداری بعد از اتمام زمان اجرای طرح حقوق مالکانه ی مالک را محترم نشمرد مالک می تواند از تصمیم شهرداری در دیوان عدالت اداری طرح شکایت کند.
توصیه ی آخر
به تمامی دوستان عزیز و همراهان گرامی توصیه می شود با توجه به پیچیدگی های دعاوی دیوان عدالت اداری قبل از اقدام به هر کاری با یک وکیل متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی فرم زیر را پر کنید.
کارشناسان ما در اولین فرصت با شما تماس خواهند گرفت.
اولین کسی باشید که نظر می دهید.